
Składniki
1 sztuka
500 gramów
0.5 łyżeczki
50 gramów
0.5 pęczka
4 sztuki
1 łyżka
100 mililitrów
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso umyj, usuń kości, rozbij tłuczkiem i przekrój każdy rostbef na 2 części. Skrop sokiem z cytryny i odstaw na 10 minut.
Krok 2
Papryki upiecz w piekarniku. Zdejmij skórki, usuń gniazda nasienne i przekrój na 8 części.
Krok 3
Pora pokrój w paski, a pieczarki na ćwiartki. Czosnek i natkę posiekaj.
Krok 4
Roztop masło* i podsmaż pora przez 2 minuty. Dodaj pieczarki, czosnek i pietruszkę.
Krok 5
Do rozgrzanego piekarnika włóż mięso i piecz przez kilka minut.
Krok 6
Na patelni rozłóż papryki, na nich mięso, całość zalej winem i duś 5 minut pod przykryciem.
Krok 7
Befsztyki posól, ułóż na nich pieczarki z porami. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej