Befsztyk w winie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Befsztyk w winie

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

500 gramów

0.5 łyżeczki

50 gramów

0.5 pęczka

4 sztuki

1 łyżka

100 mililitrów

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso umyj, usuń kości, rozbij tłuczkiem i przekrój każdy rostbef na 2 części. Skrop sokiem z cytryny i odstaw na 10 minut.

Krok 2

Papryki upiecz w piekarniku. Zdejmij skórki, usuń gniazda nasienne i przekrój na 8 części.

Krok 3

Pora pokrój w paski, a pieczarki na ćwiartki. Czosnek i natkę posiekaj.

Krok 4

Roztop masło* i podsmaż pora przez 2 minuty. Dodaj pieczarki, czosnek i pietruszkę.

Krok 5

Do rozgrzanego piekarnika włóż mięso i piecz przez kilka minut.

Krok 6

Na patelni rozłóż papryki, na nich mięso, całość zalej winem i duś 5 minut pod przykryciem.

Krok 7

Befsztyki posól, ułóż na nich pieczarki z porami. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Befsztyk w winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Befsztyk w winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Befsztyk w winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Befsztyk w winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Befsztyk w winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Befsztyk w winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Befsztyk w winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Befsztyk w winie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej