Kabaczek faszerowany: z serem feta i warzywami | Przepisy.pl pixel

Faszerowane kabaczki z serem feta

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

18

heart
961 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

351 osób wydrukowało

Pobierz pdf

399 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

500 gramów

1 opakowanie

2 łyżki

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 opakowanie

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

250 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj czosnek i cebulę, a czerwoną paprykę pokrój w kostkę. Warzywa podsmaż na rozgrzanym oleju.

Faszerowane kabaczki z serem feta  - Krok 1

Krok 2

Dodaj mięso i smaż, aż soki zupełnie odparują. Na koniec dopraw je do smaku szczyptą soli, pieprzu i suszonego oregano.

Faszerowane kabaczki z serem feta  - Krok 2

Krok 3

Kabaczki przekrój na pół i wydrąż z nich miąższ. Do środka nałóż mięsny farsz. Wierzch posyp pokruszonym serem feta. Tak przygotowane kabaczki umieść w żaroodpornym naczyniu.

Faszerowane kabaczki z serem feta  - Krok 3

Krok 4

Fix Knorr wymieszaj z 250 ml zimnej wody. Zagotuj i wlej do naczynia. Całość przykryj folią aluminiową. Piecz w nagrzanym do 190 °C piekarniku przez około 30 minut. Mięsny farsz możesz wzbogacić, dodając suszone pomidory.

Faszerowane kabaczki z serem feta  - Krok 4
2

Opinie o przepisie

  • Andrzej Piskorz

    Andrzej Piskorz , 06.08.2017

    Pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ania Wlusek

    Ania Wlusek , 04.02.2017

    wypróbuj ten smak jest dobry

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Faszerowane kabaczki z serem feta  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Faszerowane kabaczki z serem feta  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Faszerowane kabaczki z serem feta  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Faszerowane kabaczki z serem feta  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Faszerowane kabaczki z serem feta  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Faszerowane kabaczki z serem feta  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Faszerowane kabaczki z serem feta  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Faszerowane kabaczki z serem feta  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kukurydza w kolbie
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Faszerowane kabaczki z serem feta Faszerowane kabaczki z serem feta

Faszerowanie warzyw to popularny sposób na pyszny obiad. Takie dania łączą w sobie wiele smaków i są bardzo proste w przygotowaniu. Tym razem zdecyduj się na kabaczek, który jest odmianą dyni zwyczajnej i przypomina cukinię. Różni się od niej jedynie fazą wzrostu – jest bardziej dojrzały i większy. Faszeruj go nadzieniem mięsnym, z dodatkiem warzyw i sera feta. Na początek pokrój warzywa – czosnek, cebulę i czerwoną paprykę i smaż je na rozgrzanym oleju. Następnie dodaj dobrej jakości mięso mielone – najlepiej mieszane – i smaż do momentu, aż soki odparują. Żeby farsz był wyrazistszy, przypraw je mieszanką podstawowych przypraw. Dla podkreślenia smaku wsyp jeszcze odrobinę sproszkowanej papryczki chili. Kolejnym krokiem jest przygotowanie kabaczka – wydrąż z niego miąższ, wypełnij przyrządzonym wcześniej nadzieniem i posyp serem feta. Teraz wystarczy tylko zrobić sos według instrukcji na opakowaniu, zalać nim warzywa umieszczone w naczyniu żaroodpornym i piec przez około pół godziny. Z czym je podawać? Doskonale sprawdzi się sos czosnkowy lub dip meksykański.