Składniki
4 sztuki
500 gramów
1 opakowanie
2 łyżki
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 opakowanie
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
250 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Posiekaj czosnek i cebulę, a czerwoną paprykę pokrój w kostkę. Warzywa podsmaż na rozgrzanym oleju.
Krok 2
Dodaj mięso i smaż, aż soki zupełnie odparują. Na koniec dopraw je do smaku szczyptą soli, pieprzu i suszonego oregano.
Krok 3
Kabaczki przekrój na pół i wydrąż z nich miąższ. Do środka nałóż mięsny farsz. Wierzch posyp pokruszonym serem feta. Tak przygotowane kabaczki umieść w żaroodpornym naczyniu.
Krok 4
Fix Knorr wymieszaj z 250 ml zimnej wody. Zagotuj i wlej do naczynia. Całość przykryj folią aluminiową. Piecz w nagrzanym do 190 °C piekarniku przez około 30 minut. Mięsny farsz możesz wzbogacić, dodając suszone pomidory.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Fix Rurki Arrabiata z kurczakiem Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktu8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Faszerowane kabaczki z serem feta
Faszerowanie warzyw to popularny sposób na pyszny obiad. Takie dania łączą w sobie wiele smaków i są bardzo proste w przygotowaniu. Tym razem zdecyduj się na kabaczek, który jest odmianą dyni zwyczajnej i przypomina cukinię. Różni się od niej jedynie fazą wzrostu – jest bardziej dojrzały i większy. Faszeruj go nadzieniem mięsnym, z dodatkiem warzyw i sera feta. Na początek pokrój warzywa – czosnek, cebulę i czerwoną paprykę i smaż je na rozgrzanym oleju. Następnie dodaj dobrej jakości mięso mielone – najlepiej mieszane – i smaż do momentu, aż soki odparują. Żeby farsz był wyrazistszy, przypraw je mieszanką podstawowych przypraw. Dla podkreślenia smaku wsyp jeszcze odrobinę sproszkowanej papryczki chili. Kolejnym krokiem jest przygotowanie kabaczka – wydrąż z niego miąższ, wypełnij przyrządzonym wcześniej nadzieniem i posyp serem feta. Teraz wystarczy tylko zrobić sos według instrukcji na opakowaniu, zalać nim warzywa umieszczone w naczyniu żaroodpornym i piec przez około pół godziny. Z czym je podawać? Doskonale sprawdzi się sos czosnkowy lub dip meksykański.