Faszerowane kabaczki z serem feta

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

918 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

329 osób wydrukowało

Pobierz pdf

328 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

500 gramów

2 łyżki

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 opakowanie

1 szczypta

1 szczypta

250 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj czosnek i cebulę, a czerwoną paprykę pokrój w kostkę. Warzywa podsmaż na rozgrzanym oleju.

Faszerowane kabaczki z serem feta  - Krok 1

Krok 2

Dodaj mięso i smaż, aż soki zupełnie odparują. Na koniec dopraw je do smaku szczyptą soli, pieprzu i suszonego oregano.

Faszerowane kabaczki z serem feta  - Krok 2

Krok 3

Kabaczki przekrój na pół i wydrąż z nich miąższ. Do środka nałóż mięsny farsz. Wierzch posyp pokruszonym serem feta. Tak przygotowane kabaczki umieść w żaroodpornym naczyniu.

Faszerowane kabaczki z serem feta  - Krok 3

Krok 4

Fix Knorr wymieszaj z 250 ml zimnej wody. Zagotuj i wlej do naczynia. Całość przykryj folią aluminiową. Piecz w nagrzanym do 190 °C piekarniku przez około 30 minut. Mięsny farsz możesz wzbogacić, dodając suszone pomidory.

Faszerowane kabaczki z serem feta  - Krok 4
2

Opinie o przepisie

  • Andrzej Piskorz

    Andrzej Piskorz

    Pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ania Wlusek

    Ania Wlusek

    wypróbuj ten smak jest dobry

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Faszerowane kabaczki z serem feta  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Faszerowane kabaczki z serem feta  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Faszerowane kabaczki z serem feta  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Faszerowane kabaczki z serem feta  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Faszerowane kabaczki z serem feta  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Faszerowane kabaczki z serem feta  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Faszerowane kabaczki z serem feta  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Faszerowane kabaczki z serem feta Faszerowane kabaczki z serem feta

Faszerowanie warzyw to popularny sposób na pyszny obiad. Takie dania łączą w sobie wiele smaków i są bardzo proste w przygotowaniu. Tym razem zdecyduj się na kabaczek, który jest odmianą dyni zwyczajnej i przypomina cukinię. Różni się od niej jedynie fazą wzrostu – jest bardziej dojrzały i większy. Faszeruj go nadzieniem mięsnym, z dodatkiem warzyw i sera feta. Na początek pokrój warzywa – czosnek, cebulę i czerwoną paprykę i smaż je na rozgrzanym oleju. Następnie dodaj dobrej jakości mięso mielone – najlepiej mieszane – i smaż do momentu, aż soki odparują. Żeby farsz był wyrazistszy, przypraw je mieszanką podstawowych przypraw. Dla podkreślenia smaku wsyp jeszcze odrobinę sproszkowanej papryczki chili. Kolejnym krokiem jest przygotowanie kabaczka – wydrąż z niego miąższ, wypełnij przyrządzonym wcześniej nadzieniem i posyp serem feta. Teraz wystarczy tylko zrobić sos według instrukcji na opakowaniu, zalać nim warzywa umieszczone w naczyniu żaroodpornym i piec przez około pół godziny. Z czym je podawać? Doskonale sprawdzi się sos czosnkowy lub dip meksykański.