Kabaczek faszerowany: z serem feta i warzywami | Przepisy.pl pixel

Faszerowane kabaczki z serem feta

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

18

heart
961 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

349 osób wydrukowało

Pobierz pdf

394 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

500 gramów

1 opakowanie

2 łyżki

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 opakowanie

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

250 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj czosnek i cebulę, a czerwoną paprykę pokrój w kostkę. Warzywa podsmaż na rozgrzanym oleju.

Faszerowane kabaczki z serem feta  - Krok 1

Krok 2

Dodaj mięso i smaż, aż soki zupełnie odparują. Na koniec dopraw je do smaku szczyptą soli, pieprzu i suszonego oregano.

Faszerowane kabaczki z serem feta  - Krok 2

Krok 3

Kabaczki przekrój na pół i wydrąż z nich miąższ. Do środka nałóż mięsny farsz. Wierzch posyp pokruszonym serem feta. Tak przygotowane kabaczki umieść w żaroodpornym naczyniu.

Faszerowane kabaczki z serem feta  - Krok 3

Krok 4

Fix Knorr wymieszaj z 250 ml zimnej wody. Zagotuj i wlej do naczynia. Całość przykryj folią aluminiową. Piecz w nagrzanym do 190 °C piekarniku przez około 30 minut. Mięsny farsz możesz wzbogacić, dodając suszone pomidory.

Faszerowane kabaczki z serem feta  - Krok 4
2

Opinie o przepisie

  • Andrzej Piskorz

    Andrzej Piskorz , 06.08.2017

    Pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ania Wlusek

    Ania Wlusek , 04.02.2017

    wypróbuj ten smak jest dobry

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Faszerowane kabaczki z serem feta  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Faszerowane kabaczki z serem feta  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Faszerowane kabaczki z serem feta  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Faszerowane kabaczki z serem feta  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Faszerowane kabaczki z serem feta  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Faszerowane kabaczki z serem feta  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Faszerowane kabaczki z serem feta  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Faszerowane kabaczki z serem feta  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Kulki z soczewicy
czas przygotowania
40 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Faszerowane kabaczki z serem feta Faszerowane kabaczki z serem feta

Faszerowanie warzyw to popularny sposób na pyszny obiad. Takie dania łączą w sobie wiele smaków i są bardzo proste w przygotowaniu. Tym razem zdecyduj się na kabaczek, który jest odmianą dyni zwyczajnej i przypomina cukinię. Różni się od niej jedynie fazą wzrostu – jest bardziej dojrzały i większy. Faszeruj go nadzieniem mięsnym, z dodatkiem warzyw i sera feta. Na początek pokrój warzywa – czosnek, cebulę i czerwoną paprykę i smaż je na rozgrzanym oleju. Następnie dodaj dobrej jakości mięso mielone – najlepiej mieszane – i smaż do momentu, aż soki odparują. Żeby farsz był wyrazistszy, przypraw je mieszanką podstawowych przypraw. Dla podkreślenia smaku wsyp jeszcze odrobinę sproszkowanej papryczki chili. Kolejnym krokiem jest przygotowanie kabaczka – wydrąż z niego miąższ, wypełnij przyrządzonym wcześniej nadzieniem i posyp serem feta. Teraz wystarczy tylko zrobić sos według instrukcji na opakowaniu, zalać nim warzywa umieszczone w naczyniu żaroodpornym i piec przez około pół godziny. Z czym je podawać? Doskonale sprawdzi się sos czosnkowy lub dip meksykański.