Tosty z mozzarellą i pomidorami – w piekarniku | Przepisy.pl pixel

Tosty z mozzarellą i pomidorami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

47

heart
1481 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

380 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1259 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

1 sztuka

2 sztuki

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Opiecz pieczywo w tosterze, a gdy ostygnie, każdą kromkę posmaruj majonezem. Włącz piekarnik na funkcję opiekania „góra-dół” i ustaw temperaturę na 180°C.

Krok 2

Pomidory umyj, powycieraj, a następnie pokrój w niezbyt grube plastry. Dobrze schłodzoną mozzarellę zetrzyj na grubych oczkach. Na opieczone pieczywo tostowe najpierw nakładaj plasterki pomidorów, po czym posyp je mozzarellą i dokładnie rozkruszoną przyprawą w mini kostkach Knorr.

Krok 3

Kromki z pomidorem i serem ułóż na blaszce (najlepiej wyłożonej papierem do pieczenia) i zapiekaj, dopóki ser się nie rozpuści (około 4-5 minut). Gotowe tosty przekrój po przekątnej, przełóż na talerze i podawaj natychmiast, póki są gorące i chrupkie.

przepisy.pl

Dobra rada:

Chrupiące tosty z mozzarellą i pomidorami możesz przed podaniem posypać drobno siekanymi listkami bazylii. Jeśli masz ochotę, wierzch sera posmaruj ulubionym keczupem.

6

Opinie o przepisie

  • Julia

    Julia , 14.08.2022

    mega dobre i szybkie śniadanie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan

    Jan , 26.01.2022

    Bardzo Dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Płotczyk

    Joanna Płotczyk , 21.04.2021

    super mega dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr

    Piotr , 19.11.2020

    Polecam bardzo, szybkie i pyszne:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lidziasek Małagowska

    Lidziasek Małagowska , 06.05.2016

    Mega

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adam  Suchoński

    Adam Suchoński , 20.04.2016

    Bardzo dobre.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tosty z mozzarellą i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tosty z mozzarellą i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tosty z mozzarellą i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tosty z mozzarellą i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tosty z mozzarellą i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tosty z mozzarellą i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tosty z mozzarellą i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tosty z mozzarellą i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tosty z mozzarellą i pomidoramiTosty z mozzarellą i pomidorami

Każdy doskonale wie, że rano czas jakby przyspiesza. Nie chcemy spóźnić się do pracy, więc rezygnujemy ze śniadania, zjadając cokolwiek w biegu. Rozwiązaniem tych kłopotów są tosty z mozzarellą i pomidorami, do których przygotowania potrzebujecie zaledwie kilku minut. Wystarczy zetrzeć ser, umyć pomidory, w międzyczasie rozgrzewając piekarnik. To świetna propozycja na nowoczesne, aromatyczne i pyszne śniadanie, które posmakuje wszystkim, bez względu na wiek i upodobania kulinarne.

Dla kogo?

Tosty z mozzarellą i pomidorami przypadną do gustu każdemu, kto szuka ciekawego urozmaicenia menu śniadaniowego. To propozycja idealna zarówno dla dorosłych jak i najmłodszych wielbicieli chrupiącego pieczywa i aromatycznego sera.

Na jaką okazję?

Chociaż tosty z mozzarellą i pomidorami są idealną propozycją na ekspresowe śniadanie, świetnie się sprawdzą również jako szybka przekąska w ciągu dnia, albo ciepła kolacja.

Czy wiesz, że?

Tosty przygotowywane są niemal na całym świecie. Jednym z najpopularniejszych dań, znanych również w Polsce, są tosty francuskie. To słodki chleb, maczany w jajkach z mlekiem, a potem smażony na patelni.

Dla urozmaicenia:

Tosty z mozzarellą i pomidorami możesz posypać świeżymi liśćmi bazylii. Nadadzą daniu włoskiego charakteru. Jeśli masz ochotę na mięsny dodatek, pod pomidora ułóż plaster szynki lub opieczonego na chrupko boczku. Życzymy smacznego!