
Składniki
6 sztuk
1 sztuka
2 sztuki
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Opiecz pieczywo w tosterze, a gdy ostygnie, każdą kromkę posmaruj majonezem. Włącz piekarnik na funkcję opiekania „góra-dół” i ustaw temperaturę na 180°C.
Krok 2
Pomidory umyj, powycieraj, a następnie pokrój w niezbyt grube plastry. Dobrze schłodzoną mozzarellę zetrzyj na grubych oczkach. Na opieczone pieczywo tostowe najpierw nakładaj plasterki pomidorów, po czym posyp je mozzarellą i dokładnie rozkruszoną przyprawą w mini kostkach Knorr.
Krok 3
Kromki z pomidorem i serem ułóż na blaszce (najlepiej wyłożonej papierem do pieczenia) i zapiekaj, dopóki ser się nie rozpuści (około 4-5 minut). Gotowe tosty przekrój po przekątnej, przełóż na talerze i podawaj natychmiast, póki są gorące i chrupkie.

Dobra rada:
Chrupiące tosty z mozzarellą i pomidorami możesz przed podaniem posypać drobno siekanymi listkami bazylii. Jeśli masz ochotę, wierzch sera posmaruj ulubionym keczupem.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tosty z mozzarellą i pomidorami
Każdy doskonale wie, że rano czas jakby przyspiesza. Nie chcemy spóźnić się do pracy, więc rezygnujemy ze śniadania, zjadając cokolwiek w biegu. Rozwiązaniem tych kłopotów są tosty z mozzarellą i pomidorami, do których przygotowania potrzebujecie zaledwie kilku minut. Wystarczy zetrzeć ser, umyć pomidory, w międzyczasie rozgrzewając piekarnik. To świetna propozycja na nowoczesne, aromatyczne i pyszne śniadanie, które posmakuje wszystkim, bez względu na wiek i upodobania kulinarne.
Dla kogo?
Tosty z mozzarellą i pomidorami przypadną do gustu każdemu, kto szuka ciekawego urozmaicenia menu śniadaniowego. To propozycja idealna zarówno dla dorosłych jak i najmłodszych wielbicieli chrupiącego pieczywa i aromatycznego sera.
Na jaką okazję?
Chociaż tosty z mozzarellą i pomidorami są idealną propozycją na ekspresowe śniadanie, świetnie się sprawdzą również jako szybka przekąska w ciągu dnia, albo ciepła kolacja.
Czy wiesz, że?
Tosty przygotowywane są niemal na całym świecie. Jednym z najpopularniejszych dań, znanych również w Polsce, są tosty francuskie. To słodki chleb, maczany w jajkach z mlekiem, a potem smażony na patelni.
Dla urozmaicenia:
Tosty z mozzarellą i pomidorami możesz posypać świeżymi liśćmi bazylii. Nadadzą daniu włoskiego charakteru. Jeśli masz ochotę na mięsny dodatek, pod pomidora ułóż plaster szynki lub opieczonego na chrupko boczku. Życzymy smacznego!



































