Tosty z mozzarellą i pomidorami – w piekarniku | Przepisy.pl pixel

Tosty z mozzarellą i pomidorami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

48

heart
1483 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

382 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1266 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

1 sztuka

2 sztuki

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Opiecz pieczywo w tosterze, a gdy ostygnie, każdą kromkę posmaruj majonezem. Włącz piekarnik na funkcję opiekania „góra-dół” i ustaw temperaturę na 180°C.

Krok 2

Pomidory umyj, powycieraj, a następnie pokrój w niezbyt grube plastry. Dobrze schłodzoną mozzarellę zetrzyj na grubych oczkach. Na opieczone pieczywo tostowe najpierw nakładaj plasterki pomidorów, po czym posyp je mozzarellą i dokładnie rozkruszoną przyprawą w mini kostkach Knorr.

Krok 3

Kromki z pomidorem i serem ułóż na blaszce (najlepiej wyłożonej papierem do pieczenia) i zapiekaj, dopóki ser się nie rozpuści (około 4-5 minut). Gotowe tosty przekrój po przekątnej, przełóż na talerze i podawaj natychmiast, póki są gorące i chrupkie.

przepisy.pl

Dobra rada:

Chrupiące tosty z mozzarellą i pomidorami możesz przed podaniem posypać drobno siekanymi listkami bazylii. Jeśli masz ochotę, wierzch sera posmaruj ulubionym keczupem.

6

Opinie o przepisie

  • Julia

    Julia , 14.08.2022

    mega dobre i szybkie śniadanie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan

    Jan , 26.01.2022

    Bardzo Dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Płotczyk

    Joanna Płotczyk , 21.04.2021

    super mega dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr

    Piotr , 19.11.2020

    Polecam bardzo, szybkie i pyszne:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lidziasek Małagowska

    Lidziasek Małagowska , 06.05.2016

    Mega

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adam  Suchoński

    Adam Suchoński , 20.04.2016

    Bardzo dobre.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tosty z mozzarellą i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tosty z mozzarellą i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tosty z mozzarellą i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tosty z mozzarellą i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tosty z mozzarellą i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tosty z mozzarellą i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tosty z mozzarellą i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tosty z mozzarellą i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Młoda kapusta z koperkiem
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tosty z mozzarellą i pomidoramiTosty z mozzarellą i pomidorami

Każdy doskonale wie, że rano czas jakby przyspiesza. Nie chcemy spóźnić się do pracy, więc rezygnujemy ze śniadania, zjadając cokolwiek w biegu. Rozwiązaniem tych kłopotów są tosty z mozzarellą i pomidorami, do których przygotowania potrzebujecie zaledwie kilku minut. Wystarczy zetrzeć ser, umyć pomidory, w międzyczasie rozgrzewając piekarnik. To świetna propozycja na nowoczesne, aromatyczne i pyszne śniadanie, które posmakuje wszystkim, bez względu na wiek i upodobania kulinarne.

Dla kogo?

Tosty z mozzarellą i pomidorami przypadną do gustu każdemu, kto szuka ciekawego urozmaicenia menu śniadaniowego. To propozycja idealna zarówno dla dorosłych jak i najmłodszych wielbicieli chrupiącego pieczywa i aromatycznego sera.

Na jaką okazję?

Chociaż tosty z mozzarellą i pomidorami są idealną propozycją na ekspresowe śniadanie, świetnie się sprawdzą również jako szybka przekąska w ciągu dnia, albo ciepła kolacja.

Czy wiesz, że?

Tosty przygotowywane są niemal na całym świecie. Jednym z najpopularniejszych dań, znanych również w Polsce, są tosty francuskie. To słodki chleb, maczany w jajkach z mlekiem, a potem smażony na patelni.

Dla urozmaicenia:

Tosty z mozzarellą i pomidorami możesz posypać świeżymi liśćmi bazylii. Nadadzą daniu włoskiego charakteru. Jeśli masz ochotę na mięsny dodatek, pod pomidora ułóż plaster szynki lub opieczonego na chrupko boczku. Życzymy smacznego!