
Składniki
6 sztuk
1 sztuka
2 sztuki
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Opiecz pieczywo w tosterze, a gdy ostygnie, każdą kromkę posmaruj majonezem. Włącz piekarnik na funkcję opiekania „góra-dół” i ustaw temperaturę na 180°C.
Krok 2
Pomidory umyj, powycieraj, a następnie pokrój w niezbyt grube plastry. Dobrze schłodzoną mozzarellę zetrzyj na grubych oczkach. Na opieczone pieczywo tostowe najpierw nakładaj plasterki pomidorów, po czym posyp je mozzarellą i dokładnie rozkruszoną przyprawą w mini kostkach Knorr.
Krok 3
Kromki z pomidorem i serem ułóż na blaszce (najlepiej wyłożonej papierem do pieczenia) i zapiekaj, dopóki ser się nie rozpuści (około 4-5 minut). Gotowe tosty przekrój po przekątnej, przełóż na talerze i podawaj natychmiast, póki są gorące i chrupkie.

Dobra rada:
Chrupiące tosty z mozzarellą i pomidorami możesz przed podaniem posypać drobno siekanymi listkami bazylii. Jeśli masz ochotę, wierzch sera posmaruj ulubionym keczupem.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tosty z mozzarellą i pomidorami
Każdy doskonale wie, że rano czas jakby przyspiesza. Nie chcemy spóźnić się do pracy, więc rezygnujemy ze śniadania, zjadając cokolwiek w biegu. Rozwiązaniem tych kłopotów są tosty z mozzarellą i pomidorami, do których przygotowania potrzebujecie zaledwie kilku minut. Wystarczy zetrzeć ser, umyć pomidory, w międzyczasie rozgrzewając piekarnik. To świetna propozycja na nowoczesne, aromatyczne i pyszne śniadanie, które posmakuje wszystkim, bez względu na wiek i upodobania kulinarne.
Dla kogo?
Tosty z mozzarellą i pomidorami przypadną do gustu każdemu, kto szuka ciekawego urozmaicenia menu śniadaniowego. To propozycja idealna zarówno dla dorosłych jak i najmłodszych wielbicieli chrupiącego pieczywa i aromatycznego sera.
Na jaką okazję?
Chociaż tosty z mozzarellą i pomidorami są idealną propozycją na ekspresowe śniadanie, świetnie się sprawdzą również jako szybka przekąska w ciągu dnia, albo ciepła kolacja.
Czy wiesz, że?
Tosty przygotowywane są niemal na całym świecie. Jednym z najpopularniejszych dań, znanych również w Polsce, są tosty francuskie. To słodki chleb, maczany w jajkach z mlekiem, a potem smażony na patelni.
Dla urozmaicenia:
Tosty z mozzarellą i pomidorami możesz posypać świeżymi liśćmi bazylii. Nadadzą daniu włoskiego charakteru. Jeśli masz ochotę na mięsny dodatek, pod pomidora ułóż plaster szynki lub opieczonego na chrupko boczku. Życzymy smacznego!