Frittata z cukinią, ziołami i serem feta
łatwe
387 osób zapisało

Składniki
6 sztuk
100 gramów
1 sztuka
2 łyżki
0.5 pęczka
0.5 pęczka
150 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
3 łyżki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cukinię umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Włóż do naczynia miksującego. Miksuj 15s/obr. 4
Krok 2
Teraz dodaj do cukinii jaja, groszek, pokruszony ser feta i przyprawę Knorr. Wymieszaj delikatnie wszystkie składniki 30s/obroty wsteczne/obr.2
Krok 3
Rozgrzej patelnię o średnicy ok 22cm. Wlej łyżkę oliwy i cały płyn jajeczny. Smaż ok 10 minut z jednej i następnie przy pomocy talerza przerzuć frittatę na drugą stronę. Smaż dalej ok 3-4 minut.
Krok 4
Sałatę umyj i osusz. Porwij listki mięty i natki pietruszki. Wyciśnij sok z cytryny.
Krok 5
Sos sałatkowy Knorr przygotuj według wskazówek na opakowaniu i następnie wlej go do miski z sałatką z rukoli, mięty i natki pietruszki. Usmażoną frittatę połóż na płaskim talerzu, na wierzchu posyp sałatką i podawaj.

Dobra rada:
Frittatę możesz dodatkowo posypać płatkami parmezanu.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Mieszanka ziół i przypraw Grecka z oregano Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Frittata z cukinią, ziołami i serem feta
Frittata, czyli omlet po włosku. Danie idealne, by urozmaicić śniadaniowy jadłospis – i to nie tylko od święta. Jajka wymieszane z warzywnymi dodatkami mogą pojawiać się na stołach również w porze lunchu i kolacji. Uniwersalność to drugie imię przepisu na frittatę z cukinią, ziołami i serem feta.
Dla kogo?
Dania jajeczne mają to do siebie, że są proste i szybkie w przygotowaniu, a dzięki dodatkom mogą za każdym razem smakować inaczej. Tak samo jest w przypadku frittaty z cukinią. Szybko nabierzecie wprawy i będziecie eksperymentować z jej kolejnymi wcieleniami.
Na jaką okazję?
Warzywno-jajeczne śniadanie na ciepło doda energii, by rozpocząć dzień na pełnych obrotach. W porze lunchu nie macie ochoty na skomplikowane dania? Czas na frittatę z cukinią i fetą! Doskonale sprawdza się jako propozycja na szybką i ciepłą kolację.
Czy wiesz, że?
Frittata jest popularną potrawą zarówno we Włoszech, jak i w Hiszpanii.
Dla urozmaicenia:
Do sałatki można wykorzystać świeże liście szpinaku. Z kolei smak samej jajecznej frittaty z cukinią i serem feta podkreślicie szczyptą chili.