Frittata z cukinią, ziołami i serem feta przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Frittata z cukinią, ziołami i serem feta

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

17

272 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

129 osób wydrukowało

Pobierz pdf

376 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

100 gramów

1 sztuka

2 łyżki

0.5 pęczka

0.5 pęczka

150 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

3 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cukinię umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Włóż do naczynia miksującego. Miksuj 15s/obr. 4

Krok 2

Teraz dodaj do cukinii jaja, groszek, pokruszony ser feta i przyprawę Knorr. Wymieszaj delikatnie wszystkie składniki 30s/obroty wsteczne/obr.2

Krok 3

Rozgrzej patelnię o średnicy ok 22cm. Wlej łyżkę oliwy i cały płyn jajeczny. Smaż ok 10 minut z jednej i następnie przy pomocy talerza przerzuć frittatę na drugą stronę. Smaż dalej ok 3-4 minut.

Krok 4

Sałatę umyj i osusz. Porwij listki mięty i natki pietruszki. Wyciśnij sok z cytryny.

Krok 5

Sos sałatkowy Knorr przygotuj według wskazówek na opakowaniu i następnie wlej go do miski z sałatką z rukoli, mięty i natki pietruszki. Usmażoną frittatę połóż na płaskim talerzu, na wierzchu posyp sałatką i podawaj.

przepisy.pl

Dobra rada:

Frittatę możesz dodatkowo posypać płatkami parmezanu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Frittata z cukinią, ziołami i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Frittata z cukinią, ziołami i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Frittata z cukinią, ziołami i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Frittata z cukinią, ziołami i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Frittata z cukinią, ziołami i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Frittata z cukinią, ziołami i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Frittata z cukinią, ziołami i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Frittata z cukinią, ziołami i serem feta - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Frittata z cukinią, ziołami i serem fetaFrittata z cukinią, ziołami i serem feta

Frittata, czyli omlet po włosku. Danie idealne, by urozmaicić śniadaniowy jadłospis – i to nie tylko od święta. Jajka wymieszane z warzywnymi dodatkami mogą pojawiać się na stołach również w porze lunchu i kolacji. Uniwersalność to drugie imię przepisu na frittatę z cukinią, ziołami i serem feta.

Dla kogo?

Dania jajeczne mają to do siebie, że są proste i szybkie w przygotowaniu, a dzięki dodatkom mogą za każdym razem smakować inaczej. Tak samo jest w przypadku frittaty z cukinią. Szybko nabierzecie wprawy i będziecie eksperymentować z jej kolejnymi wcieleniami.

Na jaką okazję?

Warzywno-jajeczne śniadanie na ciepło doda energii, by rozpocząć dzień na pełnych obrotach. W porze lunchu nie macie ochoty na skomplikowane dania? Czas na frittatę z cukinią i fetą! Doskonale sprawdza się jako propozycja na szybką i ciepłą kolację.

Czy wiesz, że?

Frittata jest popularną potrawą zarówno we Włoszech, jak i w Hiszpanii.

Dla urozmaicenia:

Do sałatki można wykorzystać świeże liście szpinaku. Z kolei smak samej jajecznej frittaty z cukinią i serem feta podkreślicie szczyptą chili.