Frittata z cukinią, ziołami i serem feta przepis – Zobacz na przepisy.pl

Frittata z cukinią, ziołami i serem feta

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

25 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

100 gramów

1 sztuka

2 łyżki

0.5 pęczka

0.5 pęczka

150 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

3 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cukinię umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Włóż do naczynia miksującego. Miksuj 15s/obr. 4

Krok 2

Teraz dodaj do cukinii jaja, groszek, pokruszony ser feta i przyprawę Knorr. Wymieszaj delikatnie wszystkie składniki 30s/obroty wsteczne/obr.2

Krok 3

Rozgrzej patelnię o średnicy ok 22cm. Wlej łyżkę oliwy i cały płyn jajeczny. Smaż ok 10 minut z jednej i następnie przy pomocy talerza przeżuć frittatę na drugą stronę. Smaż dalej ok 3-4 minut.

Krok 4

Sałatę umyj i osusz. Porwij listki mięty i natki pietruszki. Wyciśnij sok z cytryny.

Krok 5

Sos sałatkowy Knorr przygotuj według wskazówek na opakowaniu i następnie wlej go do miski z sałatką z rukoli, mięty i natki pietruszki. Usmażoną frittatę połóż na płaskim talerzu, na wierzchu posyp sałatką i podawaj.

przepisy.pl

Dobra rada:

Frittatę możesz dodatkowo posypać płatkami parmezanu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Frittata z cukinią, ziołami i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Frittata z cukinią, ziołami i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Frittata z cukinią, ziołami i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Frittata z cukinią, ziołami i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Frittata z cukinią, ziołami i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Frittata z cukinią, ziołami i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Frittata z cukinią, ziołami i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Frittata z cukinią, ziołami i serem fetaFrittata z cukinią, ziołami i serem feta

Frittata, czyli omlet po włosku. Danie idealne, by urozmaicić śniadaniowy jadłospis – i to nie tylko od święta. Jajka wymieszane z warzywnymi dodatkami mogą pojawiać się na stołach również w porze lunchu i kolacji. Uniwersalność to drugie imię przepisu na frittatę z cukinią, ziołami i serem feta.

Dla kogo?

Dania jajeczne mają to do siebie, że są proste i szybkie w przygotowaniu, a dzięki dodatkom mogą za każdym razem smakować inaczej. Tak samo jest w przypadku frittaty z cukinią. Szybko nabierzecie wprawy i będziecie eksperymentować z jej kolejnymi wcieleniami.

Na jaką okazję?

Warzywno-jajeczne śniadanie na ciepło doda energii, by rozpocząć dzień na pełnych obrotach. W porze lunchu nie macie ochoty na skomplikowane dania? Czas na frittatę z cukinią i fetą! Doskonale sprawdza się jako propozycja na szybką i ciepłą kolację.

Czy wiesz, że?

Frittata jest popularną potrawą zarówno we Włoszech, jak i w Hiszpanii.

Dla urozmaicenia:

Do sałatki można wykorzystać świeże liście szpinaku. Z kolei smak samej jajecznej frittaty z cukinią i serem feta podkreślicie szczyptą chili.