Chrupiąca orkiszowa kanapka z kurczakiem i pastą warzywną
łatwe
519 osób zapisało

Składniki
2 sztuki
1 sztuka
1 łyżka
1 sztuka
0.5 sztuki
3 sztuki
1 sztuka
2 łyżki
1 sztuka
1 pęczek
2 garść
2 garść
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wszystkie warzywa ułóż na blasze do pieczenia, posmaruj oliwą i wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na 20 minut. Po upieczeniu warzywa ostudź i obierz ze skóry a następnie pokrój w drobną kostkę. Dodaj łyżkę oliwy, pokrojoną kolendrę i wymieszaj. Dopraw do smaku.

Krok 2
Pierś zamarynuj w 1 łyżce oliwy oraz przyprawie Knorr i usmaż na grillowej patelni.

Krok 3
Bułeczki przekrój obie na pół, podgrzej w piekarniku lub na grillu, a następnie na każdą z nich nałóż porcję warzywnej pasty.

Krok 4
Na dwie połówki nałóż całą rukolę. Kurczaka pokrój w cienkie plastry pod skosem i rozłóż na rukoli.

Krok 5
Na koniec na kurczaka połóż kiełki i przykryj pozostałymi połówkami bułki. Gotowe kanapki przekrój na połówki po przekątnej, przebij długą wykałaczką i podawaj.


Dobra rada:
Piersi kurczaka możesz śmiało zastąpić grillowanym lub pieczonym łososiem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Chrupiąca orkiszowa kanapka z kurczakiem i pastą warzywną
Chrupiąca orkiszowa kanapka z kurczakiem i pastą warzywną to doskonały sposób na pyszną przekąskę – można ją serwować zarówno na drugie śniadanie, jak i podwieczorek. Oprócz piersi z kurczaka, do jej przygotowania potrzebujesz m.in. czerwonej papryki, bakłażana oraz rukoli. Przyrządzenie pasty zacznij od podsmażenia warzyw. Następnie pokrój je na kawałki. Na koniec, gotowe składniki przełóż do miski, dodaj łyżkę oliwy i dokładnie wymieszaj – gotowe! Na podgrzane bułki orkiszowe połóż przygotowaną pastę warzywną oraz kawałki kurczaka, przekrój kanapki na pół i przebij długą wykałaczką (tak, by poszczególne warstwy się nie zsuwały). Smak kanapek podkreślisz, dodając do nich świeżą kolendrę oraz kiełki słonecznika. Pamiętaj, że pierś z kurczaka możesz zastąpić grillowanym lub pieczonym łososiem, a rukolę – sałatą masłową lub lodową. Dobrym pomysłem będzie także dodanie innych warzyw, np. pomidorów czy zielonych ogórków. Pobierz listę składników i przygotuj chrupiące kanapki z mięsem i warzywami.