Chrupiąca orkiszowa kanapka z kurczakiem i pastą warzywną przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chrupiąca orkiszowa kanapka z kurczakiem i pastą warzywną

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

373 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

168 osób wydrukowało

Pobierz pdf

509 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

1 łyżka

1 sztuka

0.5 sztuki

3 sztuki

1 sztuka

2 łyżki

1 sztuka

1 pęczek

2 garść

2 garść

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie warzywa ułóż na blasze do pieczenia, posmaruj oliwą i wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na 20 minut. Po upieczeniu warzywa ostudź i obierz ze skóry a następnie pokrój w drobną kostkę. Dodaj łyżkę oliwy, pokrojoną kolendrę i wymieszaj. Dopraw do smaku.

Chrupiąca orkiszowa kanapka z kurczakiem i pastą warzywną  - Krok 1

Krok 2

Pierś zamarynuj w 1 łyżce oliwy oraz przyprawie Knorr i usmaż na grillowej patelni.

Chrupiąca orkiszowa kanapka z kurczakiem i pastą warzywną  - Krok 2

Krok 3

Bułeczki przekrój obie na pół, podgrzej w piekarniku lub na grillu, a następnie na każdą z nich nałóż porcję warzywnej pasty.

Chrupiąca orkiszowa kanapka z kurczakiem i pastą warzywną  - Krok 3

Krok 4

Na dwie połówki nałóż całą rukolę. Kurczaka pokrój w cienkie plastry pod skosem i rozłóż na rukoli.

Chrupiąca orkiszowa kanapka z kurczakiem i pastą warzywną  - Krok 4

Krok 5

Na koniec na kurczaka połóż kiełki i przykryj pozostałymi połówkami bułki. Gotowe kanapki przekrój na połówki po przekątnej, przebij długą wykałaczką i podawaj.

Chrupiąca orkiszowa kanapka z kurczakiem i pastą warzywną  - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Piersi kurczaka możesz śmiało zastąpić grillowanym lub pieczonym łososiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chrupiąca orkiszowa kanapka z kurczakiem i pastą warzywną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chrupiąca orkiszowa kanapka z kurczakiem i pastą warzywną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chrupiąca orkiszowa kanapka z kurczakiem i pastą warzywną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chrupiąca orkiszowa kanapka z kurczakiem i pastą warzywną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chrupiąca orkiszowa kanapka z kurczakiem i pastą warzywną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chrupiąca orkiszowa kanapka z kurczakiem i pastą warzywną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chrupiąca orkiszowa kanapka z kurczakiem i pastą warzywną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chrupiąca orkiszowa kanapka z kurczakiem i pastą warzywną  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Pasztet z tuńczyka
czas przygotowania
70 min.
stopień trudności

łatwe

Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!

Czytaj więcej

Łagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chrupiąca orkiszowa kanapka z kurczakiem i pastą warzywną Chrupiąca orkiszowa kanapka z kurczakiem i pastą warzywną

Chrupiąca orkiszowa kanapka z kurczakiem i pastą warzywną to doskonały sposób na pyszną przekąskę – można ją serwować zarówno na drugie śniadanie, jak i podwieczorek. Oprócz piersi z kurczaka, do jej przygotowania potrzebujesz m.in. czerwonej papryki, bakłażana oraz rukoli. Przyrządzenie pasty zacznij od podsmażenia warzyw. Następnie pokrój je na kawałki. Na koniec, gotowe składniki przełóż do miski, dodaj łyżkę oliwy i dokładnie wymieszaj – gotowe! Na podgrzane bułki orkiszowe połóż przygotowaną pastę warzywną oraz kawałki kurczaka, przekrój kanapki na pół i przebij długą wykałaczką (tak, by poszczególne warstwy się nie zsuwały). Smak kanapek podkreślisz, dodając do nich świeżą kolendrę oraz kiełki słonecznika. Pamiętaj, że pierś z kurczaka możesz zastąpić grillowanym lub pieczonym łososiem, a rukolę – sałatą masłową lub lodową. Dobrym pomysłem będzie także dodanie innych warzyw, np. pomidorów czy zielonych ogórków. Pobierz listę składników i przygotuj chrupiące kanapki z mięsem i warzywami.