Chrupiąca orkiszowa kanapka z kurczakiem i pastą warzywną przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chrupiąca orkiszowa kanapka z kurczakiem i pastą warzywną

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
373 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

175 osób wydrukowało

Pobierz pdf

519 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

1 łyżka

1 sztuka

0.5 sztuki

3 sztuki

1 sztuka

2 łyżki

1 sztuka

1 pęczek

2 garść

2 garść

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie warzywa ułóż na blasze do pieczenia, posmaruj oliwą i wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na 20 minut. Po upieczeniu warzywa ostudź i obierz ze skóry a następnie pokrój w drobną kostkę. Dodaj łyżkę oliwy, pokrojoną kolendrę i wymieszaj. Dopraw do smaku.

Chrupiąca orkiszowa kanapka z kurczakiem i pastą warzywną  - Krok 1

Krok 2

Pierś zamarynuj w 1 łyżce oliwy oraz przyprawie Knorr i usmaż na grillowej patelni.

Chrupiąca orkiszowa kanapka z kurczakiem i pastą warzywną  - Krok 2

Krok 3

Bułeczki przekrój obie na pół, podgrzej w piekarniku lub na grillu, a następnie na każdą z nich nałóż porcję warzywnej pasty.

Chrupiąca orkiszowa kanapka z kurczakiem i pastą warzywną  - Krok 3

Krok 4

Na dwie połówki nałóż całą rukolę. Kurczaka pokrój w cienkie plastry pod skosem i rozłóż na rukoli.

Chrupiąca orkiszowa kanapka z kurczakiem i pastą warzywną  - Krok 4

Krok 5

Na koniec na kurczaka połóż kiełki i przykryj pozostałymi połówkami bułki. Gotowe kanapki przekrój na połówki po przekątnej, przebij długą wykałaczką i podawaj.

Chrupiąca orkiszowa kanapka z kurczakiem i pastą warzywną  - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Piersi kurczaka możesz śmiało zastąpić grillowanym lub pieczonym łososiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chrupiąca orkiszowa kanapka z kurczakiem i pastą warzywną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chrupiąca orkiszowa kanapka z kurczakiem i pastą warzywną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chrupiąca orkiszowa kanapka z kurczakiem i pastą warzywną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chrupiąca orkiszowa kanapka z kurczakiem i pastą warzywną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chrupiąca orkiszowa kanapka z kurczakiem i pastą warzywną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chrupiąca orkiszowa kanapka z kurczakiem i pastą warzywną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chrupiąca orkiszowa kanapka z kurczakiem i pastą warzywną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chrupiąca orkiszowa kanapka z kurczakiem i pastą warzywną  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chrupiąca orkiszowa kanapka z kurczakiem i pastą warzywną Chrupiąca orkiszowa kanapka z kurczakiem i pastą warzywną

Chrupiąca orkiszowa kanapka z kurczakiem i pastą warzywną to doskonały sposób na pyszną przekąskę – można ją serwować zarówno na drugie śniadanie, jak i podwieczorek. Oprócz piersi z kurczaka, do jej przygotowania potrzebujesz m.in. czerwonej papryki, bakłażana oraz rukoli. Przyrządzenie pasty zacznij od podsmażenia warzyw. Następnie pokrój je na kawałki. Na koniec, gotowe składniki przełóż do miski, dodaj łyżkę oliwy i dokładnie wymieszaj – gotowe! Na podgrzane bułki orkiszowe połóż przygotowaną pastę warzywną oraz kawałki kurczaka, przekrój kanapki na pół i przebij długą wykałaczką (tak, by poszczególne warstwy się nie zsuwały). Smak kanapek podkreślisz, dodając do nich świeżą kolendrę oraz kiełki słonecznika. Pamiętaj, że pierś z kurczaka możesz zastąpić grillowanym lub pieczonym łososiem, a rukolę – sałatą masłową lub lodową. Dobrym pomysłem będzie także dodanie innych warzyw, np. pomidorów czy zielonych ogórków. Pobierz listę składników i przygotuj chrupiące kanapki z mięsem i warzywami.