Chrupiąca orkiszowa kanapka z kurczakiem i pastą warzywną przepis – Zobacz na przepisy.pl

Chrupiąca orkiszowa kanapka z kurczakiem i pastą warzywną

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

273 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

108 osób wydrukowało

Pobierz pdf

348 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

1 łyżka

1 sztuka

0.5 sztuki

3 sztuki

1 sztuka

2 łyżki

1 sztuka

1 pęczek

2 garść

2 garść

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie warzywa ułóż na blasze do pieczenia, posmaruj oliwą i wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na 20 minut. Po upieczeniu warzywa ostudź i obierz ze skóry a następnie pokrój w drobną kostkę. Dodaj łyżkę oliwy, pokrojoną kolendrę i wymieszaj. Dopraw do smaku.

Chrupiąca orkiszowa kanapka z kurczakiem i pastą warzywną  - Krok 1

Krok 2

Pierś zamarynuj w 1 łyżce oliwy oraz przyprawie Knorr i usmaż na grillowej patelni.

Chrupiąca orkiszowa kanapka z kurczakiem i pastą warzywną  - Krok 2

Krok 3

Bułeczki przekrój obie na pół, podgrzej w piekarniku lub na grillu, a następnie na każdą z nich nałóż porcję warzywnej pasty.

Chrupiąca orkiszowa kanapka z kurczakiem i pastą warzywną  - Krok 3

Krok 4

Na dwie połówki nałóż całą rukolę. Kurczaka pokrój w cienkie plastry pod skosem i rozłóż na rukoli.

Chrupiąca orkiszowa kanapka z kurczakiem i pastą warzywną  - Krok 4

Krok 5

Na koniec na kurczaka połóż kiełki i przykryj pozostałymi połówkami bułki. Gotowe kanapki przekrój na połówki po przekątnej, przebij długą wykałaczką i podawaj.

Chrupiąca orkiszowa kanapka z kurczakiem i pastą warzywną  - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Piersi kurczaka możesz śmiało zastąpić grillowanym lub pieczonym łososiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chrupiąca orkiszowa kanapka z kurczakiem i pastą warzywną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chrupiąca orkiszowa kanapka z kurczakiem i pastą warzywną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chrupiąca orkiszowa kanapka z kurczakiem i pastą warzywną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chrupiąca orkiszowa kanapka z kurczakiem i pastą warzywną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chrupiąca orkiszowa kanapka z kurczakiem i pastą warzywną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chrupiąca orkiszowa kanapka z kurczakiem i pastą warzywną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chrupiąca orkiszowa kanapka z kurczakiem i pastą warzywną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chrupiąca orkiszowa kanapka z kurczakiem i pastą warzywną Chrupiąca orkiszowa kanapka z kurczakiem i pastą warzywną

Chrupiąca orkiszowa kanapka z kurczakiem i pastą warzywną to doskonały sposób na pyszną przekąskę – można ją serwować zarówno na drugie śniadanie, jak i podwieczorek. Oprócz piersi z kurczaka, do jej przygotowania potrzebujesz m.in. czerwonej papryki, bakłażana oraz rukoli. Przyrządzenie pasty zacznij od podsmażenia warzyw. Następnie pokrój je na kawałki. Na koniec, gotowe składniki przełóż do miski, dodaj łyżkę oliwy i dokładnie wymieszaj – gotowe! Na podgrzane bułki orkiszowe połóż przygotowaną pastę warzywną oraz kawałki kurczaka, przekrój kanapki na pół i przebij długą wykałaczką (tak, by poszczególne warstwy się nie zsuwały). Smak kanapek podkreślisz, dodając do nich świeżą kolendrę oraz kiełki słonecznika. Pamiętaj, że pierś z kurczaka możesz zastąpić grillowanym lub pieczonym łososiem, a rukolę – sałatą masłową lub lodową. Dobrym pomysłem będzie także dodanie innych warzyw, np. pomidorów czy zielonych ogórków. Pobierz listę składników i przygotuj chrupiące kanapki z mięsem i warzywami.