Przepisy na Kanapki na lunch
43 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej
Kanapki na lunch
Prostymi w przygotowaniu, a jednocześnie smacznymi przekąskami, które zjesz na przerwie w pracy lub jako drugie śniadanie są kanapki. Zamiast standardowych możesz przygotować również wieloskładnikowe tosty, wrapy, bajgle, panini czy zapiekane tortille. Kanapkowe dodatki dobieraj tak, aby pasowały do wybranego pieczywa. Jako baza do nich sprawdzą się różnego typu sałaty. Najbardziej uniwersalnymi będą te, które charakteryzują się kruchymi liśćmi, czyli np. lodowa lub masłowa. Pamiętaj również o innych warzywach: plasterkach pomidorów, ogórków, różnokolorowych papryk czy rzodkiewki. Sprawdzą się także sery – oprócz standardowego żółtego wykorzystaj również wędzony, grecką fetę czy łagodną w smaku mozzarellę. Fani mięsnych smaków nie mogą zapomnieć o wędlinach – szynce, polędwicy czy kiełbasie. Do wielu kanapek będą pasowały też jajka: gotowane na twardo, sadzone lub użyte do przygotowania smacznej pasty. Wybrane kanapki możesz przystroić kiełkami roślin, np. lekko ostrymi w smaku kiełkami rzodkiewki. Pamiętaj, że smaczne przekąski z tej kategorii przygotujesz również w wykwintnej wersji. Sprawdź przepis na kanapki z rostbefem, konfiturą z cebuli i serem pleśniowym lub kompozycję suszonej szynki, marynowanej gruszki i fig. Jeśli myślisz o wrapie, zamiast dzielić składniki w plasterki, pokrój je w kostkę. Popularnym składnikiem tej przekąski jest mięso drobiowe, np. pierś z kurczaka. Najpierw odpowiednio ją zamarynuj, następnie podsmaż na patelni, aż osiągnie złoty kolor. Sprawdzi się również ugotowane na parze. Dołącz ulubione warzywa, starty na dużych oczkach tarki ser i całość zawiń w placki kukurydzianej lub pszennej tortilli. Sposobem na ciepłą kanapkę są tosty. Przygotowuje się je z opieczonych kromek pieczywa tostowego i wybranych dodatków. Wypróbuj np. smacznych tostów z kurczakiem i jajkiem. Sprawdź nasze propozycje z kategorii kanapek na lunch. Zainspiruj się wybranymi i przygotuj z ich pomocą smaczne drugie śniadania. Po wypróbowaniu przepisów, nie zapomnij podzielić się swoją opinią w komentarzu.