Przepisy na Kanapki na lunch | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Kanapki na lunch

43 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kanapki na lunchKanapki na lunch

Prostymi w przygotowaniu, a jednocześnie smacznymi przekąskami, które zjesz na przerwie w pracy lub jako drugie śniadanie są kanapki. Zamiast standardowych możesz przygotować również wieloskładnikowe tosty, wrapy, bajgle, panini czy zapiekane tortille. Kanapkowe dodatki dobieraj tak, aby pasowały do wybranego pieczywa. Jako baza do nich sprawdzą się różnego typu sałaty. Najbardziej uniwersalnymi będą te, które charakteryzują się kruchymi liśćmi, czyli np. lodowa lub masłowa. Pamiętaj również o innych warzywach: plasterkach pomidorów, ogórków, różnokolorowych papryk czy rzodkiewki. Sprawdzą się także sery – oprócz standardowego żółtego wykorzystaj również wędzony, grecką fetę czy łagodną w smaku mozzarellę. Fani mięsnych smaków nie mogą zapomnieć o wędlinach – szynce, polędwicy czy kiełbasie. Do wielu kanapek będą pasowały też jajka: gotowane na twardo, sadzone lub użyte do przygotowania smacznej pasty. Wybrane kanapki możesz przystroić kiełkami roślin, np. lekko ostrymi w smaku kiełkami rzodkiewki. Pamiętaj, że smaczne przekąski z tej kategorii przygotujesz również w wykwintnej wersji. Sprawdź przepis na kanapki z rostbefem, konfiturą z cebuli i serem pleśniowym lub kompozycję suszonej szynki, marynowanej gruszki i fig. Jeśli myślisz o wrapie, zamiast dzielić składniki w plasterki, pokrój je w kostkę. Popularnym składnikiem tej przekąski jest mięso drobiowe, np. pierś z kurczaka. Najpierw odpowiednio ją zamarynuj, następnie podsmaż na patelni, aż osiągnie złoty kolor. Sprawdzi się również ugotowane na parze. Dołącz ulubione warzywa, starty na dużych oczkach tarki ser i całość zawiń w placki kukurydzianej lub pszennej tortilli. Sposobem na ciepłą kanapkę są tosty. Przygotowuje się je z opieczonych kromek pieczywa tostowego i wybranych dodatków. Wypróbuj np. smacznych tostów z kurczakiem i jajkiem. Sprawdź nasze propozycje z kategorii kanapek na lunch. Zainspiruj się wybranymi i przygotuj z ich pomocą smaczne drugie śniadania. Po wypróbowaniu przepisów, nie zapomnij podzielić się swoją opinią w komentarzu.