Składniki
1 kilogram
700 mililitrów
100 gramów
3 ziarna
1 łyżeczka
150 gramów
50 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę obierz pokrój w cienkie pół plastry.
Krok 2
W garnku skarmelizuj cukier, dodaj do niego cynamon i goździki. Gdy cukier będzie brązowy wrzuć cebulę, dokładnie wymieszaj, chwilę smaż.
Krok 3
Dodaj czarną porzeczkę, czerwone wino, wszystko razem gotuj aż wino zupełnie odparuje, dodaj oliwę i dokładnie wymieszaj. Gorącą cebulę przełóż do czystych słoiczków i zakręć.
Krok 4
Słoiczki umieść w garnku, zalej wodą do poziomu przykrywki, całość gotuj pasteryzując cebulę przez około 30 minut. Po tym czasie słoik wyjmij, przekręć zakrętka do dołu i wystudź.
Dobra rada:
Podczas pasteryzacji dobrym sposobem jest wyłożenie dna garnka gazetami - zapobiegnie to pęknięciu słoika.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Goździki z Indonezji Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuWiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.
Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.
Czytaj więcejInne przepisy
Konfitura z czerwonej cebuli - VIDEO
Nie każdy zdaje sobie sprawę, jak ważną rolę odgrywają w kuchni różnego rodzaju dodatki. To dzięki nim możemy podkręcać smak danego dania lub nadawać mu całkowicie nowego wyrazu. Przykładem jest konfitura z czerwonej cebuli – uniwersalny dodatek, dzięki któremu przygotowana przez Ciebie potrawa nabierze charakteru. Zobacz, z czym najlepiej smakuje!
Dla kogo?
Dla wszystkich miłośników wyrazistych smaków. Konfitura z czerwonej cebuli idealnie komponuje się z wieloma daniami, zwłaszcza mięsnymi, dlatego warto mieć ją zawsze pod ręką.
Na jaką okazję?
Na co dzień! Pora na urozmaicenie! Z tego typu dodatkiem przygotujesz smaczne pieczenie, aromatyczne wędliny czy wiele innych pysznych przekąsek.
Czy wiesz, że?
Wino dodane do konfitury sprawia, że czerwona cebula nabiera bardziej wyrazistego, wytrawnego smaku.
Dla urozmaicenia:
Podczas pasteryzacji dobrym sposobem jest wyłożenie dna garnka ściereczką, dzięki temu unikniesz pęknięcia słoika.