Składniki
1 kilogram
700 mililitrów
100 gramów
3 ziarna
1 łyżeczka
150 gramów
50 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę obierz pokrój w cienkie pół plastry.
Krok 2
W garnku skarmelizuj cukier, dodaj do niego cynamon i goździki. Gdy cukier będzie brązowy wrzuć cebulę, dokładnie wymieszaj, chwilę smaż.
Krok 3
Dodaj czarną porzeczkę, czerwone wino, wszystko razem gotuj aż wino zupełnie odparuje, dodaj oliwę i dokładnie wymieszaj. Gorącą cebulę przełóż do czystych słoiczków i zakręć.
Krok 4
Słoiczki umieść w garnku, zalej wodą do poziomu przykrywki, całość gotuj pasteryzując cebulę przez około 30 minut. Po tym czasie słoik wyjmij, przekręć zakrętka do dołu i wystudź.
Dobra rada:
Podczas pasteryzacji dobrym sposobem jest wyłożenie dna garnka gazetami - zapobiegnie to pęknięciu słoika.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Konfitura z czerwonej cebuli - VIDEO
Nie każdy zdaje sobie sprawę, jak ważną rolę odgrywają w kuchni różnego rodzaju dodatki. To dzięki nim możemy podkręcać smak danego dania lub nadawać mu całkowicie nowego wyrazu. Przykładem jest konfitura z czerwonej cebuli – uniwersalny dodatek, dzięki któremu przygotowana przez Ciebie potrawa nabierze charakteru. Zobacz, z czym najlepiej smakuje!
Dla kogo?
Dla wszystkich miłośników wyrazistych smaków. Konfitura z czerwonej cebuli idealnie komponuje się z wieloma daniami, zwłaszcza mięsnymi, dlatego warto mieć ją zawsze pod ręką.
Na jaką okazję?
Na co dzień! Pora na urozmaicenie! Z tego typu dodatkiem przygotujesz smaczne pieczenie, aromatyczne wędliny czy wiele innych pysznych przekąsek.
Czy wiesz, że?
Wino dodane do konfitury sprawia, że czerwona cebula nabiera bardziej wyrazistego, wytrawnego smaku.
Dla urozmaicenia:
Podczas pasteryzacji dobrym sposobem jest wyłożenie dna garnka ściereczką, dzięki temu unikniesz pęknięcia słoika.