Konfitura z czerwonej cebuli video przepis - Zobacz na przepisy.pl pixel

Konfitura z czerwonej cebuli - VIDEO

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

7

128 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

95 osób wydrukowało

Pobierz pdf

195 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

700 mililitrów

100 gramów

3 ziarna

1 łyżeczka

150 gramów

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę obierz pokrój w cienkie pół plastry.

Krok 2

W garnku skarmelizuj cukier, dodaj do niego cynamon i goździki. Gdy cukier będzie brązowy wrzuć cebulę, dokładnie wymieszaj, chwilę smaż.

Krok 3

Dodaj czarną porzeczkę, czerwone wino, wszystko razem gotuj aż wino zupełnie odparuje, dodaj oliwę i dokładnie wymieszaj. Gorącą cebulę przełóż do czystych słoiczków i zakręć.

Krok 4

Słoiczki umieść w garnku, zalej wodą do poziomu przykrywki, całość gotuj pasteryzując cebulę przez około 30 minut. Po tym czasie słoik wyjmij, przekręć zakrętka do dołu i wystudź.

Piotr  Murawski

Dobra rada:

Podczas pasteryzacji dobrym sposobem jest wyłożenie dna garnka gazetami - zapobiegnie to pęknięciu słoika.

1

Opinie o przepisie

  • Joanna Maciejewska

    Joanna Maciejewska , 22.03.2020

    TAK. Czarne porzeczki można zastąpić rodzynkami, żurawiną. Przed podaniem konfiturę można posypać uprażonymi, rozdrobionymi orzechami.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Konfitura z czerwonej cebuli - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Konfitura z czerwonej cebuli - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Konfitura z czerwonej cebuli - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Konfitura z czerwonej cebuli - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Konfitura z czerwonej cebuli - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Konfitura z czerwonej cebuli - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Konfitura z czerwonej cebuli - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Konfitura z czerwonej cebuli - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Konfitura z czerwonej cebuli - VIDEOKonfitura z czerwonej cebuli - VIDEO

Nie każdy zdaje sobie sprawę, jak ważną rolę odgrywają w kuchni różnego rodzaju dodatki. To dzięki nim możemy podkręcać smak danego dania lub nadawać mu całkowicie nowego wyrazu. Przykładem jest konfitura z czerwonej cebuli – uniwersalny dodatek, dzięki któremu przygotowana przez Ciebie potrawa nabierze charakteru. Zobacz, z czym najlepiej smakuje!

Dla kogo?

Dla wszystkich miłośników wyrazistych smaków. Konfitura z czerwonej cebuli idealnie komponuje się z wieloma daniami, zwłaszcza mięsnymi, dlatego warto mieć ją zawsze pod ręką.

Na jaką okazję?

Na co dzień! Pora na urozmaicenie! Z tego typu dodatkiem przygotujesz smaczne pieczenie, aromatyczne wędliny czy wiele innych pysznych przekąsek.

Czy wiesz, że?

Wino dodane do konfitury sprawia, że czerwona cebula nabiera bardziej wyrazistego, wytrawnego smaku.

Dla urozmaicenia:

Podczas pasteryzacji dobrym sposobem jest wyłożenie dna garnka ściereczką, dzięki temu unikniesz pęknięcia słoika.