Konfitura z czerwonej cebuli video przepis - Zobacz na przepisy.pl pixel

Konfitura z czerwonej cebuli - VIDEO

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

7

heart
133 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

105 osób wydrukowało

Pobierz pdf

197 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

700 mililitrów

100 gramów

3 ziarna

1 łyżeczka

150 gramów

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę obierz pokrój w cienkie pół plastry.

Krok 2

W garnku skarmelizuj cukier, dodaj do niego cynamon i goździki. Gdy cukier będzie brązowy wrzuć cebulę, dokładnie wymieszaj, chwilę smaż.

Krok 3

Dodaj czarną porzeczkę, czerwone wino, wszystko razem gotuj aż wino zupełnie odparuje, dodaj oliwę i dokładnie wymieszaj. Gorącą cebulę przełóż do czystych słoiczków i zakręć.

Krok 4

Słoiczki umieść w garnku, zalej wodą do poziomu przykrywki, całość gotuj pasteryzując cebulę przez około 30 minut. Po tym czasie słoik wyjmij, przekręć zakrętka do dołu i wystudź.

Piotr  Murawski

Dobra rada:

Podczas pasteryzacji dobrym sposobem jest wyłożenie dna garnka gazetami - zapobiegnie to pęknięciu słoika.

1

Opinie o przepisie

  • Joanna Maciejewska

    Joanna Maciejewska , 22.03.2020

    TAK. Czarne porzeczki można zastąpić rodzynkami, żurawiną. Przed podaniem konfiturę można posypać uprażonymi, rozdrobionymi orzechami.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Konfitura z czerwonej cebuli - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Konfitura z czerwonej cebuli - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Konfitura z czerwonej cebuli - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Konfitura z czerwonej cebuli - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Konfitura z czerwonej cebuli - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Konfitura z czerwonej cebuli - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Konfitura z czerwonej cebuli - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Konfitura z czerwonej cebuli - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Konfitura z czerwonej cebuli - VIDEOKonfitura z czerwonej cebuli - VIDEO

Nie każdy zdaje sobie sprawę, jak ważną rolę odgrywają w kuchni różnego rodzaju dodatki. To dzięki nim możemy podkręcać smak danego dania lub nadawać mu całkowicie nowego wyrazu. Przykładem jest konfitura z czerwonej cebuli – uniwersalny dodatek, dzięki któremu przygotowana przez Ciebie potrawa nabierze charakteru. Zobacz, z czym najlepiej smakuje!

Dla kogo?

Dla wszystkich miłośników wyrazistych smaków. Konfitura z czerwonej cebuli idealnie komponuje się z wieloma daniami, zwłaszcza mięsnymi, dlatego warto mieć ją zawsze pod ręką.

Na jaką okazję?

Na co dzień! Pora na urozmaicenie! Z tego typu dodatkiem przygotujesz smaczne pieczenie, aromatyczne wędliny czy wiele innych pysznych przekąsek.

Czy wiesz, że?

Wino dodane do konfitury sprawia, że czerwona cebula nabiera bardziej wyrazistego, wytrawnego smaku.

Dla urozmaicenia:

Podczas pasteryzacji dobrym sposobem jest wyłożenie dna garnka ściereczką, dzięki temu unikniesz pęknięcia słoika.