Składniki
1 kilogram
700 mililitrów
100 gramów
3 ziarna
1 łyżeczka
150 gramów
50 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę obierz pokrój w cienkie pół plastry.
Krok 2
W garnku skarmelizuj cukier, dodaj do niego cynamon i goździki. Gdy cukier będzie brązowy wrzuć cebulę, dokładnie wymieszaj, chwilę smaż.
Krok 3
Dodaj czarną porzeczkę, czerwone wino, wszystko razem gotuj aż wino zupełnie odparuje, dodaj oliwę i dokładnie wymieszaj. Gorącą cebulę przełóż do czystych słoiczków i zakręć.
Krok 4
Słoiczki umieść w garnku, zalej wodą do poziomu przykrywki, całość gotuj pasteryzując cebulę przez około 30 minut. Po tym czasie słoik wyjmij, przekręć zakrętka do dołu i wystudź.

Dobra rada:
Podczas pasteryzacji dobrym sposobem jest wyłożenie dna garnka gazetami - zapobiegnie to pęknięciu słoika.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Konfitura z czerwonej cebuli - VIDEO
Nie każdy zdaje sobie sprawę, jak ważną rolę odgrywają w kuchni różnego rodzaju dodatki. To dzięki nim możemy podkręcać smak danego dania lub nadawać mu całkowicie nowego wyrazu. Przykładem jest konfitura z czerwonej cebuli – uniwersalny dodatek, dzięki któremu przygotowana przez Ciebie potrawa nabierze charakteru. Zobacz, z czym najlepiej smakuje!
Dla kogo?
Dla wszystkich miłośników wyrazistych smaków. Konfitura z czerwonej cebuli idealnie komponuje się z wieloma daniami, zwłaszcza mięsnymi, dlatego warto mieć ją zawsze pod ręką.
Na jaką okazję?
Na co dzień! Pora na urozmaicenie! Z tego typu dodatkiem przygotujesz smaczne pieczenie, aromatyczne wędliny czy wiele innych pysznych przekąsek.
Czy wiesz, że?
Wino dodane do konfitury sprawia, że czerwona cebula nabiera bardziej wyrazistego, wytrawnego smaku.
Dla urozmaicenia:
Podczas pasteryzacji dobrym sposobem jest wyłożenie dna garnka ściereczką, dzięki temu unikniesz pęknięcia słoika.