Konfitura z cebuli białej – jak ją przygotować?
Doskonałą alternatywą dla słodkich dżemów i marmolad jest konfitura z cebuli białej – wytrawna i wyrazista, idealna do pieczywa. Z czego ją zrobić i ile to trwa? Podpowiadamy!
Konfitura z cebuli białej – jak zrobić?
Konfitura z cebuli – to brzmi nietypowo, ale warto spróbować, by przekonać się, jak ciekawy ma smak. Wytrawną konfiturę z białej cebuli możecie zrobić w zaciszu własnej kuchni i delektować się nią na świeżo, ale też zapasteryzować i przechować na zimę. Do przygotowania konfitury będziecie potrzebowali 1 kg białej cebuli, 0,5 kg cukru, 0,7 l białego wytrawnego wina, 100 g masła, 100 ml octu winnego, 2 łyżeczki czarnego pieprzu i estragon do smaku.
Cebulę trzeba obrać i drobno posiekać. Masło roztopić w garnku i przesmażyć na nim cebulę, a następnie dodać wino, cukier, przyprawy i ocet winny, a później wymieszać i doprawić pieprzem. Następnie konfiturę dusić przez 2,5-3 godziny, aż mocno się zredukuje. Tak przygotowaną od razu przełożycie do słoików i pasteryzować przez 10-15 minut lub schłodzicie i przechowacie w lodówce maksymalnie przez kilka dni.
Konfitura z białej cebuli bez wina
Konfitura z cebuli białej może być też przygotowana bez wina. Potrzebujecie do niej jedynie cebuli, cukru, octu winnego, pieprzu i masła. Przygotowanie konfitury bez wina przebiega tak samo, jak tej z alkoholem, ale czas duszenia będzie zdecydowanie krótszy. Konfitura bez wina od początku jest też gęstsza, więc trzeba ją częściej mieszać, żeby się nie przypaliła. Gotową podacie do pieczywa, smażonego oscypka, a nawet do zapiekanek z warzywami.
Komentarze (0)