Jak zagęścić dżem? Sprawdzone porady
Jak zagęścić dżem, kiedy jego konsystencja jest zbyt płynna? Dlaczego podczas smażenia dżem nie gęstnieje? W artykule znajdziecie odpowiedzi na te i inne pytania dotyczące konsystencji domowej konfitury. Przedstawiamy tajniki uzyskania idealnej gęstości dżemu z ulubionych owoców.
Jak zagęścić rzadki dżem? To pytanie zadaje sobie wiele osób, które podjęły się wyzwania przygotowania domowych, owocowych konfitur. Niestety nie zawsze wychodzą one tak, jak byśmy tego chcieli. Okazuje się, że głównym problemem jest uzyskanie ich odpowiedniej konsystencji. Co jest tego przyczyną? Jak zagęścić dżem z jabłek? Odpowiedzi może być kilka.
Dlaczego konfitura nie gęstnieje?
Istnieje wiele powodów, przez które nasz dżem nie gęstnieje. Do najczęstszych należy błąd, jaki popełniamy podczas przygotowywania owoców do smażenia. Okazuje się, że jeżeli pokroimy je zbyt drobno, na małe kawałki, podczas obróbki termicznej szybko stracą swoją konsystencję, puszczą soki i po prostu się rozgotują.
Przyczyną zbyt rzadkiej marmolady są również niektóre owoce, które w swoim składzie mają zbyt małą ilość pektyn. Należą do nich m.in. truskawka, malina, gruszka, poziomka i czereśnia. Pektyny to nic innego, jak naturalnie występujący w owocach i warzywach rodzaj skrobi, która po połączeniu z cukrem sprawia, że dżemy, ale również galaretki, po wystygnięciu uzyskują tak zwaną konsystencję półstałą. Tego rodzaju owoce przed smażeniem należy zasypać cukrem i odstawić do momentu, aż puszczą soki, które należy odlać i dopiero wtedy przystąpić do smażenia.
Ile trwa proces gęstnienia dżemu?
Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Czas gęstnienia konfitury jest tak naprawdę inny dla każdego rodzaju owoców. Wynika to z ich różnej konsystencji i soczystości, co z kolei przekłada się na to, jak szybko puszczają wodę. Niezwykle istotny jest fakt, żeby podczas smażenia owoców cały czas uważnie obserwować ich stan, często mieszać i uważać, żeby się nie przypaliły. Proces smażenia należy przerwać w momencie, kiedy uda nam się uzyskać odpowiednią dla nas gęstość. Bywa, że nie jesteśmy jednak do końca zadowoleni i nie udaje nam się jej osiągnąć. Co wtedy? Jak zagęścić dżem z wiśni lub jabłek?
Naturalne zagęszczacze dla domowych konfitur
Jak zagęścić dżem z winogron czy innych owoców? Warto wypróbować naturalne metody, które pomogą nam uzyskać odpowiednią konsystencję konfitury. Do najskuteczniejszych należy dodanie owoców, w których składzie znajdują się duże ilości pektyn. Wystarczy, że dodamy 15 dag na kilogram naszej konfitury, a znacznie wpłyniemy na jej gęstość. Jakie owoce w swoim składzie mają dużo pektyn? Należą do nich na przykład jabłka, śliwki, mirabelki, agrest czy banany.
Naturalnym zagęszczaczem do dżemu są także mąka ziemniaczana i zasuszona skórka pomarańczy, która także bogata jest w pektyny. Sposób z pomarańczą zadziała jednak tylko wtedy, kiedy skórka zostanie bardzo dokładnie oczyszczona z białej błonki, pokrojona na drobne kawałeczki i wysuszona. Domową konfiturę można zagęścić używając także soku z żurawiny lub cytryny.
Jak zagęścić dżem z wiśni lub innych owoców z pomocą żelatyny?
Żelatynę w proszku należy połączyć z zimną wodą – dokładne proporcje powinny być podane na opakowaniu producenta. Zmieszane ze sobą składniki odstawiamy mniej więcej na 5-10 minut, a następnie delikatnie podgrzewamy do momentu aż żelatyna się rozpuści.
Żelatyna w proszku nie jest jednak jedyną dostępną na rynku? Jak zagęścić dżem, np. brzoskwiniowy, za pomocą żelatyny w płatkach? Nie ma w tym nic skomplikowanego. Płatki żelatyny należy moczyć w zimniej wodzie mniej więcej 10 minut lub do momentu aż staną się miękkie. Następnie dokładnie odciskamy nadmiar wody, a płatki dodajemy do ciepłego roztworu, cały czas mieszając w celu ich całkowitego rozpuszczenia.
Komentarze (0)