Przepisy na Dieta na odporność | Przepisy.pl pixel

Dieta na odporność

107 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (107)

kaszottokaszotto
Jesienna zupa krem z dyni
ratingratingratingratingrating

166

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Znakiem rozpoznawczym jesieni są kolorowe liście, które zdobią parki i ulice. I choć niektórym ta...
Falafel - VIDEO
ratingratingratingratingrating

55

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Falafel to smażone kulki z ciecierzycy wymieszanej z sezamem, popularne szczególnie w krajach ara...
Sałatka ze szpinaku i awokado
ratingratingratingratingrating

79

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Szukasz przekąski, która jest nie tylko smaczna, ale również prosta do przyrządzenia? W takim raz...
Wegetariański gulasz
ratingratingratingratingrating

74

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Szukasz pomysłu na bezmięsny obiad? Jesteś w dobrym miejscu! Przychodzimy ze znakomitą recepturą...
Pesto z jarmużu do chleba
ratingratingratingratingrating

63

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Pesto to gęsty sos przygotowywany klasycznie z bazylii, oliwy, orzeszków pinii i parmezanu. Istni...
Surówka marchewkowo-jabłkowa
ratingratingratingratingrating

36

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Szukasz inspiracji do stworzenia apetycznego dodatku do pieczonych mięs lub filetów rybnych? Dobr...
Tabbouleh z kaszą jaglaną i kurczakiem
ratingratingratingratingrating

16

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
Tabbouleh to libańska sałatka, której podstawą są: świeża mięta, natka pietruszki i pomidory. Prz...
Zupa dahl
ratingratingratingratingrating

44

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Głównym składnikiem zupy dahl z tego przepisu jest czerwona soczewica połączona z pomidorami z pu...
Papryka faszerowana z soczewicą
ratingratingratingratingrating

33

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Papryka jest warzywem wyjątkowo uniwersalnym. Sprawdzi się w sałatce czy jako dodatek do kanapki...
Sałatka paprykowa z fetą i oliwkami
ratingratingratingratingrating

33

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Umyj papryki, osusz, oczyść z pestek i pokrój w cienkie paski. Przełóż do miski, po czym wymiesza...
Gołąbki z kaszą jaglaną i serem wędzonym
ratingratingratingratingrating

26

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Pyszne gołąbki polane gęstym sosem to doskonała propozycja na niedzielny lub świąteczny obiad. Zw...
Sałatka z truskawkami i mozzarellą
ratingratingratingratingrating

7

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Grillujesz ze znajomymi czy po prostu masz apetyt na oryginalną kolację? W obu przypadkach (i nie...
Sałatka z fasolki szparagowej i papryki
ratingratingratingratingrating

27

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Orientalna sałatka z fasolką szparagową to idealna propozycja dla amatorów smaków rodem z Azji. D...
Pomidory faszerowane kaszą jaglaną
ratingratingratingratingrating

15

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Pierś z kurczaka pokrój w niedużą kostkę i przesmaż w garnku na rozgrzanej oliwie...
Sałatka z grillowanych papryk
ratingratingratingratingrating

9

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
Upraż orzeszki na patelni.
Panierowane tofu z sezamem - VIDEO
ratingratingratingratingrating

43

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Tofu to ważny składnik dla wegetarian oraz wegan, ale możliwości jego zastosowania są tak duże, ż...
Cukinia faszerowana kaszą jaglaną i krewetkami
ratingratingratingratingrating

15

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
Dania faszerowane to niewątpliwie jedne z bardziej uniwersalnych pomysłów na posiłek. Zastanawias...
Tuńczyk z pieczoną papryką i pomidorami
ratingratingratingratingrating

10

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Oczyść papryki i pokrój na mniejsze kawałki.
Brokuły z migdałami
ratingratingratingratingrating

4

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Jeżeli szukasz przepisu na warzywny dodatek do obiadu, to właśnie go znalazłeś. Brokuły z migdała...
Surówka z rzodkiewki
ratingratingratingratingrating

11

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Wśród składników dań obiadowych wciąż bardzo popularne są surówki. Jeśli szukasz nowych smaków, s...
Bataty faszerowane kaszotto
ratingratingratingratingrating

17

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Zastanawiasz się, jakie produkty powinieneś wdrożyć do swojego jadłospisu? Pamiętaj o batatach, k...
Surówka z marchewki po indyjsku
ratingratingratingratingrating

7

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Kuchnia indyjska opiera się przede wszystkim na warzywach. W tym przepisie na surówkę z marchewki...
Szpinakowa tarta na spodzie z kaszy jaglanej
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
Przepis na tartę to zdecydowanie jedno z częściej wyszukiwanych zapytań kulinarnych. Uwielbiana z...
Zupa z batatów
ratingratingratingratingrating

8

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Nieocenione i obowiązkowe w wielu kuchniach świata. Mowa o ziemniakach! Dziś pod lupę bierzemy ic...
Brokuły po indyjsku
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Podziel brokuła na różyczki i zblanszuj poprzez wrzucenie do wrzącej wody z dodatkiem kostki Knor...
Pieczone papryki
ratingratingratingratingrating

2

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Pieczone papryki to danie bardzo proste w przygotowaniu – sprawdzi się m.in. jako przystawka w tr...
Miska pełna komosy z orzechami nerkowca
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
45 min.
Miska pełna komosy, orzechów nerkowca i warzyw, takich jak papryka, jarmuż, marchew, dynia i faso...
Ryba ze słodkimi ziemniakami
ratingratingratingratingrating

3

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Dorsz z warzywnym puree stanowi łatwy i smaczny sposób na uwzględnienie ryby w menu. Smażona ryba...
Chipsy z jarmużu
ratingratingratingratingrating

4

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
Chwila relaksu przy ulubionym serialu potrzebuje odpowiedniej oprawy! Warto przygotować zawczasu...
Kiszone cytryny
ratingratingratingratingrating

4

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Smak kiszonych cytryn z pewnością znają miłośnicy kuchni indyjskiej i marokańskiej. Owoce te są n...

Ciekawostki i porady

Czy szparagi wrzucamy do gotującej wody? Jak je przyrządzić, by wydobyć z nich pełnię smaku? To raptem dwa z wielu pytań, jakie przychodzą na myśl, gdy rozpoczyna się sezon na szparagi, a my nie mamy zbyt wiele doświadczenia w ich przygotowywaniu.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dieta na odpornośćDieta na odporność

Zdrowe odżywianie to jeden z najmodniejszych trendów ostatnich lat. Ważne jednak, by nie traktować go jako przejściowej mody, a zamienić w stałe nawyki, które mają niebagatelny wpływ na kondycję oraz dobre samopoczucie. Dbanie o silną odporność zaczyna się na talerzu. Różnorodne posiłki, w których nie brakuje sezonowych warzyw i owoców, produktów zbożowych oraz mlecznych to najprostszy sposób na zapewnienie zbilansowanej diety. Zdrowa dieta brzmi jak seria wyrzeczeń i mało wyrazistych smaków? Przekonajcie się, że witaminy i potrzebne do zdrowego funkcjonowania składniki mogą smakować naprawdę wybornie.

Dla kogo?

Niezależnie od wieku, płci czy wielu innych czynników, prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego również zależy od właściwie skomponowanego jadłospisu. Nie jesteście fanami surowych owoców? Z dodatkiem jogurtu, kefiru lub maślanki zamienicie je w pyszny koktajl. Nie macie pomysłu na atrakcyjne zaserwowanie warzyw? Po dokładkę zupy krem lub warzywnego gulaszu zgłosi się każdy.

Na jaką okazję?

Nie trzeba specjalnego pretekstu, by urozmaicić menu. Wspieranie odporności i całego organizmu powinno stać się codziennością. Korzystajcie z dobrodziejstw sezonowych produktów, których pełną wiosną, latem i jesienią nie brakuje. Późną jesienią, zimą i wczesną wiosną nie zapominajcie o kiszonkach, mrożonkach i warzywach korzeniowych, które dobrze znoszą długie przechowywanie. Jedno jest pewne – w kuchniach będzie się działo!

Czy wiesz, że?

Dobrym źródłem białka są ryby, owoce morza, chude mięso i jajka. Co zrobić, gdy przy stole zasiądą wegetarianie? W roślinnej diecie nie może zabraknąć strączków. Warto łączyć je z pełnoziarnistymi produktami zbożowymi, żeby mieć pełnowartościowe białko i dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych aminokwasów. Ważne są owoce i warzywa bogate w witaminę C, która zwiększą przyswajanie żelaza oraz wspomaga prawidłową pracę układu immunologicznego. Papryka, brokuły, czerwona kapusta – od nich można zacząć.

Dla urozmaicenia:

Talerze pełne różnorodnych produktów to nie wszystko. Ograniczcie ilość soli, stawiając na świeże i suszone zioła. Słodycze zamieńcie na orzechy i suszone owoce. W dbaniu o odporność istotna jest także aktywność fizyczna. Nie wiecie, od czego zacząć? Proste ćwiczenia można wykonywać nawet bez profesjonalnych sprzętów w domowym zaciszu.