Dieta na odporność

31 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (31)

Jesienna zupa krem z dyni
ratingratingratingratingrating

124

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Znakiem rozpoznawczym jesieni są kolorowe liście, które zdobią parki i ulice. I choć niektórym ta...
Klopsiki z kaszy jaglanej w sosie pomidorowym
ratingratingratingratingrating

104

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Szukasz inspiracji na smaczne danie bezmięsne? Skorzystaj z naszych propozycji, np. na klopsiki z...
Kasza jaglana smażona z warzywami
ratingratingratingratingrating

119

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Dania jednogarnkowe są niezwykle uniwersalną i szybką propozycją na obiad. Możesz gotować je prze...
Falafel - VIDEO
ratingratingratingratingrating

51

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Falafel to smażone kulki z ciecierzycy wymieszanej z sezamem, popularne szczególnie w krajach ara...
Sałatka ze szpinaku i awokado
ratingratingratingratingrating

54

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Szukasz przekąski, która jest nie tylko smaczna, ale również prosta do przyrządzenia? W takim raz...
Wegetariański gulasz
ratingratingratingratingrating

47

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Szacowana cena przygotowania dania: do 15 zł. Ceny zostały oszacowane na podstawie orientacyjnych...
Pesto z jarmużu do chleba
ratingratingratingratingrating

52

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Pesto to gęsty sos przygotowywany klasycznie z bazylii, oliwy, orzeszków pinii i parmezanu. Istni...
Surówka marchewkowo-jabłkowa
ratingratingratingratingrating

32

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Szukasz inspiracji do stworzenia apetycznego dodatku do pieczonych mięs lub filetów rybnych? Dobr...
Tabbouleh z kaszą jaglaną i kurczakiem
ratingratingratingratingrating

14

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
Tabbouleh to libańska sałatka, której podstawą są: świeża mięta, natka pietruszki i pomidory. Prz...
Zupa dahl
ratingratingratingratingrating

38

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Jeśli masz ochotę na gęstą i dobrze doprawioną zupę, koniecznie sięgnij po inspirację do kuchni i...
Gołąbki z kaszą jaglaną i serem wędzonym
ratingratingratingratingrating

21

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Pyszne gołąbki polane gęstym sosem to doskonała propozycja na niedzielny lub świąteczny obiad. Zw...
Kanapki z jarmużem i jajkiem przepiórczym
ratingratingratingratingrating

15

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Czy kanapka może stanowić wykwintną przekąskę? Odpowiedź na to pytanie znajdziesz w poniższym prz...
Zapiekana kasza jaglana z curry z warzywami i  jajkiem
ratingratingratingratingrating

19

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Lubisz delikatny smak kaszy jaglanej? W takim razie zapiecz ją razem z curry, warzywami i jajkiem...
Pulpety sojowe
ratingratingratingratingrating

22

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Smaczne pulpety przygotujesz również w wersji bezmięsnej, co świetnie udowadnia poniższy przepis...
Panierowane tofu z sezamem - VIDEO
ratingratingratingratingrating

13

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Tofu to ważny składnik dla wegetarian oraz wegan, ale możliwości jego zastosowania są tak duże, ż...
Cukinia faszerowana kaszą jaglaną i krewetkami
ratingratingratingratingrating

12

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
Dania faszerowane to niewątpliwie jedne z bardziej uniwersalnych pomysłów na posiłek. Zastanawias...
Surówka z rzodkiewki
ratingratingratingratingrating

7

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Wśród składników dań obiadowych wciąż bardzo popularne są surówki. Jeśli szukasz nowych smaków, s...
Bataty faszerowane kaszotto
ratingratingratingratingrating

15

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Zastanawiasz się, jakie produkty powinieneś wdrożyć do swojego jadłospisu? Pamiętaj o batatach, k...
Surówka z marchewki po indyjsku
ratingratingratingratingrating

6

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Kuchnia indyjska opiera się przede wszystkim na warzywach. W tym przepisie na surówkę z marchewki...
Szpinakowa tarta na spodzie z kaszy jaglanej
ratingratingratingratingrating

4

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
Przepis na tartę to zdecydowanie jedno z częściej wyszukiwanych zapytań kulinarnych. Uwielbiana z...
Zupa z batatów
ratingratingratingratingrating

3

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Nieocenione i obowiązkowe w wielu kuchniach świata. Mowa o ziemniakach! Dziś pod lupę bierzemy ic...
Ryba ze słodkimi ziemniakami
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Dorsz z warzywnym puree stanowi łatwy i smaczny sposób na uwzględnienie ryby w menu. Smażona ryba...
Chipsy z jarmużu
ratingratingratingratingrating

2

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
Chwila relaksu przy ulubionym serialu potrzebuje odpowiedniej oprawy! Warto przygotować zawczasu...
Kiszone cytryny
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Smak kiszonych cytryn z pewnością znają miłośnicy kuchni indyjskiej i marokańskiej. Owoce te są n...
Kiszona papryka chili
ratingratingratingratingrating

3

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Zwolennikom ostrych smaków z pewnością przypadnie do gustu nasz przepis na kiszoną paprykę chili...
Kiszone rzodkiewki
ratingratingratingratingrating

2

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Kisić można niemal każde warzywo. Idealnym rozwiązaniem na nowoczesne podejście do tradycyjnej ku...
Kiszone jabłka
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Kiszonki obecne są w naszej kulinarnej tradycji od wielu lat. Największą popularnością cieszą się...
Kiszony kalafior
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Kalafior króluje na polskich stołach nieprzerwanie od wielu lat. Znacie go zapewne z tradycyjnej...
Zapiekanka z słodkich ziemniaków, mięsa z jarmużem i boczniakami
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
95 min.
Słodkie ziemniaki, które bez trudu można kupić w każdym niemal sklepie, są dziś coraz powszechnie...

Ciekawostki i porady

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dieta na odpornośćDieta na odporność

Zdrowe odżywianie to jeden z najmodniejszych trendów ostatnich lat. Ważne jednak, by nie traktować go jako przejściowej mody, a zamienić w stałe nawyki, które mają niebagatelny wpływ na kondycję oraz dobre samopoczucie. Dbanie o silną odporność zaczyna się na talerzu. Różnorodne posiłki, w których nie brakuje sezonowych warzyw i owoców, produktów zbożowych oraz mlecznych to najprostszy sposób na zapewnienie zbilansowanej diety. Zdrowa dieta brzmi jak seria wyrzeczeń i mało wyrazistych smaków? Przekonajcie się, że witaminy i potrzebne do zdrowego funkcjonowania składniki mogą smakować naprawdę wybornie.

Dla kogo?

Niezależnie od wieku, płci czy wielu innych czynników, prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego również zależy od właściwie skomponowanego jadłospisu. Nie jesteście fanami surowych owoców? Z dodatkiem jogurtu, kefiru lub maślanki zamienicie je w pyszny koktajl. Nie macie pomysłu na atrakcyjne zaserwowanie warzyw? Po dokładkę zupy krem lub warzywnego gulaszu zgłosi się każdy.

Na jaką okazję?

Nie trzeba specjalnego pretekstu, by urozmaicić menu. Wspieranie odporności i całego organizmu powinno stać się codziennością. Korzystajcie z dobrodziejstw sezonowych produktów, których pełną wiosną, latem i jesienią nie brakuje. Późną jesienią, zimą i wczesną wiosną nie zapominajcie o kiszonkach, mrożonkach i warzywach korzeniowych, które dobrze znoszą długie przechowywanie. Jedno jest pewne – w kuchniach będzie się działo!

Czy wiesz, że?

Dobrym źródłem białka są ryby, owoce morza, chude mięso i jajka. Co zrobić, gdy przy stole zasiądą wegetarianie? W roślinnej diecie nie może zabraknąć strączków. Warto łączyć je z pełnoziarnistymi produktami zbożowymi, żeby mieć pełnowartościowe białko i dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych aminokwasów. Ważne są owoce i warzywa bogate w witaminę C, która zwiększą przyswajanie żelaza oraz wspomaga prawidłową pracę układu immunologicznego. Papryka, brokuły, czerwona kapusta – od nich można zacząć.

Dla urozmaicenia:

Talerze pełne różnorodnych produktów to nie wszystko. Ograniczcie ilość soli, stawiając na świeże i suszone zioła. Słodycze zamieńcie na orzechy i suszone owoce. W dbaniu o odporność istotna jest także aktywność fizyczna. Nie wiecie, od czego zacząć? Proste ćwiczenia można wykonywać nawet bez profesjonalnych sprzętów w domowym zaciszu.