Ciekawostki i porady
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejDieta na odporność
Zdrowe odżywianie to jeden z najmodniejszych trendów ostatnich lat. Ważne jednak, by nie traktować go jako przejściowej mody, a zamienić w stałe nawyki, które mają niebagatelny wpływ na kondycję oraz dobre samopoczucie. Dbanie o silną odporność zaczyna się na talerzu. Różnorodne posiłki, w których nie brakuje sezonowych warzyw i owoców, produktów zbożowych oraz mlecznych to najprostszy sposób na zapewnienie zbilansowanej diety. Zdrowa dieta brzmi jak seria wyrzeczeń i mało wyrazistych smaków? Przekonajcie się, że witaminy i potrzebne do zdrowego funkcjonowania składniki mogą smakować naprawdę wybornie.
Dla kogo?
Niezależnie od wieku, płci czy wielu innych czynników, prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego również zależy od właściwie skomponowanego jadłospisu. Nie jesteście fanami surowych owoców? Z dodatkiem jogurtu, kefiru lub maślanki zamienicie je w pyszny koktajl. Nie macie pomysłu na atrakcyjne zaserwowanie warzyw? Po dokładkę zupy krem lub warzywnego gulaszu zgłosi się każdy.
Na jaką okazję?
Nie trzeba specjalnego pretekstu, by urozmaicić menu. Wspieranie odporności i całego organizmu powinno stać się codziennością. Korzystajcie z dobrodziejstw sezonowych produktów, których pełną wiosną, latem i jesienią nie brakuje. Późną jesienią, zimą i wczesną wiosną nie zapominajcie o kiszonkach, mrożonkach i warzywach korzeniowych, które dobrze znoszą długie przechowywanie. Jedno jest pewne – w kuchniach będzie się działo!
Czy wiesz, że?
Dobrym źródłem białka są ryby, owoce morza, chude mięso i jajka. Co zrobić, gdy przy stole zasiądą wegetarianie? W roślinnej diecie nie może zabraknąć strączków. Warto łączyć je z pełnoziarnistymi produktami zbożowymi, żeby mieć pełnowartościowe białko i dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych aminokwasów. Ważne są owoce i warzywa bogate w witaminę C, która zwiększą przyswajanie żelaza oraz wspomaga prawidłową pracę układu immunologicznego. Papryka, brokuły, czerwona kapusta – od nich można zacząć.
Dla urozmaicenia:
Talerze pełne różnorodnych produktów to nie wszystko. Ograniczcie ilość soli, stawiając na świeże i suszone zioła. Słodycze zamieńcie na orzechy i suszone owoce. W dbaniu o odporność istotna jest także aktywność fizyczna. Nie wiecie, od czego zacząć? Proste ćwiczenia można wykonywać nawet bez profesjonalnych sprzętów w domowym zaciszu.