Obiady
80 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej
Obiady
Rosół z makaronem, a na drugie danie kotlet schabowy lub mielony z ziemniakami i zasmażaną kapustą. Oto zestaw obiadowy, który jednoznacznie kojarzy się z polską kuchnią. Ten posiłek nie powinien być wyłącznie ukłonem w stronę tradycyjnych kulinariów. Niech zamiast tego stanie się sposobem na wprowadzenie do jadłospisu znacznie większej ilości produktów, dzięki którym będziesz jeść nie tylko smacznie i kolorowo, ale przede wszystkim zadbasz o odporność swojego organizmu.
Dla kogo?
Twoje ciało każdego dnia jest narażone na szkodliwe działanie drobnoustrojów, zanieczyszczeń czy stresu. Ruch na świeżym powietrzu oraz zadbanie o swoją dietę to trafiony pomysł na zachowanie zdrowia i dobrej formy. Pora obiadowa jest idealnym pretekstem do tego, by zaszaleć z różnorodnymi składnikami i skomponować pełnowartościowy posiłek.
Na jaką okazję?
Obiady często jadasz w biegu i poza domem? Niech nie będzie to usprawiedliwieniem dla kolejnego w tym tygodniu kebaba albo hot doga. Wśród naszych propozycji wyszukaj proste do zrobienia dania, które bez trudu zapakujesz do pojemnika i weźmiesz ze sobą do pracy lub w podróż. Sałatka Cezar z kaszą bulgur, kuskus z warzywami albo owsiane burgery możesz mieć zawsze przy sobie.
Czy wiesz, że?
Łączenia poszczególnych produktów w daniach obiadowych (i nie tylko!) nie należy pozostawiać przypadkowi. Dla przykładu witamina C zwiększa przyswajanie żelaza, które także pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, a ponadto przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. Dlatego warto łączyć w jednym posiłku owoce i warzywa będące jej źródłem (cytrusy, owoce dzikiej róży, porzeczki, truskawki, paprykę, natkę z pietruszki, brokuły, kalafiory) oraz produkty bogate w żelazo np. nasiona roślin strączkowych, jaja, czerwone mięso, ale też suszone owoce (morele, rodzynki), pestki słonecznika, sezam czy kasze (jaglana, amarantus). Nie pomijajmy również sałatek i surówek.
Dla urozmaicenia:
Ciekawym sposobem na wzbogacenie repertuaru obiadowych dań jest przyrządzenie wytrawnej tarty oraz pizzy w zdrowym wydaniu (np. na spodzie z kalafiora albo kaszy). Skorzystaj z przepisu na quiche z marchewką i dymką, bezglutenową pizzę z cukinią, szparagami i pomidorami lub szpinakową tartę.