Obiady
80 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy (80)
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
trudne
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
Ciekawostki i porady
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejObiady
Rosół z makaronem, a na drugie danie kotlet schabowy lub mielony z ziemniakami i zasmażaną kapustą. Oto zestaw obiadowy, który jednoznacznie kojarzy się z polską kuchnią. Ten posiłek nie powinien być wyłącznie ukłonem w stronę tradycyjnych kulinariów. Niech zamiast tego stanie się sposobem na wprowadzenie do jadłospisu znacznie większej ilości produktów, dzięki którym będziesz jeść nie tylko smacznie i kolorowo, ale przede wszystkim zadbasz o odporność swojego organizmu.
Dla kogo?
Twoje ciało każdego dnia jest narażone na szkodliwe działanie drobnoustrojów, zanieczyszczeń czy stresu. Ruch na świeżym powietrzu oraz zadbanie o swoją dietę to trafiony pomysł na zachowanie zdrowia i dobrej formy. Pora obiadowa jest idealnym pretekstem do tego, by zaszaleć z różnorodnymi składnikami i skomponować pełnowartościowy posiłek.
Na jaką okazję?
Obiady często jadasz w biegu i poza domem? Niech nie będzie to usprawiedliwieniem dla kolejnego w tym tygodniu kebaba albo hot doga. Wśród naszych propozycji wyszukaj proste do zrobienia dania, które bez trudu zapakujesz do pojemnika i weźmiesz ze sobą do pracy lub w podróż. Sałatka Cezar z kaszą bulgur, kuskus z warzywami albo owsiane burgery możesz mieć zawsze przy sobie.
Czy wiesz, że?
Łączenia poszczególnych produktów w daniach obiadowych (i nie tylko!) nie należy pozostawiać przypadkowi. Dla przykładu witamina C zwiększa przyswajanie żelaza, które także pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, a ponadto przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. Dlatego warto łączyć w jednym posiłku owoce i warzywa będące jej źródłem (cytrusy, owoce dzikiej róży, porzeczki, truskawki, paprykę, natkę z pietruszki, brokuły, kalafiory) oraz produkty bogate w żelazo np. nasiona roślin strączkowych, jaja, czerwone mięso, ale też suszone owoce (morele, rodzynki), pestki słonecznika, sezam czy kasze (jaglana, amarantus). Nie pomijajmy również sałatek i surówek.
Dla urozmaicenia:
Ciekawym sposobem na wzbogacenie repertuaru obiadowych dań jest przyrządzenie wytrawnej tarty oraz pizzy w zdrowym wydaniu (np. na spodzie z kalafiora albo kaszy). Skorzystaj z przepisu na quiche z marchewką i dymką, bezglutenową pizzę z cukinią, szparagami i pomidorami lub szpinakową tartę.