Przepisy na Obiady | Przepisy.pl pixel

Obiady

80 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - ObiadyObiady

Rosół z makaronem, a na drugie danie kotlet schabowy lub mielony z ziemniakami i zasmażaną kapustą. Oto zestaw obiadowy, który jednoznacznie kojarzy się z polską kuchnią. Ten posiłek nie powinien być wyłącznie ukłonem w stronę tradycyjnych kulinariów. Niech zamiast tego stanie się sposobem na wprowadzenie do jadłospisu znacznie większej ilości produktów, dzięki którym będziesz jeść nie tylko smacznie i kolorowo, ale przede wszystkim zadbasz o odporność swojego organizmu.

Dla kogo?

Twoje ciało każdego dnia jest narażone na szkodliwe działanie drobnoustrojów, zanieczyszczeń czy stresu. Ruch na świeżym powietrzu oraz zadbanie o swoją dietę to trafiony pomysł na zachowanie zdrowia i dobrej formy. Pora obiadowa jest idealnym pretekstem do tego, by zaszaleć z różnorodnymi składnikami i skomponować pełnowartościowy posiłek.

Na jaką okazję?

Obiady często jadasz w biegu i poza domem? Niech nie będzie to usprawiedliwieniem dla kolejnego w tym tygodniu kebaba albo hot doga. Wśród naszych propozycji wyszukaj proste do zrobienia dania, które bez trudu zapakujesz do pojemnika i weźmiesz ze sobą do pracy lub w podróż. Sałatka Cezar z kaszą bulgur, kuskus z warzywami albo owsiane burgery możesz mieć zawsze przy sobie.

Czy wiesz, że?

Łączenia poszczególnych produktów w daniach obiadowych (i nie tylko!) nie należy pozostawiać przypadkowi. Dla przykładu witamina C zwiększa przyswajanie żelaza, które także pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, a ponadto przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. Dlatego warto łączyć w jednym posiłku owoce i warzywa będące jej źródłem (cytrusy, owoce dzikiej róży, porzeczki, truskawki, paprykę, natkę z pietruszki, brokuły, kalafiory) oraz produkty bogate w żelazo np. nasiona roślin strączkowych, jaja, czerwone mięso, ale też suszone owoce (morele, rodzynki), pestki słonecznika, sezam czy kasze (jaglana, amarantus). Nie pomijajmy również sałatek i surówek.

Dla urozmaicenia:

Ciekawym sposobem na wzbogacenie repertuaru obiadowych dań jest przyrządzenie wytrawnej tarty oraz pizzy w zdrowym wydaniu (np. na spodzie z kalafiora albo kaszy). Skorzystaj z przepisu na quiche z marchewką i dymką, bezglutenową pizzę z cukinią, szparagami i pomidorami lub szpinakową tartę.