Zupa pomidorowa z soczewicą
Danie jest źródłem witaminy A wspomagającej odporność
łatwe
Składniki
1 sztuka
3 sztuki
1 sztuka
50 gramów
1.5 szklanki
1 opakowanie
1 łyżka
2 łyżeczki
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
3 łyżki
1 łyżka
1 łyżka
1 garść
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Rozgrzać w garnku oliwę i podsmażyć cebulę, czosnek, imbir.
Krok 2
Dodać przepłukaną soczewicę oraz przyprawy, smażyć 1 minutę, zalać wodą do przykrycia wszystkich składników i gotować 15 min, aż soczewica będzie miękka.
Krok 3
Dodać pomidory i gotować kolejne 10 minut.
Krok 4
Po 10 minutach gotowania dodać napój kokosowy i wszystko dokładnie zblendować. Serwować z amarantusem, pestkami i natką z pietruszki.
Dobra rada:
Porcja dania dostarcza istotną ilość witaminy A potrzebnej w codziennej diecie. Witamina A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Jeszcze kilka lat temu sushi uznawano za egzotyczny przysmak, którego w Polsce skosztować można było tylko w nielicznych restauracjach, specjalizujących się w tej japońskiej potrawie. Z biegiem czasu lokali z sushi pojawiało się coraz więcej, w tym momencie serwowane bywa w licznych food truckach, a apetyczne rolki można zjeść nawet w biegu.
Czytaj więcejNuggetsy to pyszne chrupiące kąski, które w szybki sposób można przygotować w domu. Najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznych sosów i frytek. Jesteście ciekawi, jak zrobić domowe nuggetsy? Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie kilka wskazówek, które pozwolą Wam cieszyć się smakiem nuggetsów w pysznej panierce.
Czytaj więcej