Zupa pomidorowa z soczewicą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa pomidorowa z soczewicą

Danie jest źródłem witaminy A wspomagającej odporność

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

27 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

3 sztuki

1 sztuka

50 gramów

1.5 szklanki

1 opakowanie

1 łyżka

2 łyżeczki

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

3 łyżki

1 łyżka

1 łyżka

1 garść

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Rozgrzać w garnku oliwę i podsmażyć cebulę, czosnek, imbir.

Krok 2

Dodać przepłukaną soczewicę oraz przyprawy, smażyć 1 minutę, zalać wodą do przykrycia wszystkich składników i gotować 15 min, aż soczewica będzie miękka.

Krok 3

Dodać pomidory i gotować kolejne 10 minut.

Krok 4

Po 10 minutach gotowania dodać napój kokosowy i wszystko dokładnie zblendować. Serwować z amarantusem, pestkami i natką z pietruszki.

przepisy.pl

Dobra rada:

Porcja dania dostarcza istotną ilość witaminy A potrzebnej w codziennej diecie. Witamina A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa pomidorowa z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa pomidorowa z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa pomidorowa z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa pomidorowa z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa pomidorowa z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa pomidorowa z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa pomidorowa z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa pomidorowa z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.

Czytaj więcej

Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.

Czytaj więcej