Zupa z trybuli z soczewicą
Danie jest źródłem witaminy A wspomagającej odporność
łatwe
10 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
0.5 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
40 gramów
50 mililitrów
100 gramów
60 gramów
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wszystkie warzywa umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
Krok 2
Soczewicę ugotuj według wskazówek na opakowaniu producenta.
Krok 3
W dużym rondlu podsmaż na oleju z masłem szalotkę. Jak będzie rumiana dodaj koper włoski, pora, selera i ziemniaki.
Krok 4
Wlej litr wody, dodaj kostkę Knorr i gotuj całość ok 20 minut aż wszystkie składniki będą miękkie.
Krok 5
Teraz dodaj śmietankę oraz trybulę. Zmiksuj zupę bardzo dokładnie mikserem aż będzie gładka i kremowa. Podawaj z soczewicą i udekoruj gałązkami trybuli.

Dobra rada:
Zupę podawaj z grzankami chlebowymi lub z bagietki.
Porcja dania dostarcza istotną ilość witaminy A potrzebnej w codziennej diecie. Witamina A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa z trybuli z soczewicą
Pomidorowa, pieczarkowa, ogórkowa, fasolowa… Te zupy zna większość z nas, dlatego przyszła pora na spróbowanie mniej oczywistych specjałów. Od czego zacząć? Podpowiadamy! Soczewica w ostatnich latach wróciła do łask szefów kuchni. Co Wy na to, żeby połączyć ją z aromatyczną trybulą? Ten smak zupy z trybuli i soczewicy zostaje w pamięci na długo.
Dla kogo?
Zupy to w większości przypadków dania niezwykle uniwersalne. Można potraktować je jako wykwintną przystawkę, sposób na gorącą kolację albo zabrać na wynos w ramach posiłku do pracy. Nie wyobrażacie sobie codziennego menu bez zup? Tym bardziej powinniście spróbować przepisu na zupę z trybulą.
Na jaką okazję?
Chcecie poczuć się jak uczestnicy popularnych programów kulinarnych? Zaproście znajomych i wspólnie przygotujcie zupę z soczewicy. Gotowanie okaże się naprawdę dobrą zabawą!
Czy wiesz, że?
Nadprogramową porcją trybuli przyprawcie dania ziemniaczane i jajeczne. Doskonale podkreśli smak serów.
Dla urozmaicenia:
Do zupy z soczewicą i trybulą bardzo dobrze pasuje groszek ptysiowy.