Zupa z trybuli z soczewicą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa z trybuli z soczewicą

Danie jest źródłem witaminy A wspomagającej odporność

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

0.5 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

40 gramów

50 mililitrów

100 gramów

60 gramów

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie warzywa umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki.

Krok 2

Soczewicę ugotuj według wskazówek na opakowaniu producenta.

Krok 3

W dużym rondlu podsmaż na oleju z masłem szalotkę. Jak będzie rumiana dodaj koper włoski, pora, selera i ziemniaki.

Krok 4

Wlej litr wody, dodaj kostkę Knorr i gotuj całość ok 20 minut aż wszystkie składniki będą miękkie.

Krok 5

Teraz dodaj śmietankę oraz trybulę. Zmiksuj zupę bardzo dokładnie mikserem aż będzie gładka i kremowa. Podawaj z soczewicą i udekoruj gałązkami trybuli.

przepisy.pl

Dobra rada:

Zupę podawaj z grzankami chlebowymi lub z bagietki.

Porcja dania dostarcza istotną ilość witaminy A potrzebnej w codziennej diecie. Witamina A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia. 

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa z trybuli z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa z trybuli z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa z trybuli z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa z trybuli z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa z trybuli z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa z trybuli z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa z trybuli z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa z trybuli z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa z trybuli z soczewicąZupa z trybuli z soczewicą

Pomidorowa, pieczarkowa, ogórkowa, fasolowa… Te zupy zna większość z nas, dlatego przyszła pora na spróbowanie mniej oczywistych specjałów. Od czego zacząć? Podpowiadamy! Soczewica w ostatnich latach wróciła do łask szefów kuchni. Co Wy na to, żeby połączyć ją z aromatyczną trybulą? Ten smak zupy z trybuli i soczewicy zostaje w pamięci na długo. 

Dla kogo?

Zupy to w większości przypadków dania niezwykle uniwersalne. Można potraktować je jako wykwintną przystawkę, sposób na gorącą kolację albo zabrać na wynos w ramach posiłku do pracy. Nie wyobrażacie sobie codziennego menu bez zup? Tym bardziej powinniście spróbować przepisu na zupę z trybulą.

Na jaką okazję?

Chcecie poczuć się jak uczestnicy popularnych programów kulinarnych? Zaproście znajomych i wspólnie przygotujcie zupę z soczewicy. Gotowanie okaże się naprawdę dobrą zabawą!

Czy wiesz, że?

Nadprogramową porcją trybuli przyprawcie dania ziemniaczane i jajeczne. Doskonale podkreśli smak serów.

Dla urozmaicenia:

Do zupy z soczewicą i trybulą bardzo dobrze pasuje groszek ptysiowy.