Kremowa zupa z rukwi wodnej i szpinaku z nasionami konopi przepis – Zobacz na przepisy.pl

Kremowa zupa z rukwi wodnej i szpinaku z nasionami konopi

Danie jest źródłem witaminy A wspomagającej odporność

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

80 gramów

2 sztuki

2 sztuki

50 gramów

1 litr

225 gramów

225 gramów

100 mililitrów

5 sztuk

30 gramów

40 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę o boku ok 1 cm. Cebulę pokrój drobno. Czosnek rozgnieć. Jajko ugotuj na twardo przez 8 minut. Następnie wystudź je i obierz.

Krok 2

Ziemniaki ugotuj w lekko osolonym wrzątku. Jak będą miękkie odcedź je i odłóż na bok.

Krok 3

W garnku z olejem podsmaż czosnek i cebulę. Jak się zrumienią wsyp mąkę i wymieszaj aż się połączy i znikną grudki.

Krok 4

Wlej litr ciepłej wody, dodaj kostkę Knorr, śmietanę i gotuj ok 10 minut aż ziemniaki będę zupełnie miękkie.

Krok 5

W tym czasie umyj i ususz szpinak oraz rukiew wodną i dodaj do zupy. (odłóż kilka listków do dekoracji). Jajka pokrój na ćwiartki.

Krok 6

Teraz dodaj połowę ziemniaków i zmiksuj zupę dokładnie mikserem. Udekoruj listkami rukwi, szpinaku i nasion konopi. Podawaj z ugotowanym jajkiem i pozostałymi ziemniakami.

przepisy.pl

Dobra rada:

Ta zupa świetnie smakuje z chlebowymi grzankami. Możesz również dać trochę pokruszonego sera feta.

Porcja dania dostarcza istotną ilość witaminy A potrzebnej w codziennej diecie. Witamina A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia. 

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kremowa zupa z rukwi wodnej i szpinaku z nasionami konopi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kremowa zupa z rukwi wodnej i szpinaku z nasionami konopi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kremowa zupa z rukwi wodnej i szpinaku z nasionami konopi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kremowa zupa z rukwi wodnej i szpinaku z nasionami konopi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kremowa zupa z rukwi wodnej i szpinaku z nasionami konopi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kremowa zupa z rukwi wodnej i szpinaku z nasionami konopi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kremowa zupa z rukwi wodnej i szpinaku z nasionami konopi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kremowa zupa z rukwi wodnej i szpinaku z nasionami konopiKremowa zupa z rukwi wodnej i szpinaku z nasionami konopi

Kremowa zupa jest dobra na wszystko! Nie wymaga dużych nakładów czasu i pracy, prezentuje się bardzo efektownie, a w każdej misce znajdziecie ogrom wyśmienitych składników. Istnieje spore prawdopodobieństwo, że niektórych z nich jeszcze nie próbowaliście. Gotowi na smakowite niespodzianki z przepisem na zupę z rukwi wodnej i szpinaku? Do dzieła! 

Dla kogo?

Gotowanie to ciągłe odkrywanie nowych receptur i składników. Jesteśmy pewni, że nawet bardziej doświadczeni kucharze będą zaskoczeni kompozycją smakową rukwi wodnej, szpinaku, ziemniaków, cebuli, przypraw i nasion konopi.

Na jaką okazję?

Na naukę gotowania nigdy nie jest za późno. Zamiast po raz kolejny zamawiać obiad na wynos, wygospodarujcie 25 minut i dajcie się przekonać, że własnoręczne przyrządzanie posiłków takich jak szpinakowa zupa z nasionami konopii może zamienić się w satysfakcjonujące hobby.

Czy wiesz, że?

Nasiona konopi od dawna stanowią ważny element jadłospisu mieszkańców Indii oraz Chin. Roślina jest ceniona przez rolników, ponieważ wyróżnia się szybkim tempem wzrostu na różnych rodzajach gleb.

Dla urozmaicenia:

Wierzch zupy ze szpinakiem i rukwią wodną przed podaniem posypcie mieszanką kiełków, np. rzodkiewki, lucerny i słonecznika.