Kremowa zupa z rukwi wodnej i szpinaku z nasionami konopi
Danie jest źródłem witaminy A wspomagającej odporność
łatwe
5 osób zapisało

Składniki
300 gramów
80 gramów
2 sztuki
2 sztuki
50 gramów
1 litr
225 gramów
225 gramów
100 mililitrów
5 sztuk
30 gramów
40 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę o boku ok 1 cm. Cebulę pokrój drobno. Czosnek rozgnieć. Jajko ugotuj na twardo przez 8 minut. Następnie wystudź je i obierz.
Krok 2
Ziemniaki ugotuj w lekko osolonym wrzątku. Jak będą miękkie odcedź je i odłóż na bok.
Krok 3
W garnku z olejem podsmaż czosnek i cebulę. Jak się zrumienią wsyp mąkę i wymieszaj aż się połączy i znikną grudki.
Krok 4
Wlej litr ciepłej wody, dodaj kostkę Knorr, śmietanę i gotuj ok 10 minut aż ziemniaki będę zupełnie miękkie.
Krok 5
W tym czasie umyj i ususz szpinak oraz rukiew wodną i dodaj do zupy. (odłóż kilka listków do dekoracji). Jajka pokrój na ćwiartki.
Krok 6
Teraz dodaj połowę ziemniaków i zmiksuj zupę dokładnie mikserem. Udekoruj listkami rukwi, szpinaku i nasion konopi. Podawaj z ugotowanym jajkiem i pozostałymi ziemniakami.

Dobra rada:
Ta zupa świetnie smakuje z chlebowymi grzankami. Możesz również dać trochę pokruszonego sera feta.
Porcja dania dostarcza istotną ilość witaminy A potrzebnej w codziennej diecie. Witamina A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!
Czytaj więcejŁagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kremowa zupa z rukwi wodnej i szpinaku z nasionami konopi
Kremowa zupa jest dobra na wszystko! Nie wymaga dużych nakładów czasu i pracy, prezentuje się bardzo efektownie, a w każdej misce znajdziecie ogrom wyśmienitych składników. Istnieje spore prawdopodobieństwo, że niektórych z nich jeszcze nie próbowaliście. Gotowi na smakowite niespodzianki z przepisem na zupę z rukwi wodnej i szpinaku? Do dzieła!
Dla kogo?
Gotowanie to ciągłe odkrywanie nowych receptur i składników. Jesteśmy pewni, że nawet bardziej doświadczeni kucharze będą zaskoczeni kompozycją smakową rukwi wodnej, szpinaku, ziemniaków, cebuli, przypraw i nasion konopi.
Na jaką okazję?
Na naukę gotowania nigdy nie jest za późno. Zamiast po raz kolejny zamawiać obiad na wynos, wygospodarujcie 25 minut i dajcie się przekonać, że własnoręczne przyrządzanie posiłków takich jak szpinakowa zupa z nasionami konopii może zamienić się w satysfakcjonujące hobby.
Czy wiesz, że?
Nasiona konopi od dawna stanowią ważny element jadłospisu mieszkańców Indii oraz Chin. Roślina jest ceniona przez rolników, ponieważ wyróżnia się szybkim tempem wzrostu na różnych rodzajach gleb.
Dla urozmaicenia:
Wierzch zupy ze szpinakiem i rukwią wodną przed podaniem posypcie mieszanką kiełków, np. rzodkiewki, lucerny i słonecznika.