
Składniki
2 sztuki
4 łyżki
4 łyżki
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
0.5 litra
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Paprykę oczyść z nasion i pokrój w ćwiartki, pomidory na połówki.
Krok 2
Ułóż w piekarniku, papryki skórką do góry, pomidory przeciętą stroną i zapiekaj przez ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Krok 3
Wyjmij, przykryj ściereczką i odstaw na 10 minut. Po tym czasie ściągnij z warzyw skórki.
Krok 4
Czosnek posiekaj razem z oczyszczoną z nasionek papryczką chili i podsmaż na rozgrzanym tłuszczu.
Krok 5
Dodaj upieczone papryki i pomidory. Smaż przez ok.5 minut, po czym podlej bulionem i gotuj jeszcze przez 10-15 minut.
Krok 6
Zestaw z ognia, dodaj śmietanę, zmiksuj i rozlej do misek. Przed podaniem zupę udekoruj posiekaną natką pietruszki.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcej