Zupa z pieczonej papryki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa z pieczonej papryki

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

4 łyżki

4 łyżki

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

0.5 litra

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Paprykę oczyść z nasion i pokrój w ćwiartki, pomidory na połówki.

Krok 2

Ułóż w piekarniku, papryki skórką do góry, pomidory przeciętą stroną i zapiekaj przez ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Krok 3

Wyjmij, przykryj ściereczką i odstaw na 10 minut. Po tym czasie ściągnij z warzyw skórki.

Krok 4

Czosnek posiekaj razem z oczyszczoną z nasionek papryczką chili i podsmaż na rozgrzanym tłuszczu.

Krok 5

Dodaj upieczone papryki i pomidory. Smaż przez ok.5 minut, po czym podlej bulionem i gotuj jeszcze przez 10-15 minut.

Krok 6

Zestaw z ognia, dodaj śmietanę, zmiksuj i rozlej do misek. Przed podaniem zupę udekoruj posiekaną natką pietruszki.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa z pieczonej papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa z pieczonej papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa z pieczonej papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa z pieczonej papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa z pieczonej papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa z pieczonej papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa z pieczonej papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa z pieczonej papryki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Sałatka z roszponki
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej