Zupa z pieczonej papryki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa z pieczonej papryki

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

4 łyżki

4 łyżki

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

0.5 litra

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Paprykę oczyść z nasion i pokrój w ćwiartki, pomidory na połówki.

Krok 2

Ułóż w piekarniku, papryki skórką do góry, pomidory przeciętą stroną i zapiekaj przez ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Krok 3

Wyjmij, przykryj ściereczką i odstaw na 10 minut. Po tym czasie ściągnij z warzyw skórki.

Krok 4

Czosnek posiekaj razem z oczyszczoną z nasionek papryczką chili i podsmaż na rozgrzanym tłuszczu.

Krok 5

Dodaj upieczone papryki i pomidory. Smaż przez ok.5 minut, po czym podlej bulionem i gotuj jeszcze przez 10-15 minut.

Krok 6

Zestaw z ognia, dodaj śmietanę, zmiksuj i rozlej do misek. Przed podaniem zupę udekoruj posiekaną natką pietruszki.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa z pieczonej papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa z pieczonej papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa z pieczonej papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa z pieczonej papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa z pieczonej papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa z pieczonej papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa z pieczonej papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa z pieczonej papryki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej