Zupa z pieczonej papryki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa z pieczonej papryki

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

4 łyżki

4 łyżki

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

0.5 litra

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Paprykę oczyść z nasion i pokrój w ćwiartki, pomidory na połówki.

Krok 2

Ułóż w piekarniku, papryki skórką do góry, pomidory przeciętą stroną i zapiekaj przez ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Krok 3

Wyjmij, przykryj ściereczką i odstaw na 10 minut. Po tym czasie ściągnij z warzyw skórki.

Krok 4

Czosnek posiekaj razem z oczyszczoną z nasionek papryczką chili i podsmaż na rozgrzanym tłuszczu.

Krok 5

Dodaj upieczone papryki i pomidory. Smaż przez ok.5 minut, po czym podlej bulionem i gotuj jeszcze przez 10-15 minut.

Krok 6

Zestaw z ognia, dodaj śmietanę, zmiksuj i rozlej do misek. Przed podaniem zupę udekoruj posiekaną natką pietruszki.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa z pieczonej papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa z pieczonej papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa z pieczonej papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa z pieczonej papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa z pieczonej papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa z pieczonej papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa z pieczonej papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa z pieczonej papryki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej