Piekielna krewetkowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Piekielna krewetkowa

Autor: Patryk Kruszewski

ratingratingratingratingrating

1

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

26 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 opakowanie

3 sztuki

2 sztuki

250 gramów

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

1 pęczek

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do rozgrzanego garnka wlewamy olej, dodajemy: 3 łyżeczki masła, 1 ząbek posiekanego czosnku i pokrojoną w kostkę cebulę ,2-3 pokrojone papryczki jalapeno. Przysmażamy ok 5 min mieszając.

Krok 2

Dodajemy surowe krewetki, przysmażamy ok 5-8 min do zarumienienia.

Krok 3

Wrzucamy do garnka pomidora pokrojonego w kostkę, pół cebuli pokrojonej w piórka, pokrojony ząbek czosnku i puszkę zmiksowanych pomidorów. Dodajemy 2 łyżeczki sosu barbecue, Wszystko gotujemy ok 8 min.

Krok 4

Dolewamy szklankę wody i przyprawiamy (sól, pieprz, tymianek, papryka słodka i ostra).

Krok 5

Całość gotujemy na małym ogniu ok 15 min, dodajemy 1/3 szklanki mleka, mieszamy i rozlewamy do miseczek i dekorujemy świeżą bazylią.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Piekielna krewetkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Piekielna krewetkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Piekielna krewetkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Piekielna krewetkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Piekielna krewetkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Piekielna krewetkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Piekielna krewetkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Piekielna krewetkowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej