
Składniki
1 sztuka
1 opakowanie
3 sztuki
2 sztuki
250 gramów
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
1 łyżka
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżki
1 pęczek
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do rozgrzanego garnka wlewamy olej, dodajemy: 3 łyżeczki masła, 1 ząbek posiekanego czosnku i pokrojoną w kostkę cebulę ,2-3 pokrojone papryczki jalapeno. Przysmażamy ok 5 min mieszając.
Krok 2
Dodajemy surowe krewetki, przysmażamy ok 5-8 min do zarumienienia.
Krok 3
Wrzucamy do garnka pomidora pokrojonego w kostkę, pół cebuli pokrojonej w piórka, pokrojony ząbek czosnku i puszkę zmiksowanych pomidorów. Dodajemy 2 łyżeczki sosu barbecue, Wszystko gotujemy ok 8 min.
Krok 4
Dolewamy szklankę wody i przyprawiamy (sól, pieprz, tymianek, papryka słodka i ostra).
Krok 5
Całość gotujemy na małym ogniu ok 15 min, dodajemy 1/3 szklanki mleka, mieszamy i rozlewamy do miseczek i dekorujemy świeżą bazylią.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcej