
Składniki
1 sztuka
1 opakowanie
3 sztuki
2 sztuki
250 gramów
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
1 łyżka
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżki
1 pęczek
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do rozgrzanego garnka wlewamy olej, dodajemy: 3 łyżeczki masła, 1 ząbek posiekanego czosnku i pokrojoną w kostkę cebulę ,2-3 pokrojone papryczki jalapeno. Przysmażamy ok 5 min mieszając.
Krok 2
Dodajemy surowe krewetki, przysmażamy ok 5-8 min do zarumienienia.
Krok 3
Wrzucamy do garnka pomidora pokrojonego w kostkę, pół cebuli pokrojonej w piórka, pokrojony ząbek czosnku i puszkę zmiksowanych pomidorów. Dodajemy 2 łyżeczki sosu barbecue, Wszystko gotujemy ok 8 min.
Krok 4
Dolewamy szklankę wody i przyprawiamy (sól, pieprz, tymianek, papryka słodka i ostra).
Krok 5
Całość gotujemy na małym ogniu ok 15 min, dodajemy 1/3 szklanki mleka, mieszamy i rozlewamy do miseczek i dekorujemy świeżą bazylią.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcej





























