Tortilla z mięsem mielonym i bakłażanem w sosie pomidorowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tortilla z mięsem mielonym i bakłażanem w sosie pomidorowym

Autor: Agata Chmielewska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

200 gramów

1 sztuka

4 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

1 łyżka

1 szklanka

1 łyżeczka

1 łyżka

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebule i czosnek obierz, drobno posiekaj i zeszklij na patelni. Dodaj mięso mielone „porwane” na mniejsze kawałki i smaż na małym ogniu. Gdy mięso zacznie się ścinać dodaj pokrojony w kostkę bakłażan. Posyp szczyptą soli i pieprzu oraz pozostałymi przyprawami.

Krok 2

Gdy bakłażan zacznie mięknąć dodaj pozbawione skóry i pokrojone w kostkę pomidory i duś na małym ogniu ok. 5-10 minut (pomidory mają utworzyć gęsty sos). Dopraw do smaku i dodaj posiekaną świeżą bazylię. Odstaw do przestygnięcia.

Krok 3

Na każdy placek nakładaj porcję przestygniętego farszu i składaj w kopertę. Grilluj z obu stron na patelni grillowej posmarowanej oliwą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tortilla z mięsem mielonym i bakłażanem w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tortilla z mięsem mielonym i bakłażanem w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tortilla z mięsem mielonym i bakłażanem w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tortilla z mięsem mielonym i bakłażanem w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tortilla z mięsem mielonym i bakłażanem w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tortilla z mięsem mielonym i bakłażanem w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tortilla z mięsem mielonym i bakłażanem w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tortilla z mięsem mielonym i bakłażanem w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej