Tortilla z mięsem mielonym i bakłażanem w sosie pomidorowym
średnie
14 osób zapisało

Składniki
4 sztuki
200 gramów
1 sztuka
4 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
1 łyżka
1 szklanka
1 łyżeczka
1 łyżka
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebule i czosnek obierz, drobno posiekaj i zeszklij na patelni. Dodaj mięso mielone „porwane” na mniejsze kawałki i smaż na małym ogniu. Gdy mięso zacznie się ścinać dodaj pokrojony w kostkę bakłażan. Posyp szczyptą soli i pieprzu oraz pozostałymi przyprawami.
Krok 2
Gdy bakłażan zacznie mięknąć dodaj pozbawione skóry i pokrojone w kostkę pomidory i duś na małym ogniu ok. 5-10 minut (pomidory mają utworzyć gęsty sos). Dopraw do smaku i dodaj posiekaną świeżą bazylię. Odstaw do przestygnięcia.
Krok 3
Na każdy placek nakładaj porcję przestygniętego farszu i składaj w kopertę. Grilluj z obu stron na patelni grillowej posmarowanej oliwą.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej