Tortilla z mięsem mielonym i bakłażanem w sosie pomidorowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tortilla z mięsem mielonym i bakłażanem w sosie pomidorowym

Autor: Agata Chmielewska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

200 gramów

1 sztuka

4 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

1 łyżka

1 szklanka

1 łyżeczka

1 łyżka

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebule i czosnek obierz, drobno posiekaj i zeszklij na patelni. Dodaj mięso mielone „porwane” na mniejsze kawałki i smaż na małym ogniu. Gdy mięso zacznie się ścinać dodaj pokrojony w kostkę bakłażan. Posyp szczyptą soli i pieprzu oraz pozostałymi przyprawami.

Krok 2

Gdy bakłażan zacznie mięknąć dodaj pozbawione skóry i pokrojone w kostkę pomidory i duś na małym ogniu ok. 5-10 minut (pomidory mają utworzyć gęsty sos). Dopraw do smaku i dodaj posiekaną świeżą bazylię. Odstaw do przestygnięcia.

Krok 3

Na każdy placek nakładaj porcję przestygniętego farszu i składaj w kopertę. Grilluj z obu stron na patelni grillowej posmarowanej oliwą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tortilla z mięsem mielonym i bakłażanem w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tortilla z mięsem mielonym i bakłażanem w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tortilla z mięsem mielonym i bakłażanem w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tortilla z mięsem mielonym i bakłażanem w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tortilla z mięsem mielonym i bakłażanem w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tortilla z mięsem mielonym i bakłażanem w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tortilla z mięsem mielonym i bakłażanem w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tortilla z mięsem mielonym i bakłażanem w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej