Tortilla z mięsem mielonym i bakłażanem w sosie pomidorowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tortilla z mięsem mielonym i bakłażanem w sosie pomidorowym

Autor: Agata Chmielewska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

200 gramów

1 sztuka

4 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

1 łyżka

1 szklanka

1 łyżeczka

1 łyżka

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebule i czosnek obierz, drobno posiekaj i zeszklij na patelni. Dodaj mięso mielone „porwane” na mniejsze kawałki i smaż na małym ogniu. Gdy mięso zacznie się ścinać dodaj pokrojony w kostkę bakłażan. Posyp szczyptą soli i pieprzu oraz pozostałymi przyprawami.

Krok 2

Gdy bakłażan zacznie mięknąć dodaj pozbawione skóry i pokrojone w kostkę pomidory i duś na małym ogniu ok. 5-10 minut (pomidory mają utworzyć gęsty sos). Dopraw do smaku i dodaj posiekaną świeżą bazylię. Odstaw do przestygnięcia.

Krok 3

Na każdy placek nakładaj porcję przestygniętego farszu i składaj w kopertę. Grilluj z obu stron na patelni grillowej posmarowanej oliwą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tortilla z mięsem mielonym i bakłażanem w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tortilla z mięsem mielonym i bakłażanem w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tortilla z mięsem mielonym i bakłażanem w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tortilla z mięsem mielonym i bakłażanem w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tortilla z mięsem mielonym i bakłażanem w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tortilla z mięsem mielonym i bakłażanem w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tortilla z mięsem mielonym i bakłażanem w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tortilla z mięsem mielonym i bakłażanem w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Tortilla z łososiem
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej