Sezamowe klopsiki w rożkach z tortilli przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sezamowe klopsiki w rożkach z tortilli

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
83 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

31 osób wydrukowało

Pobierz pdf

65 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

125 mililitrów

4 łyżki

1 sztuka

0.5 sztuki

2 łyżki

1 pęczek

1 sztuka

300 gramów

1 opakowanie

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fix rozmieszaj ze 125 ml wody i pozostaw na 3 minuty.

Krok 2

Mięso mielone przełóż do miski, dodaj Fix, połowę kolendry i wymieszaj dokładnie.

Krok 3

Z mięsnej masy uformuj niewielkie klopsiki, obtocz je w sezamie, a następnie ułóż w odstępach na blasze wyłożonej pergaminem. Formę wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika na 15 minut.

Krok 4

Pomidory, paprykę oraz cebulę pokrój w kostkę. Przełóż do miski, dodaj oliwę, pokrojoną kolendrę i sok z limonki. Dopraw do smaku.

Krok 5

Placki tortilli podgrzej na suchej patelni, pokrój na połówki. Następnie pozwijaj je w rożki. Do rożków nałóż salsę i upieczone mięsne klopsiki. Rożki podawaj na ciepło.

przepisy.pl

Dobra rada:

Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sezamowe klopsiki w rożkach z tortilli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sezamowe klopsiki w rożkach z tortilli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sezamowe klopsiki w rożkach z tortilli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sezamowe klopsiki w rożkach z tortilli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sezamowe klopsiki w rożkach z tortilli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sezamowe klopsiki w rożkach z tortilli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sezamowe klopsiki w rożkach z tortilli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sezamowe klopsiki w rożkach z tortilli - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Szybka zalewajka
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej