Sezamowe klopsiki w rożkach z tortilli przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sezamowe klopsiki w rożkach z tortilli

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

77 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

29 osób wydrukowało

Pobierz pdf

53 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

4 sztuki

1 sztuka

125 mililitrów

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

4 łyżki

0.5 sztuki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fix rozmieszaj ze 125 ml wody i pozostaw na 3 minuty.

Krok 2

Mięso mielone przełóż do miski, dodaj Fix, połowę kolendry i wymieszaj dokładnie.

Krok 3

Z mięsnej masy uformuj niewielkie klopsiki, obtocz je w sezamie, a następnie ułóż w odstępach na blasze wyłożonej pergaminem. Formę wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika na 15 minut.

Krok 4

Pomidory, paprykę oraz cebulę pokrój w kostkę. Przełóż do miski, dodaj oliwę, pokrojoną kolendrę i sok z limonki. Dopraw do smaku.

Krok 5

Placki tortilli podgrzej na suchej patelni, pokrój na połówki. Następnie pozwijaj je w rożki. Do rożków nałóż salsę i upieczone mięsne klopsiki. Rożki podawaj na ciepło.

przepisy.pl

Dobra rada:

Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sezamowe klopsiki w rożkach z tortilli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sezamowe klopsiki w rożkach z tortilli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sezamowe klopsiki w rożkach z tortilli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sezamowe klopsiki w rożkach z tortilli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sezamowe klopsiki w rożkach z tortilli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sezamowe klopsiki w rożkach z tortilli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sezamowe klopsiki w rożkach z tortilli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sezamowe klopsiki w rożkach z tortilli - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
6 osób ogląda przepis:
Szybka zalewajka
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej