Sezamowe klopsiki w rożkach z tortilli przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sezamowe klopsiki w rożkach z tortilli

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
83 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

31 osób wydrukowało

Pobierz pdf

65 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

125 mililitrów

4 łyżki

1 sztuka

0.5 sztuki

2 łyżki

1 pęczek

1 sztuka

300 gramów

1 opakowanie

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fix rozmieszaj ze 125 ml wody i pozostaw na 3 minuty.

Krok 2

Mięso mielone przełóż do miski, dodaj Fix, połowę kolendry i wymieszaj dokładnie.

Krok 3

Z mięsnej masy uformuj niewielkie klopsiki, obtocz je w sezamie, a następnie ułóż w odstępach na blasze wyłożonej pergaminem. Formę wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika na 15 minut.

Krok 4

Pomidory, paprykę oraz cebulę pokrój w kostkę. Przełóż do miski, dodaj oliwę, pokrojoną kolendrę i sok z limonki. Dopraw do smaku.

Krok 5

Placki tortilli podgrzej na suchej patelni, pokrój na połówki. Następnie pozwijaj je w rożki. Do rożków nałóż salsę i upieczone mięsne klopsiki. Rożki podawaj na ciepło.

przepisy.pl

Dobra rada:

Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sezamowe klopsiki w rożkach z tortilli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sezamowe klopsiki w rożkach z tortilli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sezamowe klopsiki w rożkach z tortilli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sezamowe klopsiki w rożkach z tortilli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sezamowe klopsiki w rożkach z tortilli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sezamowe klopsiki w rożkach z tortilli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sezamowe klopsiki w rożkach z tortilli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sezamowe klopsiki w rożkach z tortilli - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej