Ravioli w pomidorach przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ravioli w pomidorach

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
623 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

49 osób wydrukowało

Pobierz pdf

79 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

1 sztuka

8 sztuk

0.5 szklanki

1 łyżka

2 szklanki

2 łyżki

2 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozpuść kostkę Knorr w 2 szklankach wrzątku.

Ravioli w pomidorach - Krok 1

Krok 2

Pomidory sparz i zdejmij z nich skórkę. Następnie zetnij wierzchy z pomidorów i wydrąż miąższ łyżeczką.

Ravioli w pomidorach - Krok 2

Krok 3

Zmiksuj miąższ z przygotowanym bulionem, śmietaną, oregano i mąką. Następnie zagotuj sos, ciągle mieszając do momentu, aż sos zgęstnieje.

Ravioli w pomidorach - Krok 3

Krok 4

Ugotuj pierożki według przepisu na opakowaniu. Odcedź i przelej zimną wodą. Następnie wymieszaj ze startym serem.

Ravioli w pomidorach - Krok 4

Krok 5

Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Napełnij pomidory pierożkami z serem i ułóż je w naczyniu żaroodpornym. Zalej sosem i piecz przez 20 minut. Podawaj udekorowane natką pietruszki.

Ravioli w pomidorach - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ravioli w pomidorach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ravioli w pomidorach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ravioli w pomidorach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ravioli w pomidorach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ravioli w pomidorach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ravioli w pomidorach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ravioli w pomidorach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ravioli w pomidorach - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ravioli w pomidorachRavioli w pomidorach

Ravioli to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Są to niewielkie pierożki o prostokątnym, kwadratowym lub owalnym kształcie nadziewane mięsem, serem ricotta lub warzywami (przeważnie szpinakiem) i serwowane polane rozmaitymi sosami, na przykład na pomidorowym lub roztopionym masłem z szałwią. Na bazie ravioli możesz w kilka chwil przygotować treściwą zapiekankę – pomysł na obiad lub kolację dla całej rodziny, który poprawia humor, wnosząc do twojej kuchni słońce Italii. Ugotowane pierożki ravioli wystarczy wrzucić do naczynia żaroodpornego, przykróć dobrze doprawionymi pomidorami z puszki zagęszczonymi lekko mąką, a na wierzchu dać warstwę aksamitnego sosu serowego. Gdy całość się zapiecze, a serowy wierzch lekko przyrumieni, to znak, że zapiekanka jest gotowa. Na koniec posyp ją ulubioną zieleniną Polaków i Włochów – siekaną natką pietruszki. Smacznego.