Ravioli w pomidorach przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ravioli w pomidorach

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

603 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

42 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

62 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

1 sztuka

8 sztuk

0.5 szklanki

1 łyżka

2 szklanki

2 łyżki

2 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozpuść kostkę Knorr w 2 szklankach wrzątku.

Ravioli w pomidorach - Krok 1

Krok 2

Pomidory sparz i zdejmij z nich skórkę. Następnie zetnij wierzchy z pomidorów i wydrąż miąższ łyżeczką.

Ravioli w pomidorach - Krok 2

Krok 3

Zmiksuj miąższ z przygotowanym bulionem, śmietaną, oregano i mąką. Następnie zagotuj sos, ciągle mieszając do momentu, aż sos zgęstnieje.

Ravioli w pomidorach - Krok 3

Krok 4

Ugotuj pierożki według przepisu na opakowaniu. Odcedź i przelej zimną wodą. Następnie wymieszaj ze startym serem.

Ravioli w pomidorach - Krok 4

Krok 5

Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Napełnij pomidory pierożkami z serem i ułóż je w naczyniu żaroodpornym. Zalej sosem i piecz przez 20 minut. Podawaj udekorowane natką pietruszki.

Ravioli w pomidorach - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ravioli w pomidorach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ravioli w pomidorach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ravioli w pomidorach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ravioli w pomidorach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ravioli w pomidorach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ravioli w pomidorach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ravioli w pomidorach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ravioli w pomidorach - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ravioli w pomidorachRavioli w pomidorach

Ravioli to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Są to niewielkie pierożki o prostokątnym, kwadratowym lub owalnym kształcie nadziewane mięsem, serem ricotta lub warzywami (przeważnie szpinakiem) i serwowane polane rozmaitymi sosami, na przykład na pomidorowym lub roztopionym masłem z szałwią. Na bazie ravioli możesz w kilka chwil przygotować treściwą zapiekankę – pomysł na obiad lub kolację dla całej rodziny, który poprawia humor, wnosząc do twojej kuchni słońce Italii. Ugotowane pierożki ravioli wystarczy wrzucić do naczynia żaroodpornego, przykróć dobrze doprawionymi pomidorami z puszki zagęszczonymi lekko mąką, a na wierzchu dać warstwę aksamitnego sosu serowego. Gdy całość się zapiecze, a serowy wierzch lekko przyrumieni, to znak, że zapiekanka jest gotowa. Na koniec posyp ją ulubioną zieleniną Polaków i Włochów – siekaną natką pietruszki. Smacznego.