
Składniki
0.5 kilograma
1 sztuka
8 sztuk
0.5 szklanki
1 łyżka
2 szklanki
2 łyżki
2 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozpuść kostkę Knorr w 2 szklankach wrzątku.

Krok 2
Pomidory sparz i zdejmij z nich skórkę. Następnie zetnij wierzchy z pomidorów i wydrąż miąższ łyżeczką.

Krok 3
Zmiksuj miąższ z przygotowanym bulionem, śmietaną, oregano i mąką. Następnie zagotuj sos, ciągle mieszając do momentu, aż sos zgęstnieje.

Krok 4
Ugotuj pierożki według przepisu na opakowaniu. Odcedź i przelej zimną wodą. Następnie wymieszaj ze startym serem.

Krok 5
Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Napełnij pomidory pierożkami z serem i ułóż je w naczyniu żaroodpornym. Zalej sosem i piecz przez 20 minut. Podawaj udekorowane natką pietruszki.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ravioli w pomidorach
Ravioli to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Są to niewielkie pierożki o prostokątnym, kwadratowym lub owalnym kształcie nadziewane mięsem, serem ricotta lub warzywami (przeważnie szpinakiem) i serwowane polane rozmaitymi sosami, na przykład na pomidorowym lub roztopionym masłem z szałwią. Na bazie ravioli możesz w kilka chwil przygotować treściwą zapiekankę – pomysł na obiad lub kolację dla całej rodziny, który poprawia humor, wnosząc do twojej kuchni słońce Italii. Ugotowane pierożki ravioli wystarczy wrzucić do naczynia żaroodpornego, przykróć dobrze doprawionymi pomidorami z puszki zagęszczonymi lekko mąką, a na wierzchu dać warstwę aksamitnego sosu serowego. Gdy całość się zapiecze, a serowy wierzch lekko przyrumieni, to znak, że zapiekanka jest gotowa. Na koniec posyp ją ulubioną zieleniną Polaków i Włochów – siekaną natką pietruszki. Smacznego.