Ravioli w pomidorach przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ravioli w pomidorach

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

623 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

46 osób wydrukowało

Pobierz pdf

79 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

1 sztuka

8 sztuk

0.5 szklanki

1 łyżka

2 szklanki

2 łyżki

2 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozpuść kostkę Knorr w 2 szklankach wrzątku.

Ravioli w pomidorach - Krok 1

Krok 2

Pomidory sparz i zdejmij z nich skórkę. Następnie zetnij wierzchy z pomidorów i wydrąż miąższ łyżeczką.

Ravioli w pomidorach - Krok 2

Krok 3

Zmiksuj miąższ z przygotowanym bulionem, śmietaną, oregano i mąką. Następnie zagotuj sos, ciągle mieszając do momentu, aż sos zgęstnieje.

Ravioli w pomidorach - Krok 3

Krok 4

Ugotuj pierożki według przepisu na opakowaniu. Odcedź i przelej zimną wodą. Następnie wymieszaj ze startym serem.

Ravioli w pomidorach - Krok 4

Krok 5

Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Napełnij pomidory pierożkami z serem i ułóż je w naczyniu żaroodpornym. Zalej sosem i piecz przez 20 minut. Podawaj udekorowane natką pietruszki.

Ravioli w pomidorach - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ravioli w pomidorach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ravioli w pomidorach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ravioli w pomidorach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ravioli w pomidorach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ravioli w pomidorach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ravioli w pomidorach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ravioli w pomidorach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ravioli w pomidorach - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Placek à la podpłomyk
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca. Ponieważ jest to danie, które może smakować świetnie na zimno, jak i prosto z piekarnika.

Czytaj więcej

Sernik nowojorski, wiedeński, japoński, a może swojski serowiec? Na kruchym cieście czy z kruszonką? Z polewą czekoladową, karmelową albo z cukrem pudrem… Gdy mowa o serniku, naprawdę jest w czym wybierać! To pyszny deser, który zachwyca kremową konsystencją i puszystością. Wszystko jednak pod pewnymi warunkami, ponieważ przygotowanie sernika rządzi się swoimi prawami. Jak długo piec sernik i w jakiej temperaturze?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ravioli w pomidorachRavioli w pomidorach

Ravioli to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Są to niewielkie pierożki o prostokątnym, kwadratowym lub owalnym kształcie nadziewane mięsem, serem ricotta lub warzywami (przeważnie szpinakiem) i serwowane polane rozmaitymi sosami, na przykład na pomidorowym lub roztopionym masłem z szałwią. Na bazie ravioli możesz w kilka chwil przygotować treściwą zapiekankę – pomysł na obiad lub kolację dla całej rodziny, który poprawia humor, wnosząc do twojej kuchni słońce Italii. Ugotowane pierożki ravioli wystarczy wrzucić do naczynia żaroodpornego, przykróć dobrze doprawionymi pomidorami z puszki zagęszczonymi lekko mąką, a na wierzchu dać warstwę aksamitnego sosu serowego. Gdy całość się zapiecze, a serowy wierzch lekko przyrumieni, to znak, że zapiekanka jest gotowa. Na koniec posyp ją ulubioną zieleniną Polaków i Włochów – siekaną natką pietruszki. Smacznego.