Sałatka ze szpinakiem i truskawkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka ze szpinakiem i truskawkami

Autor: Joanna Cz.

ratingratingratingratingrating

16

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

64 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

126 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 garść

1 garść

1 sztuka

5 sztuk

6 sztuk

1 szczypta

1 szczypta

1 sztuka

1 sztuka

1 szczypta

1 łyżka

3 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sałatę wrzucamy do miski na sałatkę. Dodajemy listki świeżego szpinaku na górę.

Krok 2

Kroimy zielonego ogórka w półplasterki (około połowę) oraz pomidorki koktajlowe na połówki (jeśli są mniejsze) lub na ćwiartki. Na sałatę i szpinak kładziemy pokrojone pomidorki i ogórka.

Krok 3

Umyte truskawki kroimy na ćwiartki i układamy na sałacie. Obok truskawek układami ser feta pokrojony w kostkę.

Krok 4

Przygotowujemy sos: do pojemniczka wlewam wodę, dodajemy zawartość sosu sałatkowego włoskiego Knorr, mieszamy wszystko dokładnie, następnie dodajemy szczyptę soli, malutką szczyptę chili i znowu mieszamy i na końcu dodajemy oliwę, mieszamy dokładnie. Gotowym sosem polewamy sałatkę.

Krok 5

Na koniec dodajemy szczyptę pieprzu Knorr i polewamy całość dla ozdoby octem balsamicznym.

Joanna Cz.

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka ze szpinakiem i truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka ze szpinakiem i truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka ze szpinakiem i truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka ze szpinakiem i truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka ze szpinakiem i truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka ze szpinakiem i truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka ze szpinakiem i truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka ze szpinakiem i truskawkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej