Warzywa curry przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Warzywa curry

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

heart
116 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

134 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

226 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

1 opakowanie

2 sztuki

100 gramów

100 gramów

3 łyżki

1 łyżeczka

0.25 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Świeże warzywa pokrój i obgotuj. Mrożone umieść na patelni, dodaj 1/4 szklanki wody i ugotuj.

Warzywa curry  - Krok 1

Krok 2

Gdy warzywa będą już rozmrożone, dodaj masło, przyprawę curry i sos Knorr.

Warzywa curry  - Krok 2

Krok 3

Całość gotuj jeszcze chwilę, aż sos zgęstnieje i podawaj. Tak przygotowane warzywa są idealne z ryżem i naturalnym jogurtem. Szczypta świeżo posiekanego imbiru podkreśli smak curry.

Warzywa curry  - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Warzywa curry  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Warzywa curry  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Warzywa curry  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Warzywa curry  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Warzywa curry  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Warzywa curry  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Warzywa curry  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Warzywa curry  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Szakszuka
czas przygotowania
25 min.
stopień trudności

łatwe

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Warzywa curry Warzywa curry

Zastanawiasz się, jak nadać warzywom wyrazisty smak? Podaj je z inspirowanym kuchnią indyjską sosem z przyprawą curry. Do przyrządzenia tego dania wykorzystasz zarówno świeże, jak i mrożone warzywa – najlepiej sprawdzą się brokuły, kalafior oraz fasolka szparagowa. Będziesz także potrzebować ugotowanych ziemniaków. Jeśli zdecydujesz się na użycie świeżych jarzyn, pokrój je i podgotuj, natomiast mrożone od razu umieść na patelni, zalej wodą i gotuj, aż się rozmrożą. Gdy warzywa będą już miękkie, dodaj do nich przyprawę curry oraz błyskawiczny sos w proszku przeznaczony do marchewki z groszkiem. Całość duś przez chwilę, aby sos zgęstniał i połączył się z pozostałymi składnikami. Warto dodać do potrawy także starty świeży korzeń imbiru, o charakterystycznym pikantnym posmaku. Warzywa curry podawaj bezpośrednio po przyrządzeniu, najlepiej z dodatkiem ugotowanego ryżu basmati oraz kleksem gęstego jogurtu naturalnego. Do dekoracji użyj listków kolendry. Zapisz nasz przepis na warzywa curry.