Warzywa curry przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Warzywa curry

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

heart
116 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

133 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

222 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

100 gramów

1 opakowanie

2 sztuki

100 gramów

100 gramów

3 łyżki

1 łyżeczka

0.25 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Świeże warzywa pokrój i obgotuj. Mrożone umieść na patelni, dodaj 1/4 szklanki wody i ugotuj.

Warzywa curry  - Krok 1

Krok 2

Gdy warzywa będą już rozmrożone, dodaj masło, przyprawę curry i sos Knorr.

Warzywa curry  - Krok 2

Krok 3

Całość gotuj jeszcze chwilę, aż sos zgęstnieje i podawaj. Tak przygotowane warzywa są idealne z ryżem i naturalnym jogurtem. Szczypta świeżo posiekanego imbiru podkreśli smak curry.

Warzywa curry  - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Warzywa curry  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Warzywa curry  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Warzywa curry  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Warzywa curry  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Warzywa curry  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Warzywa curry  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Warzywa curry  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Warzywa curry  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Warzywa curry Warzywa curry

Zastanawiasz się, jak nadać warzywom wyrazisty smak? Podaj je z inspirowanym kuchnią indyjską sosem z przyprawą curry. Do przyrządzenia tego dania wykorzystasz zarówno świeże, jak i mrożone warzywa – najlepiej sprawdzą się brokuły, kalafior oraz fasolka szparagowa. Będziesz także potrzebować ugotowanych ziemniaków. Jeśli zdecydujesz się na użycie świeżych jarzyn, pokrój je i podgotuj, natomiast mrożone od razu umieść na patelni, zalej wodą i gotuj, aż się rozmrożą. Gdy warzywa będą już miękkie, dodaj do nich przyprawę curry oraz błyskawiczny sos w proszku przeznaczony do marchewki z groszkiem. Całość duś przez chwilę, aby sos zgęstniał i połączył się z pozostałymi składnikami. Warto dodać do potrawy także starty świeży korzeń imbiru, o charakterystycznym pikantnym posmaku. Warzywa curry podawaj bezpośrednio po przyrządzeniu, najlepiej z dodatkiem ugotowanego ryżu basmati oraz kleksem gęstego jogurtu naturalnego. Do dekoracji użyj listków kolendry. Zapisz nasz przepis na warzywa curry.