Warzywa curry przepis – Zobacz na przepisy.pl

Warzywa curry

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

92 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

109 osób wydrukowało

Pobierz pdf

171 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

1 opakowanie

2 sztuki

100 gramów

100 gramów

3 łyżki

1 łyżeczka

0.25 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Świeże warzywa pokrój i obgotuj. Mrożone umieść na patelni, dodaj 1/4 szklanki wody i ugotuj.

Warzywa curry  - Krok 1

Krok 2

Gdy warzywa będą już rozmrożone, dodaj masło, przyprawę curry i sos Knorr.

Warzywa curry  - Krok 2

Krok 3

Całość gotuj jeszcze chwilę, aż sos zgęstnieje i podawaj. Tak przygotowane warzywa są idealne z ryżem i naturalnym jogurtem. Szczypta świeżo posiekanego imbiru podkreśli smak curry.

Warzywa curry  - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Warzywa curry  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Warzywa curry  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Warzywa curry  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Warzywa curry  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Warzywa curry  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Warzywa curry  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Warzywa curry  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Warzywa curry Warzywa curry

Zastanawiasz się, jak nadać warzywom wyrazisty smak? Podaj je z inspirowanym kuchnią indyjską sosem z przyprawą curry. Do przyrządzenia tego dania wykorzystasz zarówno świeże, jak i mrożone warzywa – najlepiej sprawdzą się brokuły, kalafior oraz fasolka szparagowa. Będziesz także potrzebować ugotowanych ziemniaków. Jeśli zdecydujesz się na użycie świeżych jarzyn, pokrój je i podgotuj, natomiast mrożone od razu umieść na patelni, zalej wodą i gotuj, aż się rozmrożą. Gdy warzywa będą już miękkie, dodaj do nich przyprawę curry oraz błyskawiczny sos w proszku przeznaczony do marchewki z groszkiem. Całość duś przez chwilę, aby sos zgęstniał i połączył się z pozostałymi składnikami. Warto dodać do potrawy także starty świeży korzeń imbiru, o charakterystycznym pikantnym posmaku. Warzywa curry podawaj bezpośrednio po przyrządzeniu, najlepiej z dodatkiem ugotowanego ryżu basmati oraz kleksem gęstego jogurtu naturalnego. Do dekoracji użyj listków kolendry. Zapisz nasz przepis na warzywa curry.