Sałatka z arbuzem i serem pleśniowym: przepis | Przepisy.pl pixel

Sałatka z arbuzem i serem pleśniowym

i migdałami

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

11

heart
174 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

119 osób wydrukowało

Pobierz pdf

239 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 sztuki

1 opakowanie

0.5 sztuki

80 gramów

3 łyżki

3 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Arbuza pokrój w kostkę, o boku 1,5 cm. Podobnie pokrój ser.

Sałatka z arbuzem i serem pleśniowym - Krok 1

Krok 2

Sałatę porwij na mniejsze kawałki i wymieszaj z arbuzem oraz serem.

Sałatka z arbuzem i serem pleśniowym - Krok 2

Krok 3

Stwórz aromatyczny, ziołowy sos mieszając olej z sosem sałatkowym Knorr i trzema łyżkami wody.

Sałatka z arbuzem i serem pleśniowym - Krok 3

Krok 4

Wymieszaj delikatnie sałatkę z migdałami i podawaj.

Sałatka z arbuzem i serem pleśniowym - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Aby nadać sałatce jeszcze lepszy smak, dodaj garść uprażonych płatków migdałowych. Płatki upraż w piekarniku lub na rozgrzanej patelni. Dzięki temu będą chrupiące i złociste.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z arbuzem i serem pleśniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z arbuzem i serem pleśniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z arbuzem i serem pleśniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z arbuzem i serem pleśniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z arbuzem i serem pleśniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z arbuzem i serem pleśniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z arbuzem i serem pleśniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z arbuzem i serem pleśniowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z arbuzem i serem pleśniowymSałatka z arbuzem i serem pleśniowym

Szukasz pomysłu na oryginalną potrawę? Dobrze trafiłeś! Przed Tobą znakomita sałatka z arbuzem i serem pleśniowym. To danie, to odrobina ekstrawagancji, na którą cię stać! Nie czekaj i już teraz przekonaj się, jak obłędnie smakuje to zestawienie składników. Recepturę już znasz, więc do dzieła. Powodzenia!

Dla kogo? 

Dla wszystkich fanów nietypowych połączeń składników i smaków. Wystarczy jeden kęs i arbuz z serem pleśniowym oczaruje Cię swoimi walorami. Na dodatek przygotowanie tej sałatki zajmuje jedyne 15 minut, więc jest to opcja dla osób lubiących błyskawiczne gotowanie. Skusisz się?

Na jaką okazję? 

Oryginalny smak sałatki z arbuzem, niebieskim serem pleśniowym i migdałami z pewnością zachwyci Twoich domowników i gości. Możesz zaserwować ją zarówno do drugiego dania, na kolację, podczas przyjęcia czy zabrać ze sobą do pracy. Sałatka z arbuza i sera pleśniowego zawsze wypada tak samo dobrze. 

Czy wiesz, że?  

Orzeźwiający arbuz doskonale będzie się komponować ze smakowitym serem z niebieską pleśnią. Sery tego typu to między innymi gorgonzola, roquefort czy stilton. Jeżeli za nimi nie przepadasz, możesz zastąpić je słonym serem feta lub delikatną mozzarellą. Stwórz kompozycję, która współgra z Twoimi preferencjami. 

Dla urozmaicenia: 

Do sałatki najlepiej sprawdzi się wyrazisty sos francuski. Sałatkę posyp surowymi lub uprażonymi na suchej patelni migdałami (staną się one wówczas bardziej aromatyczne). Serwuj z bagietką, zarówno jako samodzielne danie, lub jako dodatek do dań mięsnych. Smacznego!