Sałatka z arbuzem i serem pleśniowym
i migdałami
łatwe
237 osób zapisało

Składniki
0.5 sztuki
1 opakowanie
0.5 sztuki
80 gramów
3 łyżki
3 łyżki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Arbuza pokrój w kostkę, o boku 1,5 cm. Podobnie pokrój ser.

Krok 2
Sałatę porwij na mniejsze kawałki i wymieszaj z arbuzem oraz serem.

Krok 3
Stwórz aromatyczny, ziołowy sos mieszając olej z sosem sałatkowym Knorr i trzema łyżkami wody.

Krok 4
Wymieszaj delikatnie sałatkę z migdałami i podawaj.


Dobra rada:
Aby nadać sałatce jeszcze lepszy smak, dodaj garść uprażonych płatków migdałowych. Płatki upraż w piekarniku lub na rozgrzanej patelni. Dzięki temu będą chrupiące i złociste.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z arbuzem i serem pleśniowym
Szukasz pomysłu na oryginalną potrawę? Dobrze trafiłeś! Przed Tobą znakomita sałatka z arbuzem i serem pleśniowym. To danie, to odrobina ekstrawagancji, na którą cię stać! Nie czekaj i już teraz przekonaj się, jak obłędnie smakuje to zestawienie składników. Recepturę już znasz, więc do dzieła. Powodzenia!
Dla kogo?
Dla wszystkich fanów nietypowych połączeń składników i smaków. Wystarczy jeden kęs i arbuz z serem pleśniowym oczaruje Cię swoimi walorami. Na dodatek przygotowanie tej sałatki zajmuje jedyne 15 minut, więc jest to opcja dla osób lubiących błyskawiczne gotowanie. Skusisz się?
Na jaką okazję?
Oryginalny smak sałatki z arbuzem, niebieskim serem pleśniowym i migdałami z pewnością zachwyci Twoich domowników i gości. Możesz zaserwować ją zarówno do drugiego dania, na kolację, podczas przyjęcia czy zabrać ze sobą do pracy. Sałatka z arbuza i sera pleśniowego zawsze wypada tak samo dobrze.
Czy wiesz, że?
Orzeźwiający arbuz doskonale będzie się komponować ze smakowitym serem z niebieską pleśnią. Sery tego typu to między innymi gorgonzola, roquefort czy stilton. Jeżeli za nimi nie przepadasz, możesz zastąpić je słonym serem feta lub delikatną mozzarellą. Stwórz kompozycję, która współgra z Twoimi preferencjami.
Dla urozmaicenia:
Do sałatki najlepiej sprawdzi się wyrazisty sos francuski. Sałatkę posyp surowymi lub uprażonymi na suchej patelni migdałami (staną się one wówczas bardziej aromatyczne). Serwuj z bagietką, zarówno jako samodzielne danie, lub jako dodatek do dań mięsnych. Smacznego!