Sałatka z arbuzem i serem pleśniowym
i migdałami

- Krok 1Arbuza pokrój w kostkę, o boku 1,5 cm. Podobnie pokrój ser.
- Krok 2Sałatę porwij na mniejsze kawałki i wymieszaj z arbuzem oraz serem.
- Krok 3Stwórz aromatyczny, ziołowy sos mieszając olej z sosem sałatkowym Knorr i trzema łyżkami wody.
- Krok 4Wymieszaj delikatnie sałatkę z migdałami i podawaj.

Aby nadać sałatce jeszcze lepszy smak, dodaj garść uprażonych płatków migdałowych. Płatki upraż w piekarniku lub na rozgrzanej patelni. Dzięki temu będą chrupiące i złociste.

To danie, to odrobina ekstrawagancji, na którą cię stać! Oryginalny smak sałatki z arbuzem, niebieskim serem pleśniowym i migdałami z pewnością zachwyci twoich domowników i gości. Możesz zaserwować ją zarówno do drugiego dania, na kolację, podczas przyjęcia czy zabrać ze sobą do pracy. Orzeźwiający arbuz doskonale będzie się komponować ze smakowitym serem z niebieską pleśnią. Sery tego typu to między innymi gorgonzola, roquefort czy stilton. Jeżeli za nimi nie przepadasz, możesz zastąpić je słonym serem feta lub delikatną mozzarellą. Do sałatki najlepiej sprawdzi się wyrazisty sos francuski. Sałatkę posyp surowymi lub uprażonymi na suchej patelni migdałami (staną się one wówczas bardziej aromatyczne). Serwuj z bagietką, zarówno jako samodzielne danie, lub jako dodatek do dań mięsnych. Smacznego!