Sałatka z arbuzem i serem pleśniowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z arbuzem i serem pleśniowym

i migdałami

Autor: Szef kuchni Knorr Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

10

171 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

110 osób wydrukowało

Pobierz pdf

224 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

0.5 sztuki

1 opakowanie

0.5 sztuki

80 gramów

3 łyżki

3 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Arbuza pokrój w kostkę, o boku 1,5 cm. Podobnie pokrój ser.

Sałatka z arbuzem i serem pleśniowym - Krok 1

Krok 2

Sałatę porwij na mniejsze kawałki i wymieszaj z arbuzem oraz serem.

Sałatka z arbuzem i serem pleśniowym - Krok 2

Krok 3

Stwórz aromatyczny, ziołowy sos mieszając olej z sosem sałatkowym Knorr i trzema łyżkami wody.

Sałatka z arbuzem i serem pleśniowym - Krok 3

Krok 4

Wymieszaj delikatnie sałatkę z migdałami i podawaj.

Sałatka z arbuzem i serem pleśniowym - Krok 4
Szef kuchni Knorr Piotr  Murawski

Dobra rada:

Aby nadać sałatce jeszcze lepszy smak, dodaj garść uprażonych płatków migdałowych. Płatki upraż w piekarniku lub na rozgrzanej patelni. Dzięki temu będą chrupiące i złociste.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z arbuzem i serem pleśniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z arbuzem i serem pleśniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z arbuzem i serem pleśniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z arbuzem i serem pleśniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z arbuzem i serem pleśniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z arbuzem i serem pleśniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z arbuzem i serem pleśniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z arbuzem i serem pleśniowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przez wielu szefów kuchni zaliczane są do najsmaczniejszych warzyw. Ich delikatny smak i chrupiąca konsystencja doskonale współgrają z wieloma, różnorodnymi produktami. Sprawdźcie, z czym podawać szparagi, by zachwycały najbardziej wybredne podniebienia.

Czytaj więcej

Jest o nich głośno, gdy tylko pojawiają się na straganach i sklepowych. Trudno im się oprzeć. Brzmi jak opis najnowszej letniej kolekcji ubrań z modowego żurnala? Nic bardziej mylnego! Mowa o truskawach! Lubią wyznaczać trendy – zwłaszcza te kulinarne. Chodzą pogłoski, że prawdziwe z nich kokietki! Jedno jest pewne – swoim urokiem i wdziękiem wypełnią przestrzeń Twojej kuchni.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z arbuzem i serem pleśniowymSałatka z arbuzem i serem pleśniowym

To danie, to odrobina ekstrawagancji, na którą cię stać! Oryginalny smak sałatki z arbuzem, niebieskim serem pleśniowym i migdałami z pewnością zachwyci twoich domowników i gości. Możesz zaserwować ją zarówno do drugiego dania, na kolację, podczas przyjęcia czy zabrać ze sobą do pracy. Orzeźwiający arbuz doskonale będzie się komponować ze smakowitym serem z niebieską pleśnią. Sery tego typu to między innymi gorgonzola, roquefort czy stilton. Jeżeli za nimi nie przepadasz, możesz zastąpić je słonym serem feta lub delikatną mozzarellą. Do sałatki najlepiej sprawdzi się wyrazisty sos francuski. Sałatkę posyp surowymi lub uprażonymi na suchej patelni migdałami (staną się one wówczas bardziej aromatyczne). Serwuj z bagietką, zarówno jako samodzielne danie, lub jako dodatek do dań mięsnych. Smacznego!