Składniki
200 gramów
3 łyżki
3 łyżki
1 opakowanie
120 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżki
5 sztuk
2 łyżki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj do miękkości. Następnie odcedź go, skrop oliwą i odstaw do ostygnięcia.
Krok 2
Papryki oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski.
Krok 3
Podobnie pokrój salami oraz cebulę. Oliwki przekrój na pół. Pieczywo tostowe pokrój w kostkę, wymieszaj z rozpuszczonym masłem z rozgniecionym czosnkiem. Wstaw do piekarnika w temperaturę ok. 170 stopni na kilka minut aby grzanki złapały koloru.
Krok 4
Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z Ketchupem Hellmann’s Łagodnym i Majonezem Babuni Hellmann's oraz pozostałymi składnikami. Sałatkę podawaj z grzankami Knorr. Możesz dodać też listki świeżej bazylii.
Przepisy w Waszym wykonaniu
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka makaronowa z salami
Trudno tu wymienić wszystkie zalety sałatek makaronowych. Punktują przede wszystkim za szybkość przygotowania i dowolność w wyborze składników. Wariacji na temat tej potrawy jest wiele, zapewne sama masz swój ulubiony przepis. Jednak dziś dla odmiany proponujemy ci sałatkę makaronową z salami. Makaron penne w towarzystwie pasków słonej kiełbasy salami, kolorowej papryki i czerwonej cebuli prezentuje się i smakuje wybornie. Sos sałatkowy na bazie majonezu i ketchupu nadaje sałatce kremowej konsystencji, a połówki oliwek – nieco śródziemnomorskiego charakteru. Jeżeli chcesz, żeby twój makaron po ugotowaniu nie skleił się, skrop go oliwą z oliwek i pozostaw do ostygnięcia. Taki zabieg dodatkowo poprawi smak potrawy. Gotową sałatkę makaronową z salami podawaj z grzankami i świeżymi listkami bazylii. Smacznego!