Sałatka makaronowa z salami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka makaronowa z salami

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

6

heart
88 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

133 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

170 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

3 łyżki

3 łyżki

1 opakowanie

120 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

5 sztuk

2 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj do miękkości. Następnie odcedź go, skrop oliwą i odstaw do ostygnięcia.

Sałatka makaronowa z salami - Krok 1

Krok 2

Papryki oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski.

Sałatka makaronowa z salami - Krok 2

Krok 3

Podobnie pokrój salami oraz cebulę. Oliwki przekrój na pół. Pieczywo tostowe pokrój w kostkę, wymieszaj z rozpuszczonym masłem z rozgniecionym czosnkiem. Wstaw do piekarnika w temperaturę ok. 170 stopni na kilka minut aby grzanki złapały koloru.

Sałatka makaronowa z salami - Krok 3

Krok 4

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z Ketchupem Hellmann's Łagodnym i Majonezem Babuni Hellmann's oraz pozostałymi składnikami. Sałatkę podawaj z grzankami Knorr. Możesz dodać też listki świeżej bazylii.

Sałatka makaronowa z salami - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka makaronowa z salami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka makaronowa z salami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka makaronowa z salami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka makaronowa z salami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka makaronowa z salami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka makaronowa z salami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka makaronowa z salami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka makaronowa z salami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka makaronowa z salamiSałatka makaronowa z salami

Trudno tu wymienić wszystkie zalety sałatek makaronowych. Punktują przede wszystkim za szybkość przygotowania i dowolność w wyborze składników. Wariacji na temat tej potrawy jest wiele, zapewne sama masz swój ulubiony przepis. Jednak dziś dla odmiany proponujemy ci sałatkę makaronową z salami. Makaron penne w towarzystwie pasków słonej kiełbasy salami, kolorowej papryki i czerwonej cebuli prezentuje się i smakuje wybornie. Sos sałatkowy na bazie majonezu i ketchupu nadaje sałatce kremowej konsystencji, a połówki oliwek – nieco śródziemnomorskiego charakteru. Jeżeli chcesz, żeby twój makaron po ugotowaniu nie skleił się, skrop go oliwą z oliwek i pozostaw do ostygnięcia. Taki zabieg dodatkowo poprawi smak potrawy. Gotową sałatkę makaronową z salami podawaj z grzankami i świeżymi listkami bazylii. Smacznego!