
Składniki
200 gramów
1 opakowanie
125 mililitrów
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
125 gramów
125 gramów
200 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ugotuj makaron w lekko słonej wodzie z mlekiem, po czym odstaw do ostygnięcia.
Krok 2
Posiekaj drobno papryczkę wraz ze szczypiorkiem, ser feta pokrój w kostkę i dodaj do makaronu.
Krok 3
Przygotuj sos do sałatki, łącząc majonez, jogurt i Sos sałatkowy Włoski Knorr, dodaj do makaronu i wymieszaj delikatnie.
Krok 4
Umyj sałatę masłową i wyłóż na talerz.
Krok 5
Na górę łyżką przełóż makaron.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szybka sałatka z makaronem
Makaron smakuje doskonale nie tylko z sosami, ale także jako dodatek do różnego rodzaju sałatek. Połączony ze świeżymi warzywami, serem i dressingiem stworzy pyszne, a jednocześnie proste w przygotowaniu danie na kolację lub drugie śniadanie. Do przyrządzenia szybkiej sałatki z makaronem najlepiej sprawdzi się makaron typu penne, czyli popularne rurki. Ugotuj go al dente i przestudź. Uważaj, aby nie gotował się za długo – zbyt miękki makaron łatwo rozpadnie się w sałatce i będzie nieestetycznie wyglądał. Danie będzie miało wyrazisty, pikantny smak dzięki posiekanej, świeżej papryczce chili oraz szczypiorkowi. W sałatce powinien znaleźć się także słony ser feta, który należy pokroić w niedużą kostkę. Wszystkie składniki połącz dressingiem przyrządzonym na bazie majonezu z dodatkiem gęstego jogurtu naturalnego oraz ziołowej przyprawy. Makaronową sałatkę ułóż na liściach sałaty masłowej lub lodowej. Do dekoracji potrawy użyj drobno posiekanego szczypiorku. Sprawdź, jak smaczna jest szybka sałatka z makaronem – przygotuj ją przy najbliższej okazji.