Spaghetti z mozzarellą – tagliatelle bolognese | Przepisy.pl pixel

Makaron tagliatelle z sosem bolognese i mozzarellą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

90

2166 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1335 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2710 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

400 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

2 sztuki

2 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zacznij przygotowanie spaghetti z mozzarellą od makaronu. Ugotuj 400 gramów tagliatelle al dente według instrukcji na opakowaniu. Oznacza to, że makaron powinien być sprężysty – ani zbyt rozgotowany, ani zbyt twardy. Przed odcedzeniem spróbuj go i oceń, czy taki czas przygotowania jest dla ciebie odpowiedni. Następnie odcedź i odstaw makaron. W międzyczasie zetrzyj mozzarellę na tarce z dużymi otworami lub po prostu podziel ser ręcznie na mniejsze kawałki. Rozgrzej łyżkę oleju na patelni. Drobno posiekaj dwa ząbki czosnku i przesmaż je na oleju przez około 1-2 minuty. Na patelnię dodaj 400 gramów mielonego mięsa wołowego i smaż dalej, aż utraci ono różowy kolor. Powinno to trwać około 5-7 minut.

Krok 2

Na patelnię dodaj krojone pomidory z puszki. Dosyp tam także zawartość opakowania Spaghetti Bolognese Knorr. Dokładnie wymieszaj całość, żeby składniki się połączyły. Doprowadź sos z mięsem do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień i gotuj zawartość patelni na małym ogniu przez 10 minut.

Krok 3

Wymieszaj ugotowany makaron z sosem – możesz zrobić to zarówno na patelni, jak i dopiero po zaserwowaniu na talerzu. Tagliatelle z sosem bolognese podawaj z przygotowaną wcześniej mozzarellą i listkami świeżej bazylii.

przepisy.pl

Dobra rada:

Spróbuj sosu bolognese ze szpinakiem. Pod koniec gotowania sosu na patelnię dodaj 500 gramów świeżego, umytego szpinaku. A może wolisz tagliatelle z sosem bolognese bez mięsa? Świetnie sprawdzą się pieczarki, cukinia lub pokruszone tofu.

6

Opinie o przepisie

  • magdalena kaczmarek

    magdalena kaczmarek , 22.12.2021

    Z wołowiną jest o niebo lepsze niż z drobiem. Dla mnie ta opcja jak najbardziej jest numer jeden.Mozzarella do tego to już raj. Uwielbiam jak ser się rozpuści mniam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiesława Karpecka

    Wiesława Karpecka , 05.02.2020

    na pewno wkrótce wypróbuję

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna  Strzechowska

    Grażyna Strzechowska , 30.08.2016

    szpinak należy zblendować zamiast wołowiny dodałam pierś z kurczaka i pieczarki.Proste i dobrŕrrŕrrrrŕre.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karolina Wiesiołek

    Karolina Wiesiołek , 24.08.2016

    super danie, bardzo smaczne. bede probowac je modyfikowac :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna  Strzechowska

    Grażyna Strzechowska , 12.08.2016

    że szpinakiem jest wspaniałe.Trzeba go załadować.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • XX Novocaine XX

    XX Novocaine XX , 12.07.2016

    Prosto i smacznie ;) polecam dla tych, którzy nie są mistrzami w kuchni :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron tagliatelle z sosem bolognese i mozzarellą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron tagliatelle z sosem bolognese i mozzarellą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron tagliatelle z sosem bolognese i mozzarellą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron tagliatelle z sosem bolognese i mozzarellą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron tagliatelle z sosem bolognese i mozzarellą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron tagliatelle z sosem bolognese i mozzarellą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron tagliatelle z sosem bolognese i mozzarellą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron tagliatelle z sosem bolognese i mozzarellą  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Jeszcze kilka lat temu sushi uznawano za egzotyczny przysmak, którego w Polsce skosztować można było tylko w nielicznych restauracjach, specjalizujących się w tej japońskiej potrawie. Z biegiem czasu lokali z sushi pojawiało się coraz więcej, w tym momencie serwowane bywa w licznych food truckach, a apetyczne rolki można zjeść nawet w biegu.

Czytaj więcej

Nuggetsy to pyszne chrupiące kąski, które w szybki sposób można przygotować w domu. Najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznych sosów i frytek. Jesteście ciekawi, jak zrobić domowe nuggetsy? Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie kilka wskazówek, które pozwolą Wam cieszyć się smakiem nuggetsów w pysznej panierce.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron tagliatelle z sosem bolognese i mozzarellą Makaron tagliatelle z sosem bolognese i mozzarellą

Czy może być coś pyszniejszego na włoski obiad niż klasyczny makaron tagliatelle bolognese? Zapewne nie, tym bardziej, jeśli jesteście miłośnikami kuchni rodem ze słonecznej Italii. Jeśli szukacie inspiracji na obiad, romantyczną kolację czy rodzinny lunch, wykorzystajcie nasz przepis na spaghetti z mozzarellą. To połączenie tego, co w kuchni włoskiej najlepsze, czyli świeżych składników i aromatycznych przypraw. Co więcej, przygotowanie przepisu na spaghetti bolognese z mozzarellą nie zajmie wam więcej niż 30 minut. Wystarczy kilka podstawowych produktów – makaron, wołowina, pomidory z puszki, mozzarella, czosnek, świeża bazylia oraz olej rzepakowy, by móc zaserwować najbliższym włoskie danie. Z spaghetti tagliatelle będzie prosto, szybko, ale przede wszystkim pysznie!

Dla kogo?

Spaghetti bolognese z mozzarellą to zdecydowany faworyt osób, które uwielbiają tradycyjną włoską kuchnię. Potrawa znajdzie swoje honorowe miejsce w menu tych z was, którzy szukają pomysłów na dania proste i szybkie.

Na jaką okazję?

Tagliatelle z sosem bolognese sprawdzi się zawsze! Idealnie wpisuje się w menu obiadowe, ale nie tylko. Przepis na spaghetti z mozzarellą z powodzeniem wykorzystacie także podczas romantycznej kolacji oraz domowej imprezy, kiedy chcecie zaserwować swoim gościom coś pysznego.

Czy wiesz, że?

Oryginalna mozzarella do spaghetti to produkt pochodzący z włoskiego regionu Kampania. Produkowana jest z wyselekcjonowanego mleka, według receptur liczących sobie setki lat. Mozzarella di bufala campana znajduje się na liście produktów o Chronionej Nazwie Pochodzenia.

Dla urozmaicenia:

Przepis na tagliatelle bolognese możecie nieco zmodyfikować, dodając do sosu ok. 500 g świeżego i umytego szpinaku. Miłośnicy kuchni roślinnej z kolei mogą w przepisie na spaghetti bolognese mozzarella zastąpić mięso pieczarkami lub cukinią. Spaghetti z mozzarellą będzie smakować równie dobrze w takiej odsłonie.