Makaron tagliatelle z sosem bolognese i mozzarellą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaron tagliatelle z sosem bolognese i mozzarellą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

72

1910 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1120 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2167 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

400 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

2 sztuki

2 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj makaron al dente wg instrukcji na opakowaniu. Odcedź. W międzyczasie zetrzyj mozzarellę na grubej tarce lub po prostu podziel ręcznie na mniejsze kawałki. Drobno posiekaj czosnek i przesmaż na oleju przez 1-2 min. Dodaj mięso i dalej smaż aż utraci różowy kolor, przez 5-7 minut.

Krok 2

Dodaj pomidory i zawartość opakowania Naturalnie smaczne Spaghetti Bolognese Knorr. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj sos na małym ogniu przez 10 minut.

Krok 3

Wymieszaj pastę z sosem. Podawaj z mozzarellą i listkami bazylii.

przepisy.pl

Dobra rada:

Spróbuj sosu bolognese ze szpinakiem. Dodaj 500 g świeżego, umytego szpinaku pod koniec gotowania sosu. A może bolognese bez mięsa? Świetnie sprawdzą się pieczarki lub cukinia.

6

Opinie o przepisie

  • magdalena kaczmarek

    magdalena kaczmarek , 22.12.2021

    Z wołowiną jest o niebo lepsze niż z drobiem. Dla mnie ta opcja jak najbardziej jest numer jeden.Mozzarella do tego to już raj. Uwielbiam jak ser się rozpuści mniam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiesława Karpecka

    Wiesława Karpecka , 05.02.2020

    na pewno wkrótce wypróbuję

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna  Strzechowska

    Grażyna Strzechowska , 30.08.2016

    szpinak należy zblendować zamiast wołowiny dodałam pierś z kurczaka i pieczarki.Proste i dobrŕrrŕrrrrŕre.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karolina Wiesiołek

    Karolina Wiesiołek , 24.08.2016

    super danie, bardzo smaczne. bede probowac je modyfikowac :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna  Strzechowska

    Grażyna Strzechowska , 12.08.2016

    że szpinakiem jest wspaniałe.Trzeba go załadować.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • XX Novocaine XX

    XX Novocaine XX , 12.07.2016

    Prosto i smacznie ;) polecam dla tych, którzy nie są mistrzami w kuchni :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron tagliatelle z sosem bolognese i mozzarellą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron tagliatelle z sosem bolognese i mozzarellą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron tagliatelle z sosem bolognese i mozzarellą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron tagliatelle z sosem bolognese i mozzarellą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron tagliatelle z sosem bolognese i mozzarellą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron tagliatelle z sosem bolognese i mozzarellą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron tagliatelle z sosem bolognese i mozzarellą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron tagliatelle z sosem bolognese i mozzarellą  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.

Czytaj więcej

Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron tagliatelle z sosem bolognese i mozzarellą Makaron tagliatelle z sosem bolognese i mozzarellą

Czy może być coś pyszniejszego na włoski obiad niż klasyczny makaron tagliatelle bolognese? Zapewne nie, tym bardziej, jeśli jesteście miłośnikami kuchni rodem ze słonecznej Italii. Jeśli szukacie inspiracji na obiad, romantyczną kolację czy rodzinny lunch, wykorzystajcie nasz przepis na spaghetti z mozzarellą. To połączenie tego, co w kuchni włoskiej najlepsze, czyli świeżych składników i aromatycznych przypraw. Co więcej, przygotowanie pasty nie zajmie wam więcej niż 30 minut. Wystarczy kilka podstawowych produktów – makaron, wołowina, pomidory z puszki, mozzarella, czosnek, świeża bazylia oraz olej rzepakowy, by móc zaserwować najbliższym włoskie danie. Z spaghetti tagliatelle będzie prosto, szybko, ale przede wszystkim pysznie!

Dla kogo?

Spaghetti bolognese z mozzarellą to zdecydowany faworyt osób, które uwielbiają tradycyjną włoską kuchnię. Potrawa znajdzie swoje honorowe miejsce w menu tych z was, którzy szukają pomysłów na dania proste i szybkie.

Na jaką okazję?

Tagliatelle z sosem bolognese sprawdzi się zawsze! Idealnie wpisuje się w menu obiadowe, ale nie tylko. Przepis na spaghetti z mozzarellą z powodzeniem wykorzystacie także podczas romantycznej kolacji oraz domowej imprezy, kiedy chcecie zaserwować swoim gościom coś pysznego.

Czy wiesz, że?

Oryginalna mozzarella do spaghetti to produkt pochodzący z włoskiego regionu Kampania. Produkowana jest z wyselekcjonowanego mleka, według receptur liczących sobie setki lat. Mozzarella di bufala campana znajduje się na liście produktów o Chronionej Nazwie Pochodzenia.

Dla urozmaicenia:

Przepis na tagiatelle bolognese możecie nieco zmodyfikować, dodając do sosu ok. 500 g świeżego i umytego szpinaku. Miłośnicy kuchni roślinnej z kolei mogą zastąpić mięso pieczarkami lub cukinią – spaghetti z mozzarellą będzie smakować równie dobrze w takiej odsłonie.