Makaron tagliatelle z sosem bolognese i mozzarellą
łatwe
2167 osób zapisało

Składniki
400 gramów
1 opakowanie
400 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
2 sztuki
2 łyżki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ugotuj makaron al dente wg instrukcji na opakowaniu. Odcedź. W międzyczasie zetrzyj mozzarellę na grubej tarce lub po prostu podziel ręcznie na mniejsze kawałki. Drobno posiekaj czosnek i przesmaż na oleju przez 1-2 min. Dodaj mięso i dalej smaż aż utraci różowy kolor, przez 5-7 minut.
Krok 2
Dodaj pomidory i zawartość opakowania Naturalnie smaczne Spaghetti Bolognese Knorr. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj sos na małym ogniu przez 10 minut.
Krok 3
Wymieszaj pastę z sosem. Podawaj z mozzarellą i listkami bazylii.
Dobra rada:
Spróbuj sosu bolognese ze szpinakiem. Dodaj 500 g świeżego, umytego szpinaku pod koniec gotowania sosu. A może bolognese bez mięsa? Świetnie sprawdzą się pieczarki lub cukinia.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Naturalnie smaczne Spaghetti Bolognese Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuWiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.
Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Makaron tagliatelle z sosem bolognese i mozzarellą
Czy może być coś pyszniejszego na włoski obiad niż klasyczny makaron tagliatelle bolognese? Zapewne nie, tym bardziej, jeśli jesteście miłośnikami kuchni rodem ze słonecznej Italii. Jeśli szukacie inspiracji na obiad, romantyczną kolację czy rodzinny lunch, wykorzystajcie nasz przepis na spaghetti z mozzarellą. To połączenie tego, co w kuchni włoskiej najlepsze, czyli świeżych składników i aromatycznych przypraw. Co więcej, przygotowanie pasty nie zajmie wam więcej niż 30 minut. Wystarczy kilka podstawowych produktów – makaron, wołowina, pomidory z puszki, mozzarella, czosnek, świeża bazylia oraz olej rzepakowy, by móc zaserwować najbliższym włoskie danie. Z spaghetti tagliatelle będzie prosto, szybko, ale przede wszystkim pysznie!
Dla kogo?
Spaghetti bolognese z mozzarellą to zdecydowany faworyt osób, które uwielbiają tradycyjną włoską kuchnię. Potrawa znajdzie swoje honorowe miejsce w menu tych z was, którzy szukają pomysłów na dania proste i szybkie.
Na jaką okazję?
Tagliatelle z sosem bolognese sprawdzi się zawsze! Idealnie wpisuje się w menu obiadowe, ale nie tylko. Przepis na spaghetti z mozzarellą z powodzeniem wykorzystacie także podczas romantycznej kolacji oraz domowej imprezy, kiedy chcecie zaserwować swoim gościom coś pysznego.
Czy wiesz, że?
Oryginalna mozzarella do spaghetti to produkt pochodzący z włoskiego regionu Kampania. Produkowana jest z wyselekcjonowanego mleka, według receptur liczących sobie setki lat. Mozzarella di bufala campana znajduje się na liście produktów o Chronionej Nazwie Pochodzenia.
Dla urozmaicenia:
Przepis na tagiatelle bolognese możecie nieco zmodyfikować, dodając do sosu ok. 500 g świeżego i umytego szpinaku. Miłośnicy kuchni roślinnej z kolei mogą zastąpić mięso pieczarkami lub cukinią – spaghetti z mozzarellą będzie smakować równie dobrze w takiej odsłonie.