Zapiekane naleśniki po bolońsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekane naleśniki po bolońsku

Autor: Szef kuchni Knorr Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

432

9012 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5686 osób wydrukowało

Pobierz pdf

12780 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

1 opakowanie

1 opakowanie

8 sztuk

1 sztuka

150 gramów

200 gramów

100 mililitrów

3 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na oleju a następnie dodaj odcedzony szpinak. Sos do kurczaka śmietanowo-ziołowy wymieszaj ze śmietaną i dodaj na patelnię.

Zapiekane naleśniki po bolońsku - Krok 1

Krok 2

Całość zagotuj, wystudź i wymieszaj z tartym żółtym serem.

Zapiekane naleśniki po bolońsku - Krok 2

Krok 3

Farsz zawiń w naleśniki zakładając wszystkie boki do środka. Gotowe naleśniki ułóż w naczyniu żaroodpornym.

Zapiekane naleśniki po bolońsku - Krok 3

Krok 4

Knorr Naturalnie smaczne - Spaghetti Bolognese wymieszaj z 200 ml wody oraz pokrojonymi pomidorami z puszki i zagotuj. Zalej nim naleśniki, a na wierzchu ułóż plastry sera mozzarella. Naleśniki piecz około 20 minut w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku.

Zapiekane naleśniki po bolońsku - Krok 4
Szef kuchni Knorr Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do farszu możesz dodać kilka suszonych pomidorów i łyżkę ziaren słonecznika. Twoje naleśniki nabiorą wtedy prawdziwie śródziemnomorskiego charakteru.

100

Opinie o przepisie

  • wuc18

    wuc18 , 31.03.2020

    TAK. Moim pomysłem na modyfikację jest zmieszanie szpinaku z serkiem ricotta. Nadaje to farszowi delikatności i puszystości :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alina Nowak

    Alina Nowak , 06.03.2020

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna  Tworzydło

    Grażyna Tworzydło , 23.11.2019

    Fajna alternatywa obiadowa

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna  Tworzydło

    Grażyna Tworzydło , 23.11.2019

    Bardzo przydatna ciekawa aplikacja

    Odpowiedz Odpowiedz
  • JużSięNieDa BezNazwiska

    JużSięNieDa BezNazwiska , 14.10.2019

    Dobra opcja do wykorzystania nadprogrmaowo usmażonych naleśników.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Panna Anna

    Panna Anna , 26.11.2018

    Wypróbowałam dziś ten przepis i polecam - danie wyszło pyszne i efektowne. :) Zamiast sosu do szpinaku dodałam sos serowy i doprawiłam 5 ząbkami czosnku.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Łukasz Skiba

    Łukasz Skiba , 03.05.2018

    Spoko ale gotowe naleśniki ?! Mrożony szpinak ?! Tylko na tyle was stać ?? Już nie mowie o gotowym sosie :(((

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Krystyna Nowińska

    Krystyna Nowińska , 05.02.2018

    Bardzo proste, zdrowe, szybkie i smaczne danie objadowe.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Nowińska

    Krystyna Nowińska , 29.01.2018

    Pychotka.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Pat Musca

    Pat Musca , 22.08.2017

    co mają wspólnego naleśniki po bolońsku ze śmierdzącym szpinakiem ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mateusz Fret

    Mateusz Fret , 06.08.2017

    Bardzo lubię.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia Bałys

    Kasia Bałys , 31.05.2017

    bardzo dobre:) polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna  Szulc

    Justyna Szulc , 14.03.2017

    naleśniki ze szpinakiem i ten sos...mmmm.... pycha to mało powiedziane. Przepis trafił do moich ulubionych i teraz będzie w użytku znacznie częściej

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ola Sad

    Ola Sad , 01.03.2017

    super potrawa

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbyszek WWW

    Zbyszek WWW , 02.02.2017

    Do przetestowania!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wioleta Kowalska

    Wioleta Kowalska , 12.10.2016

    pychotka I łatwizna :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gradzi 87

    Gradzi 87 , 08.10.2016

    Pycha!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adrian Dorniak

    Adrian Dorniak , 24.09.2016

    No z konserwą

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adrian Dorniak

    Adrian Dorniak , 24.09.2016

    Magdalena Dorniak

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wojciech Wójcik

    Wojciech Wójcik , 23.09.2016

    Ciekawe, a co do sosu bolognese to szef kuchni chyba strzelił gafę :) Wino dodaje się do usmażonego mięsa przed dodaniem jakichkolwiek pomidorów, a potem gdy się je doda, cały proces trwa z 2 godziny :) Nie przekłamujmy bolognese nie ładnie :P

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Mikulska

    Agnieszka Mikulska , 14.09.2016

    No i dieta poszłaaaa.....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Eryka Dubaniowska

    Eryka Dubaniowska , 12.09.2016

    Pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mira Mieszczak

    Mira Mieszczak , 11.09.2016

    Napewno pyszne bo prawie sama chemia

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maciek Chorzempa

    Maciek Chorzempa , 11.09.2016

    Jestem nim

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Julia Galczak

    Danuta Julia Galczak , 11.09.2016

    Mniam !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Daniel Gryglewski

    Daniel Gryglewski , 02.09.2016

    Zuzanna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Czesia Tokarz

    Czesia Tokarz , 19.05.2016

    Bardzo smakowało gościom i mnie.Potrawa.wystawna idobrze wygląda na stole

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Slawek Rembis

    Slawek Rembis , 17.05.2016

    Jak to wykonać

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Sobala

    Paulina Sobala , 09.05.2016

    pyszne i łatwe w przygotowaniu :)

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekane naleśniki po bolońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekane naleśniki po bolońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekane naleśniki po bolońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekane naleśniki po bolońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekane naleśniki po bolońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekane naleśniki po bolońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekane naleśniki po bolońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pełna składników odżywczych i chrupiąca – taka powinna być idealna fasolka szparagowa. Kluczowy okazuje się proces gotowania. Sprawdź nasze porady i ciesz się fasolką w jej najsmaczniejszym wydaniu.

Czytaj więcej

Soczysty, orzeźwiający, idealny na lato – taki właśnie jest arbuz! Czy wiesz, jak pokroić arbuza, by nie zrobić zbędnego bałaganu w kuchni? Jest na to, co najmniej kilka sprytnych sposobów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekane naleśniki po bolońskuZapiekane naleśniki po bolońsku

Nasze naleśniki bolońskie to połączenie dwóch sosów – śmietanowo-szpinakowego z pomidorowym, znanym ze spaghetti bolognese. Przepis ten nie zajmie ci wiele czasu. Zapiekane naleśniki po bolońsku przyrządza się na bazie gotowych naleśników – poświęć wcześniej kilka chwil na ich przygotowanie. Pomidory, kremowe sery i aromatyczna cebula wypełnią cały dom wspaniałym zapachem!

Dla kogo?

Jesteśmy pewni, że naleśniki po bolońsku zapiekane skradną serca każdego, komu w duszy gra włoska kuchnia. Proponujemy je wszystkim miłośnikom naleśników i potraw mącznych. Zapiekane naleśniki po bolońsku spodobają się szczególnie tym, którzy lubią to danie w wytrawnym wydaniu. 

Na jaką okazję?

Naleśniki po bolońsku nadają się przede wszystkim na obiad dla rodziny lub przyjaciół czy kolację z ukochaną osobą. Zostało ci kilka placków po smażeniu innego naleśnikowego przepisu? Przechowaj je i przygotuj naleśniki po bolońsku zapiekane jako dowolny posiłek na następny dzień, np. jako lunch do pracy.

Czy wiesz, że?

Pomidorowy sos do naleśników po bolońsku – jak wskazuje sama nazwa – pochodzi z Bolonii, która położona jest w północnych Włoszech. Sos tego typu najczęściej podawany jest z mielonym mięsem, warzywami i makaronem typu spaghetti.

Dla urozmaicenia:

By podkreślić smak typowy dla włoskiej kuchni, dodaj do szpinakowego farszu ziarna słonecznika i suszone pomidory. Jeśli chodzi o sos pomidorowy, którym polewamy po wierzchu naleśniki bolońskie – gdy wyda ci się zbyt gęsty, rozrzedź go bulionem.