Zapiekane naleśniki po bolońsku przepis – Zobacz na przepisy.pl

Zapiekane naleśniki po bolońsku

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

335

8423 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4568 osób wydrukowało

Pobierz pdf

9721 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

1 opakowanie

1 opakowanie

8 sztuk

1 sztuka

150 gramów

200 gramów

100 mililitrów

3 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na oleju a następnie dodaj odcedzony szpinak. Sos do kurczaka śmietanowo-ziołowy wymieszaj ze śmietaną i dodaj na patelnię.

Zapiekane naleśniki po bolońsku - Krok 1

Krok 2

Całość zagotuj, wystudź i wymieszaj z tartym żółtym serem.

Zapiekane naleśniki po bolońsku - Krok 2

Krok 3

Farsz zawiń w naleśniki zakładając wszystkie boki do środka. Gotowe naleśniki ułóż w naczyniu żaroodpornym.

Zapiekane naleśniki po bolońsku - Krok 3

Krok 4

Knorr Naturalnie smaczne - Spaghetti Bolognese wymieszaj z 200 ml wody oraz pokrojonymi pomidorami z puszki i zagotuj. Zalej nim naleśniki, a na wierzchu ułóż plastry sera mozzarella. Naleśniki piecz około 20 minut w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku.

Zapiekane naleśniki po bolońsku - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do farszu możesz dodać kilka suszonych pomidorów i łyżkę ziaren słonecznika. Twoje naleśniki nabiorą wtedy prawdziwie śródziemnomorskiego charakteru.

99

Opinie o przepisie

  • wuc18

    wuc18 , 31.03.2020

    TAK. Moim pomysłem na modyfikację jest zmieszanie szpinaku z serkiem ricotta. Nadaje to farszowi delikatności i puszystości :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alina Nowak

    Alina Nowak , 06.03.2020

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna  Tworzydło

    Grażyna Tworzydło , 23.11.2019

    Fajna alternatywa obiadowa

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna  Tworzydło

    Grażyna Tworzydło , 23.11.2019

    Bardzo przydatna ciekawa aplikacja

    Odpowiedz Odpowiedz
  • JużSięNieDa BezNazwiska

    JużSięNieDa BezNazwiska , 14.10.2019

    Dobra opcja do wykorzystania nadprogrmaowo usmażonych naleśników.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Panna Anna

    Panna Anna , 26.11.2018

    Wypróbowałam dziś ten przepis i polecam - danie wyszło pyszne i efektowne. :) Zamiast sosu do szpinaku dodałam sos serowy i doprawiłam 5 ząbkami czosnku.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Łukasz Skiba

    Łukasz Skiba , 03.05.2018

    Spoko ale gotowe naleśniki ?! Mrożony szpinak ?! Tylko na tyle was stać ?? Już nie mowie o gotowym sosie :(((

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Nowińska

    Krystyna Nowińska , 05.02.2018

    Bardzo proste, zdrowe, szybkie i smaczne danie objadowe.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Nowińska

    Krystyna Nowińska , 29.01.2018

    Pychotka.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Pat Musca

    Pat Musca , 22.08.2017

    co mają wspólnego naleśniki po bolońsku ze śmierdzącym szpinakiem ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mateusz Fret

    Mateusz Fret , 06.08.2017

    Bardzo lubię.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia Bałys

    Kasia Bałys , 31.05.2017

    bardzo dobre:) polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna  Szulc

    Justyna Szulc , 14.03.2017

    naleśniki ze szpinakiem i ten sos...mmmm.... pycha to mało powiedziane. Przepis trafił do moich ulubionych i teraz będzie w użytku znacznie częściej

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ola Sad

    Ola Sad , 01.03.2017

    super potrawa

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbyszek WWW

    Zbyszek WWW , 02.02.2017

    Do przetestowania!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wioleta Kowalska

    Wioleta Kowalska , 12.10.2016

    pychotka I łatwizna :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gradzi 87

    Gradzi 87 , 08.10.2016

    Pycha!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adrian Dorniak

    Adrian Dorniak , 24.09.2016

    No z konserwą

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adrian Dorniak

    Adrian Dorniak , 24.09.2016

    Magdalena Dorniak

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wojciech Wójcik

    Wojciech Wójcik , 23.09.2016

    Ciekawe, a co do sosu bolognese to szef kuchni chyba strzelił gafę :) Wino dodaje się do usmażonego mięsa przed dodaniem jakichkolwiek pomidorów, a potem gdy się je doda, cały proces trwa z 2 godziny :) Nie przekłamujmy bolognese nie ładnie :P

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Mikulska

    Agnieszka Mikulska , 14.09.2016

    No i dieta poszłaaaa.....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Eryka Dubaniowska

    Eryka Dubaniowska , 12.09.2016

    Pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mira Mieszczak

    Mira Mieszczak , 11.09.2016

    Napewno pyszne bo prawie sama chemia

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maciek Chorzempa

    Maciek Chorzempa , 11.09.2016

    Jestem nim

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Julia Galczak

    Danuta Julia Galczak , 11.09.2016

    Mniam !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Daniel Gryglewski

    Daniel Gryglewski , 02.09.2016

    Zuzanna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Czesia Tokarz

    Czesia Tokarz , 19.05.2016

    Bardzo smakowało gościom i mnie.Potrawa.wystawna idobrze wygląda na stole

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Slawek Rembis

    Slawek Rembis , 17.05.2016

    Jak to wykonać

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Sobala

    Paulina Sobala , 09.05.2016

    pyszne i łatwe w przygotowaniu :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja  Maa

    Alicja Maa , 20.04.2016

    Pyszne.

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekane naleśniki po bolońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekane naleśniki po bolońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekane naleśniki po bolońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekane naleśniki po bolońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekane naleśniki po bolońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekane naleśniki po bolońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekane naleśniki po bolońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekane naleśniki po bolońskuZapiekane naleśniki po bolońsku

Tradycyjne naleśniki możesz urozmaicić decydując się na ich zapiekaną wersję. Do tego przepisu polecamy farsz z aromatycznego szpinaku z dodatkiem cebuli i śmietany. Polewą do naleśników jest znany na całym świecie sos bolognese. W wersji tradycyjnej Włosi przyrządzają sos boloński z dużej ilości świeżych pomidorów, duszonych długo na oliwie z oliwek z czosnkiem i ziołami, takimi jak np. oregano, podlanych pod koniec kieliszkiem czerwonego wina. W naszej wersji to pomidory z puszki, które dzięki Fix Spaghetti Bolognese extra ziołowe zyskują pełnię smaku i aromatu. Jeżeli w trakcie przyrządzania sosu, uznasz, że jest zbyt gęsty, możesz rozrzedzić go bulionem. Oryginalnie sos bolognese podaje się z makaronem tagliatelle, lecz z powodzeniem możesz zaserwować go także jako omastę do naleśników ze szpinakiem, które wcześniej ciasno zwiń i podsmaż na patelni, by były chrupiące.