
Składniki
200 gramów
150 gramów
1 opakowanie
10 sztuk
4 łyżki
1 sztuka
4 łyżki
1 szczypta
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Ugotuj makaron, a następnie przełóż go do naczynia do zapiekania.

Krok 2
Podsmaż mięso na oleju do momentu, aż stanie się sypkie.

Krok 3
Wymieszaj Fix Knorr z 200 ml wody, zagotuj i połącz z makaronem.

Krok 4
Pokrój pieczarki w plastry, a cebulę w kostkę. Następnie dodaj do makaronu mięso oraz pokrojone warzywa.

Krok 5
Całość delikatnie wymieszaj, oprósz tymiankiem, polej śmietaną oraz posyp serem. Piecz 25 minut w temperaturze 180 °C.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekanka z pieczarkami
Prosto i smacznie. W tych słowach można najkrócej opisać zapiekankę z pieczarkami, którą zajadać się będą wszyscy domownicy. Paczkę makaronu zawsze warto mieć w kuchennych zapasach. Do tego wystarczy mięso mielone, popularne grzyby i kilka dodatków, które złączą wszystkie produkty w apetyczną całość. Brzmi interesująco? Gwarantujemy, że domowa zapiekanka z pieczarek smakuje jeszcze lepiej.
Dla kogo? W dziedzinie kulinariów stawiasz swoje pierwsze kroki i szukasz prostych receptur, by nabrać wprawy? Dzięki przepisowi na zapiekankę z pieczarkami poczujesz się jak szef kuchni z prawdziwego zdarzenia! Nastaw się na dużo pochwał i pytań o dokładkę.
Na jaką okazję? Zapiekanka z pieczarek idealnie sprawdzi się jako pomysł na codzienny obiad, gdy chcesz zaserwować coś innego niż klasyczne kotlety mielone czy dania makaronowe, które znasz już na wylot. Domownicy z pewnością też docenią taką odmianę! Zresztą nic nie stoi na przeszkodzie, by zaprosić ich do kuchni i wspólnie przyrządzić ten smaczny posiłek.
Czy wiesz, że? Makaron ugotuj al dente. Nie powinien być zbyt miękki, jeśli chcesz umieścić go w naczyniu do zapiekania. Pieczarki do zapiekanki dodawaj surowe – nie ma potrzeby ich wcześniejszego podsmażania. Nie zapomnij również o kremowym sosie i przyprawach, zwłaszcza tymianku! Fantastycznie podkreśla smak grzybów.
Dla urozmaicenia: Nie masz pod ręką mielonego mięsa? Nic nie szkodzi! Do zapiekanki z pieczarkami i makaronem użyć możesz szynki albo kiełbasy. Po wyjęciu z pieca potrawę udekorujesz świeżą natką pietruszki lub szczypiorkiem. Zielonych akcentów nigdy za wiele, więc zapiekankę z pieczarek podawaj z sałatką.