Zapiekanka makaronowa z pieczarkami - w naczyniu | Przepisy.pl pixel

Zapiekanka z pieczarkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

230

heart
1545 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2632 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

6209 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

150 gramów

1 opakowanie

10 sztuk

4 łyżki

1 sztuka

4 łyżki

1 szczypta

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Ugotuj makaron, a następnie przełóż go do naczynia do zapiekania.

Zapiekanka z pieczarkami  - Krok 1

Krok 2

Podsmaż mięso na oleju do momentu, aż stanie się sypkie.

Zapiekanka z pieczarkami  - Krok 2

Krok 3

Wymieszaj Fix Knorr z 200 ml wody, zagotuj i połącz z makaronem.

Zapiekanka z pieczarkami  - Krok 3

Krok 4

Pokrój pieczarki w plastry, a cebulę w kostkę. Następnie dodaj do makaronu mięso oraz pokrojone warzywa.

Zapiekanka z pieczarkami  - Krok 4

Krok 5

Całość delikatnie wymieszaj, oprósz tymiankiem, polej śmietaną oraz posyp serem. Piecz 25 minut w temperaturze 180 °C.

Zapiekanka z pieczarkami  - Krok 5
4

Opinie o przepisie

  • Dotka Pajak

    Dotka Pajak , 09.01.2021

    Pyszna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anet Skowron

    Anet Skowron , 17.09.2020

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mateusz Polak

    Mateusz Polak , 18.07.2020

    Podsmażone suszone pomidory podkreślą dodatkowo harakter dania

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew Pietrzykowski

    Zbigniew Pietrzykowski , 01.10.2016

    super

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka z pieczarkami Zapiekanka z pieczarkami

Prosto i smacznie. W tych słowach można najkrócej opisać zapiekankę z pieczarkami, którą zajadać się będą wszyscy domownicy. Paczkę makaronu zawsze warto mieć w kuchennych zapasach. Do tego wystarczy mięso mielone, popularne grzyby i kilka dodatków, które złączą wszystkie produkty w apetyczną całość. Brzmi interesująco? Gwarantujemy, że domowa zapiekanka z pieczarek smakuje jeszcze lepiej.

Dla kogo? W dziedzinie kulinariów stawiasz swoje pierwsze kroki i szukasz prostych receptur, by nabrać wprawy? Dzięki przepisowi na zapiekankę z pieczarkami poczujesz się jak szef kuchni z prawdziwego zdarzenia! Nastaw się na dużo pochwał i pytań o dokładkę.

Na jaką okazję? Zapiekanka z pieczarek idealnie sprawdzi się jako pomysł na codzienny obiad, gdy chcesz zaserwować coś innego niż klasyczne kotlety mielone czy dania makaronowe, które znasz już na wylot. Domownicy z pewnością też docenią taką odmianę! Zresztą nic nie stoi na przeszkodzie, by zaprosić ich do kuchni i wspólnie przyrządzić ten smaczny posiłek.

Czy wiesz, że? Makaron ugotuj al dente. Nie powinien być zbyt miękki, jeśli chcesz umieścić go w naczyniu do zapiekania. Pieczarki do zapiekanki dodawaj surowe – nie ma potrzeby ich wcześniejszego podsmażania. Nie zapomnij również o kremowym sosie i przyprawach, zwłaszcza tymianku! Fantastycznie podkreśla smak grzybów.

Dla urozmaicenia: Nie masz pod ręką mielonego mięsa? Nic nie szkodzi! Do zapiekanki z pieczarkami i makaronem użyć możesz szynki albo kiełbasy. Po wyjęciu z pieca potrawę udekorujesz świeżą natką pietruszki lub szczypiorkiem. Zielonych akcentów nigdy za wiele, więc zapiekankę z pieczarek podawaj z sałatką.