Zapiekanka makaronowa z pieczarkami - w naczyniu | Przepisy.pl pixel

Zapiekanka z pieczarkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

240

heart
1547 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2713 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6362 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

150 gramów

1 opakowanie

10 sztuk

4 łyżki

1 sztuka

4 łyżki

1 szczypta

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Ugotuj makaron, a następnie przełóż go do naczynia do zapiekania.

Zapiekanka z pieczarkami  - Krok 1

Krok 2

Podsmaż mięso na oleju do momentu, aż stanie się sypkie.

Zapiekanka z pieczarkami  - Krok 2

Krok 3

Wymieszaj Fix Knorr z 200 ml wody, zagotuj i połącz z makaronem.

Zapiekanka z pieczarkami  - Krok 3

Krok 4

Pokrój pieczarki w plastry, a cebulę w kostkę. Następnie dodaj do makaronu mięso oraz pokrojone warzywa.

Zapiekanka z pieczarkami  - Krok 4

Krok 5

Całość delikatnie wymieszaj, oprósz tymiankiem, polej śmietaną oraz posyp serem. Piecz 25 minut w temperaturze 180 °C.

Zapiekanka z pieczarkami  - Krok 5
4

Opinie o przepisie

  • Dotka Pajak

    Dotka Pajak , 09.01.2021

    Pyszna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anet Skowron

    Anet Skowron , 17.09.2020

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mateusz Polak

    Mateusz Polak , 18.07.2020

    Podsmażone suszone pomidory podkreślą dodatkowo harakter dania

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew Pietrzykowski

    Zbigniew Pietrzykowski , 01.10.2016

    super

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka z pieczarkami Zapiekanka z pieczarkami

Prosto i smacznie. W tych słowach można najkrócej opisać zapiekankę z pieczarkami, którą zajadać się będą wszyscy domownicy. Paczkę makaronu zawsze warto mieć w kuchennych zapasach. Do tego wystarczy mięso mielone, popularne grzyby i kilka dodatków, które złączą wszystkie produkty w apetyczną całość. Brzmi interesująco? Gwarantujemy, że domowa zapiekanka z pieczarek smakuje jeszcze lepiej.

Dla kogo? W dziedzinie kulinariów stawiasz swoje pierwsze kroki i szukasz prostych receptur, by nabrać wprawy? Dzięki przepisowi na zapiekankę z pieczarkami poczujesz się jak szef kuchni z prawdziwego zdarzenia! Nastaw się na dużo pochwał i pytań o dokładkę.

Na jaką okazję? Zapiekanka z pieczarek idealnie sprawdzi się jako pomysł na codzienny obiad, gdy chcesz zaserwować coś innego niż klasyczne kotlety mielone czy dania makaronowe, które znasz już na wylot. Domownicy z pewnością też docenią taką odmianę! Zresztą nic nie stoi na przeszkodzie, by zaprosić ich do kuchni i wspólnie przyrządzić ten smaczny posiłek.

Czy wiesz, że? Makaron ugotuj al dente. Nie powinien być zbyt miękki, jeśli chcesz umieścić go w naczyniu do zapiekania. Pieczarki do zapiekanki dodawaj surowe – nie ma potrzeby ich wcześniejszego podsmażania. Nie zapomnij również o kremowym sosie i przyprawach, zwłaszcza tymianku! Fantastycznie podkreśla smak grzybów.

Dla urozmaicenia: Nie masz pod ręką mielonego mięsa? Nic nie szkodzi! Do zapiekanki z pieczarkami i makaronem użyć możesz szynki albo kiełbasy. Po wyjęciu z pieca potrawę udekorujesz świeżą natką pietruszki lub szczypiorkiem. Zielonych akcentów nigdy za wiele, więc zapiekankę z pieczarek podawaj z sałatką.