PRZEPISY.PL
Zapiekanka mięsna na cieście francuskim - autor: Bejciu24
Autor: Bejciu24

Zapiekanka mięsna na cieście francuskim

  • 45
  • 4
  • Łatwe
  • 0
4
osoby dodały do Mniamlisty
4
osoby dodały do Mniamlisty

Składniki

  • ciasto francuskie1 opak
  • farsz na kotlety mielone z przyprawami25 dkg
  • cebula duża1 szt
  • olej1 łyżka
  • marchewka1 szt
Zapiekanka mięsna na cieście francuskim – krok 1

Krok 1

Formę od tarty wyłożyć ciastem francuskim– wystające kawałki obciąć nożem (ciasto powinno lekko wystawać poza obwód formy). Ciasto nakłuć w kilkunastu miejscach widelcem i podpiec ok. 10 min w temp. 150° z włączonym termoobiegiem.
Zapiekanka mięsna na cieście francuskim – krok 2

Krok 2

Farsz na mielone pozostałe po przygotowaniu kotletów mielonych (doprawionych przyprawami) i połowę cebuli pokrojonej w niewielką kostkę podsmażyć na 1 łyżce oleju. Dodać opakowanie fixu spaghetti Napoli wymieszanego w 200 ml zimnej wody, dusić 5 minut i zostawić do ostygnięcia. W między czasie zetrzeć 1 marchewkę na tarce jarzynowej o dużych oczkach i ser grecki i dodać 1/3 do mięsa.
Zapiekanka mięsna na cieście francuskim – krok 3

Krok 3

Na podpieczone ciasto wyłożyć 1/3 startej marchewki i sera, następnie na całej powierzchni ciasta ułożyć mieszankę mięsa z cebulą i fixem i 1/3 mieszanki sera i marchewki, posypać resztą sera i marchewki. Formę wstawić do piekarnika. Całość piec ok. 25-30 min w temp. 200 stopni lub 180 stopni z termoobiegiem, Formę z zapiekanką wyjąć z piekarnika. Zapiekankę pokroić na 4 części i wyłożyć na talerze.

Więcej przepisów z tym produktem

Fix Spaghetti Napoli KnorrZobacz wszystkie

Komentarze (0)

Podobne przepisy:

541
osób dodało do Mniamlisty
30''
4
Łatwe
31
osób dodało do Mniamlisty
60''
4
Łatwe
66
osób dodało do Mniamlisty
90''
4
Łatwe
130
osób dodało do Mniamlisty
45''
3
Łatwe