Zapiekanka mięsna na cieście francuskim przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka mięsna na cieście francuskim

Autor: straga.pl Straga

ratingratingratingratingrating

4

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

47 osób wydrukowało

Pobierz pdf

55 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 łyżka

1 sztuka

1 opakowanie

1 opakowanie

1 sztuka

25 dekagramów

20 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Formę od tarty wyłożyć ciastem francuskim– wystające kawałki obciąć nożem (ciasto powinno lekko wystawać poza obwód formy). Ciasto nakłuć w kilkunastu miejscach widelcem i podpiec ok. 10 min w temp. 150° z włączonym termoobiegiem.

Zapiekanka mięsna na cieście francuskim - Krok 1

Krok 2

Farsz na mielone pozostałe po przygotowaniu kotletów mielonych (doprawionych przyprawami) i połowę cebuli pokrojonej w niewielką kostkę podsmażyć na 1 łyżce oleju. Dodać opakowanie fixu spaghetti Napoli wymieszanego w 200 ml zimnej wody, dusić 5 minut i zostawić do ostygnięcia. W między czasie zetrzeć 1 marchewkę na tarce jarzynowej o dużych oczkach i ser grecki i dodać 1/3 do mięsa.

Zapiekanka mięsna na cieście francuskim - Krok 2

Krok 3

Na podpieczone ciasto wyłożyć 1/3 startej marchewki i sera, następnie na całej powierzchni ciasta ułożyć mieszankę mięsa z cebulą i fixem i 1/3 mieszanki sera i marchewki, posypać resztą sera i marchewki. Formę wstawić do piekarnika. Całość piec ok. 25-30 min w temp. 200 stopni lub 180 stopni z termoobiegiem, Formę z zapiekanką wyjąć z piekarnika. Zapiekankę pokroić na 4 części i wyłożyć na talerze.

Zapiekanka mięsna na cieście francuskim - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka mięsna na cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka mięsna na cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka mięsna na cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka mięsna na cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka mięsna na cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka mięsna na cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka mięsna na cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka mięsna na cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zapiekanka z cukinii
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej