Zapiekanka mięsna na cieście francuskim przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka mięsna na cieście francuskim

Autor: straga.pl Straga

ratingratingratingratingrating

4

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

46 osób wydrukowało

Pobierz pdf

54 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 łyżka

1 sztuka

1 opakowanie

1 opakowanie

1 sztuka

25 dekagramów

20 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Formę od tarty wyłożyć ciastem francuskim– wystające kawałki obciąć nożem (ciasto powinno lekko wystawać poza obwód formy). Ciasto nakłuć w kilkunastu miejscach widelcem i podpiec ok. 10 min w temp. 150° z włączonym termoobiegiem.

Zapiekanka mięsna na cieście francuskim - Krok 1

Krok 2

Farsz na mielone pozostałe po przygotowaniu kotletów mielonych (doprawionych przyprawami) i połowę cebuli pokrojonej w niewielką kostkę podsmażyć na 1 łyżce oleju. Dodać opakowanie fixu spaghetti Napoli wymieszanego w 200 ml zimnej wody, dusić 5 minut i zostawić do ostygnięcia. W między czasie zetrzeć 1 marchewkę na tarce jarzynowej o dużych oczkach i ser grecki i dodać 1/3 do mięsa.

Zapiekanka mięsna na cieście francuskim - Krok 2

Krok 3

Na podpieczone ciasto wyłożyć 1/3 startej marchewki i sera, następnie na całej powierzchni ciasta ułożyć mieszankę mięsa z cebulą i fixem i 1/3 mieszanki sera i marchewki, posypać resztą sera i marchewki. Formę wstawić do piekarnika. Całość piec ok. 25-30 min w temp. 200 stopni lub 180 stopni z termoobiegiem, Formę z zapiekanką wyjąć z piekarnika. Zapiekankę pokroić na 4 części i wyłożyć na talerze.

Zapiekanka mięsna na cieście francuskim - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka mięsna na cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka mięsna na cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka mięsna na cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka mięsna na cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka mięsna na cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka mięsna na cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka mięsna na cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka mięsna na cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej