Cymes z wołowiną przepis – Zobacz na przepisy.pl

Cymes z wołowiną

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

178 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

52 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

88 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 sztuka

4 sztuki

3 sztuki

2 sztuki

3 łyżki

1 szczypta

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Podsmaż w garnku mięso. Warzywa obierz, pokrój w kostkę i smaż chwilę wraz z mięsem.

Cymes z wołowiną - Krok 1

Krok 2

Wlej 700 ml wody, dodaj cynamon oraz cukier. Aby wydobyć głęboki smak potrawy dodaj Bulionetkę wołową Knorr, następnie całość zagotuj. Garnek przykryj i duś potrawę 45 min. Mieszaj co jakiś czas i ewentualnie uzupełnij parującą wodę.

Cymes z wołowiną - Krok 2

Krok 3

Gdy warzywa będą miękkie, zdejmij pokrywkę, dodaj masło i gotuj, do momentu gdy cały płyn wyparuje. Potrawę przełóż do naczynia żaroodpornego i zapiecz w piekarniku nagrzanym do 180°C. Podawaj na ciepło.

Cymes z wołowiną - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Bataty to niezastąpiony składnik w diecie wegetariańskiej– przygotujesz z nich zarówno smakowite sałatki, jak i… ciasta!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cymes z wołowiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cymes z wołowiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cymes z wołowiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cymes z wołowiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cymes z wołowiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cymes z wołowiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cymes z wołowiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Cymes z wołowinąCymes z wołowiną

Cymes to danie, które wywodzi się z kuchni żydowskiej. To rodzaj gulaszu, który wyróżnia się słodkawym smakiem. Proponujemy jego wersję z wołowiną, batatami, marchewką, ziemniakami i cynamonem. Intensywna pomarańczowa barwa potrawy odpowiada jej wyrazistemu, słodko-pikantnemu smakowi. Duszone ze sobą składniki zapieka się następnie w piekarniku, aby dobrze się przeniknęły. Jako dodatek do cymesu z wołowiną sprawdzi się kasza lub ryż. Potrawa w takiej formie, uzupełniona świeżymi warzywami albo zestawem surówek, będzie dobrą propozycją na obiad. Możesz ją również zjeść z pieczywem jako ciepłe drugie śniadanie lub kolację. Dobrze będą się z nią komponować podpłomyki lub wiejski chleb z chrupiącą skórką. Świetnie współgrają też z cymesem różnego rodzaju marynowane i kiszone warzywa, przede wszystkim ogórki, pieczarki i papryka, a także leśne grzyby. Na koniec można go posypać rodzynkami lub prażonymi płatkami migdałów. Przygotuj to smaczne, aromatyczne danie, wykorzystując nasz przepis! Nie zapomnij podzielić się swoją opinią.