Cymes z wołowiną przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Cymes z wołowiną

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

179 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

55 osób wydrukowało

Pobierz pdf

91 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 sztuka

4 sztuki

3 sztuki

2 sztuki

3 łyżki

1 szczypta

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Podsmaż w garnku mięso. Warzywa obierz, pokrój w kostkę i smaż chwilę wraz z mięsem.

Cymes z wołowiną - Krok 1

Krok 2

Wlej 700 ml wody, dodaj cynamon oraz cukier. Aby wydobyć głęboki smak potrawy dodaj Bulionetkę wołową Knorr, następnie całość zagotuj. Garnek przykryj i duś potrawę 45 min. Mieszaj co jakiś czas i ewentualnie uzupełnij parującą wodę.

Cymes z wołowiną - Krok 2

Krok 3

Gdy warzywa będą miękkie, zdejmij pokrywkę, dodaj masło i gotuj, do momentu gdy cały płyn wyparuje. Potrawę przełóż do naczynia żaroodpornego i zapiecz w piekarniku nagrzanym do 180°C. Podawaj na ciepło.

Cymes z wołowiną - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Bataty to niezastąpiony składnik w diecie wegetariańskiej– przygotujesz z nich zarówno smakowite sałatki, jak i… ciasta!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cymes z wołowiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cymes z wołowiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cymes z wołowiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cymes z wołowiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cymes z wołowiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cymes z wołowiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cymes z wołowiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Cymes z wołowiną - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.

Czytaj więcej

Zapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Cymes z wołowinąCymes z wołowiną

Cymes to danie, które wywodzi się z kuchni żydowskiej. To rodzaj gulaszu, który wyróżnia się słodkawym smakiem. Proponujemy jego wersję z wołowiną, batatami, marchewką, ziemniakami i cynamonem. Intensywna pomarańczowa barwa potrawy odpowiada jej wyrazistemu, słodko-pikantnemu smakowi. Duszone ze sobą składniki zapieka się następnie w piekarniku, aby dobrze się przeniknęły. Jako dodatek do cymesu z wołowiną sprawdzi się kasza lub ryż. Potrawa w takiej formie, uzupełniona świeżymi warzywami albo zestawem surówek, będzie dobrą propozycją na obiad. Możesz ją również zjeść z pieczywem jako ciepłe drugie śniadanie lub kolację. Dobrze będą się z nią komponować podpłomyki lub wiejski chleb z chrupiącą skórką. Świetnie współgrają też z cymesem różnego rodzaju marynowane i kiszone warzywa, przede wszystkim ogórki, pieczarki i papryka, a także leśne grzyby. Na koniec można go posypać rodzynkami lub prażonymi płatkami migdałów. Przygotuj to smaczne, aromatyczne danie, wykorzystując nasz przepis! Nie zapomnij podzielić się swoją opinią.