
Składniki
300 gramów
1 sztuka
4 sztuki
3 sztuki
2 sztuki
3 łyżki
1 szczypta
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Podsmaż w garnku mięso. Warzywa obierz, pokrój w kostkę i smaż chwilę wraz z mięsem.

Krok 2
Wlej 700 ml wody, dodaj cynamon oraz cukier. Aby wydobyć głęboki smak potrawy dodaj Bulionetkę wołową Knorr, następnie całość zagotuj. Garnek przykryj i duś potrawę 45 min. Mieszaj co jakiś czas i ewentualnie uzupełnij parującą wodę.

Krok 3
Gdy warzywa będą miękkie, zdejmij pokrywkę, dodaj masło i gotuj, do momentu gdy cały płyn wyparuje. Potrawę przełóż do naczynia żaroodpornego i zapiecz w piekarniku nagrzanym do 180°C. Podawaj na ciepło.


Dobra rada:
Bataty to niezastąpiony składnik w diecie wegetariańskiej– przygotujesz z nich zarówno smakowite sałatki, jak i… ciasta!
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Bulionetka wołowa Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuSzlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Cymes z wołowiną
Cymes to danie, które wywodzi się z kuchni żydowskiej. To rodzaj gulaszu, który wyróżnia się słodkawym smakiem. Proponujemy jego wersję z wołowiną, batatami, marchewką, ziemniakami i cynamonem. Intensywna pomarańczowa barwa potrawy odpowiada jej wyrazistemu, słodko-pikantnemu smakowi. Duszone ze sobą składniki zapieka się następnie w piekarniku, aby dobrze się przeniknęły. Jako dodatek do cymesu z wołowiną sprawdzi się kasza lub ryż. Potrawa w takiej formie, uzupełniona świeżymi warzywami albo zestawem surówek, będzie dobrą propozycją na obiad. Możesz ją również zjeść z pieczywem jako ciepłe drugie śniadanie lub kolację. Dobrze będą się z nią komponować podpłomyki lub wiejski chleb z chrupiącą skórką. Świetnie współgrają też z cymesem różnego rodzaju marynowane i kiszone warzywa, przede wszystkim ogórki, pieczarki i papryka, a także leśne grzyby. Na koniec można go posypać rodzynkami lub prażonymi płatkami migdałów. Przygotuj to smaczne, aromatyczne danie, wykorzystując nasz przepis! Nie zapomnij podzielić się swoją opinią.


































