Cymes wołowy - przepis z ziemniaków: z cynamonem | Przepisy.pl pixel

Cymes z wołowiną

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

187 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

58 osób wydrukowało

Pobierz pdf

109 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 sztuka

4 sztuki

3 sztuki

2 sztuki

3 łyżki

1 szczypta

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Podsmaż w garnku mięso. Warzywa obierz, pokrój w kostkę i smaż chwilę wraz z mięsem.

Cymes z wołowiną - Krok 1

Krok 2

Wlej 700 ml wody, dodaj cynamon oraz cukier. Aby wydobyć głęboki smak potrawy dodaj Bulionetkę wołową Knorr, następnie całość zagotuj. Garnek przykryj i duś potrawę 45 min. Mieszaj co jakiś czas i ewentualnie uzupełnij parującą wodę.

Cymes z wołowiną - Krok 2

Krok 3

Gdy warzywa będą miękkie, zdejmij pokrywkę, dodaj masło i gotuj, do momentu gdy cały płyn wyparuje. Potrawę przełóż do naczynia żaroodpornego i zapiecz w piekarniku nagrzanym do 180°C. Podawaj na ciepło.

Cymes z wołowiną - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Bataty to niezastąpiony składnik w diecie wegetariańskiej– przygotujesz z nich zarówno smakowite sałatki, jak i… ciasta!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cymes z wołowiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cymes z wołowiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cymes z wołowiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cymes z wołowiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cymes z wołowiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cymes z wołowiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cymes z wołowiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Cymes z wołowiną - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Kimchi
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Najnowsze artykuły

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Cymes z wołowinąCymes z wołowiną

Cymes to danie, które wywodzi się z kuchni żydowskiej. To rodzaj gulaszu, który wyróżnia się słodkawym smakiem. Proponujemy jego wersję z wołowiną, batatami, marchewką, ziemniakami i cynamonem. Intensywna pomarańczowa barwa potrawy odpowiada jej wyrazistemu, słodko-pikantnemu smakowi. Duszone ze sobą składniki zapieka się następnie w piekarniku, aby dobrze się przeniknęły. Jako dodatek do cymesu z wołowiną sprawdzi się kasza lub ryż. Potrawa w takiej formie, uzupełniona świeżymi warzywami albo zestawem surówek, będzie dobrą propozycją na obiad. Możesz ją również zjeść z pieczywem jako ciepłe drugie śniadanie lub kolację. Dobrze będą się z nią komponować podpłomyki lub wiejski chleb z chrupiącą skórką. Świetnie współgrają też z cymesem różnego rodzaju marynowane i kiszone warzywa, przede wszystkim ogórki, pieczarki i papryka, a także leśne grzyby. Na koniec można go posypać rodzynkami lub prażonymi płatkami migdałów. Przygotuj to smaczne, aromatyczne danie, wykorzystując nasz przepis! Nie zapomnij podzielić się swoją opinią.