Kolorowa zapiekanka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kolorowa zapiekanka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

98

1173 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1385 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1839 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

1 szczypta

1 łyżeczka

100 gramów

200 mililitrów

1 sztuka

2 łyżki

1 łyżka

200 gramów

1 sztuka

3 sztuki

500 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki ugotuj w wodzie, ostudź, po czym je obierz i pokrój w plastry.

Kolorowa zapiekanka - Krok 1

Krok 2

Brokuł rozdziel na mniejsze różyczki, marchewkę pokrój w plasterki. Warzywa zblanszuj w gorącej wodzie.

Kolorowa zapiekanka - Krok 2

Krok 3

Do mięsa dodaj posiekaną szalotkę, roztrzepane jajka oraz tarta bułkę.

Kolorowa zapiekanka - Krok 3

Krok 4

Fix Knorr wymieszaj z wodą według wskazówek na opakowaniu. Po czym wlej płyn do mięsa i dokładnie wyrób masę.

Kolorowa zapiekanka - Krok 4

Krok 5

Z powstałej masy formuj małe kulki.

Kolorowa zapiekanka - Krok 5

Krok 6

W naczyniu żaroodpornym układaj warstwami ziemianki, mięso i warzywa.

Kolorowa zapiekanka - Krok 6

Krok 7

Na sam koniec śmietanę wymieszaj z parmezanem oraz kminkiem i zalej zapiekankę. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 30-40 minut. Podawaj posypane posiekaną natką pietruszki.

Kolorowa zapiekanka - Krok 7
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

4

Opinie o przepisie

  • Magdaa

    Magdaa , 17.04.2023

    Jaka ma być smietana? 18% z kartonika może być?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Chudy

    Agnieszka Chudy , 09.11.2017

    A ile się piecze? I jaki czas bo nie ma nic napisane o tym.

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Cichy79b Cichy79b

    Cichy79b Cichy79b , 02.03.2017

    tak

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kolorowa zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kolorowa zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kolorowa zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kolorowa zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kolorowa zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kolorowa zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kolorowa zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kolorowa zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kolorowa zapiekankaKolorowa zapiekanka

Kolorowa zapiekanka na bazie pulpetów z mięsa mielonego i ziemniaków przyciąga wzrok i kusi podniebienia. To propozycja na treściwy ciepły posiłek, który pokochasz od pierwszego kęsa. Pieczone ziemniaki, jędrne różyczki brokułów i plastry słodkawej marchewki tworzą zgraną kompozycję smaków. Kolorowa zapiekanka będzie jeszcze lepsza, gdy odpowiednio przyprawisz mielone mięso – Fix do mięsa mielonego Knorr to mieszanka przypraw dobranych specjalnie do tego typu dań. Ciekawym dodatkiem, którym możesz wzbogacić smak mięsa, będzie drobno pokrojona szalotka. Ma delikatny i nieco słodkawy smak, łagodniejszy od cebuli, dlatego będzie idealnym uzupełnieniem mięsnych pulpetów z tej zapiekanki. Posiekaną szalotkę dodaj do surowego mięsa – po upieczeniu uwolni swój aromat. Całość dodatkowo podkreśla aromatyczny i bardzo kremowy serowy sos, którym polejesz gotowe danie – słony długodojrzewający parmezan łączy się tu z wyrazistym kminkiem i pyszną śmietaną. Do dzieła!