Lasagne to prawdziwe pole do popisu dla domowych szefów kuchni. To, co jest stałe w lasagne to warstwy makaronu ułożone na przemian z dowolnym farszem i zapieczone na złoto z serem, śmietaną lub beszamelem. Śmiało, eksperymentujcie, lasagne zawsze będzie udana gdy mamy odpowiedni sos. Powinien być gęsty, aromatyczny, dobrze przyprawiony ziołami. Dobry sos przylega do płatów makaronu i powoduje, że lasagne jest soczysta i wilgotna i nie rozwarstwi się podczas pieczenia. Dziś przygotowaliśmy dla Was przepis na lasagne z grillowanymi warzywami, śmietanowo cebulowym sosem i oczywiście pierzynką ze złocistego sera.

Złocista Lasagne z grillowanymi warzywami

Ilość porcji 4

Czas przygotowania 75 min.

Składniki:

- Makaron Lasagne 9 płatów

- Fix Lasagne Knorr 1 op.

- Cukinia 1 szt.

- Bakłażan 1 szt.

- Papryka czerwona 2 szt.

- Cebula 2 szt.

- Oliwki zielone (pokrojone w krążki) 2 łyżki

- Śmietana 36% 250 ml

- Ser żółty starty 150 g

- Oliwa z oliwek kilka łyżek

- Oregano suszone 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Cukinię, bakłażana oraz paprykę pokrój w plastry, skrop oliwą i grilluj na domowej patelni.

Cebulę pokrój w kostkę - połowę przesmaż wraz z oliwkami na rozgrzanej oliwie. Wlej szklankę wody i dodaj Fix Lasagne Knorr. Dopraw oregano. Sos gotuj 5 minut. Sos pomidorowy do lasagne ma być gęsty, aby zapiekanka pozostała całością gdy będziemy ją kroić po upieczeniu. Pozostałą cebulę przesmaż na oliwie, dodaj śmietanę i zagotuj. Sos gotuj 3-4 minuty. Naczynie żaroodporne o wym. 28x20 cm posmaruj śmietanowym sosem, wyłóż trzema płatami makaronu i ponownie posmaruj sosem. Posyp serem, a następnie wyłóż warzywa i posmaruj gęstym, aromatycznym, czerwonym sosem. Czynność tę powtórz jeszcze dwa razy. Ostatnią warstwę pokryj pozostałym śmietanowym sosem i posyp startym serem. Naczynie wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i zapiekaj 25 minut pod przykryciem (np. folia aluminiowa).

 

Pod wyjęciu z piekarnika pozostawcie lasagne pod przykryciem przez 10minut. Będzie ją łatwiej pokroić.

 

Jakie warzywa sprawdzą się w lasagne? Prawie wszystkie – grzyby leśne i pieczarki, szpinak, świeży lub mrożony, kukurydza, warzywa korzeniowe, takie jak marchewka, pataty, seler korzeniowy, kabaczki i patisony, jarmuż, szparagi, pieczone papryki. Im więcej tym lepiej. Wszystko połączy się w wyborną całość w czasie pieczenia.

 

Zobaczcie jak smakuje inspirowana smakami z Grecji z pachnącym oregano i serem feta.

Aromatyczna Lasagne z indykiem, grillowaną cukinią i serem feta

Ilość porcji 4

Czas przygotowania 75 min.

Składniki:

- Makaron Lasagne 9 płatów

- Fix Lasagne Knorr 1 op.

- Mięso mielone z indyka 300 g

- Cukinia 2 szt.

- Śmietana gęsta 200 ml (1 op.)

- Ser żółty starty 100 g

- Ser feta (pokruszony) 100 g

- Oliwa 3 łyżki

- Oregano suszone 1 łyżeczka

- Bazylia - kilka listków

Sposób przygotowania:

Cukinie pokrój w podłużne plastry, skrop oliwą i grilluj na domowej patelni.

Mięso z indyka przesmaż na rozgrzanej oliwie, wlej szklankę wody i dodaj Fix Lasagne Knorr. Gęsty aromatyczny sos mięsno-pomidorowy doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj 8 minut. Dodaj pokruszoną fetę. Naczynie żaroodporne o wym. 28x20 cm posmaruj śmietaną i rozłóż trzy płaty makaronu. Ponownie posmaruj śmietaną, posyp odrobiną sera i wyłóż część mięsnego sosu oraz plastry cukinii. Czynność tę powtórz do momentu wykończenia składników (3 warstwy). Ostatnia warstwę makaronu posmaruj śmietaną i posyp pozostałym serem oraz suszonym oregano. Naczynie wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i zapiekaj 40 minut. Gotowa zapiekankę podawaj z pomidorowym sosem, udekoruj listkami bazylii.

 

Baw się smakiem i kolorem, dodaj do przepisu inne grillowane warzywa np. bakłażan i paprykę.