Lasagne to prawdziwe pole do popisu dla domowych szefów kuchni. To, co jest stałe w lasagne to warstwy makaronu ułożone na przemian z dowolnym farszem i zapieczone na złoto z serem, śmietaną lub beszamelem. Śmiało, eksperymentujcie, lasagne zawsze będzie udana gdy mamy odpowiedni sos. Powinien być gęsty, aromatyczny, dobrze przyprawiony ziołami. Dobry sos przylega do płatów makaronu i powoduje, że lasagne jest soczysta i wilgotna i nie rozwarstwi się podczas pieczenia. Dziś przygotowaliśmy dla Was przepis na lasagne z grillowanymi warzywami, śmietanowo cebulowym sosem i oczywiście pierzynką ze złocistego sera.
Złocista Lasagne z grillowanymi warzywami
Ilość porcji 4
Czas przygotowania 75 min.
Składniki:
- Makaron Lasagne 9 płatów
- Knorr Naturalnie Smaczne Fix Lasagne - 1 op.
- Cukinia 1 szt.
- Bakłażan 1 szt.
- Papryka czerwona 2 szt.
- Cebula 2 szt.
- Oliwki zielone (pokrojone w krążki) 2 łyżki
- Śmietana 36% 250 ml
- Ser żółty starty 150 g
- Oliwa z oliwek kilka łyżek
- Oregano suszone 1 łyżka
Sposób przygotowania:
Cukinię, bakłażana oraz paprykę pokrój w plastry, skrop oliwą i grilluj na domowej patelni.
Cebulę pokrój w kostkę - połowę przesmaż wraz z oliwkami na rozgrzanej oliwie. Wlej szklankę wody i dodaj Fix Lasagne Knorr. Dopraw oregano. Sos gotuj 5 minut. Sos pomidorowy do lasagne ma być gęsty, aby zapiekanka pozostała całością gdy będziemy ją kroić po upieczeniu. Pozostałą cebulę przesmaż na oliwie, dodaj śmietanę i zagotuj. Sos gotuj 3-4 minuty. Naczynie żaroodporne o wym. 28x20 cm posmaruj śmietanowym sosem, wyłóż trzema płatami makaronu i ponownie posmaruj sosem. Posyp serem, a następnie wyłóż warzywa i posmaruj gęstym, aromatycznym, czerwonym sosem. Czynność tę powtórz jeszcze dwa razy. Ostatnią warstwę pokryj pozostałym śmietanowym sosem i posyp startym serem. Naczynie wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i zapiekaj 25 minut pod przykryciem (np. folia aluminiowa).
Pod wyjęciu z piekarnika pozostawcie lasagne pod przykryciem przez 10minut. Będzie ją łatwiej pokroić.
Jakie warzywa sprawdzą się w lasagne? Prawie wszystkie – grzyby leśne i pieczarki, szpinak, świeży lub mrożony, kukurydza, warzywa korzeniowe, takie jak marchewka, pataty, seler korzeniowy, kabaczki i patisony, jarmuż, szparagi, pieczone papryki. Im więcej tym lepiej. Wszystko połączy się w wyborną całość w czasie pieczenia.
Zobaczcie jak smakuje inspirowana smakami z Grecji z pachnącym oregano i serem feta.
Aromatyczna Lasagne z indykiem, grillowaną cukinią i serem feta
Ilość porcji 4
Czas przygotowania 75 min.
Składniki:
- Makaron Lasagne 9 płatów
- Knorr Naturalnie Smaczne Fix Lasagne - 1 op.
- Mięso mielone z indyka 300 g
- Cukinia 2 szt.
- Śmietana gęsta 200 ml (1 op.)
- Ser żółty starty 100 g
- Ser feta (pokruszony) 100 g
- Oliwa 3 łyżki
- Oregano suszone 1 łyżeczka
- Bazylia - kilka listków
Sposób przygotowania:
Cukinie pokrój w podłużne plastry, skrop oliwą i grilluj na domowej patelni.
Mięso z indyka przesmaż na rozgrzanej oliwie, wlej szklankę wody i dodaj Fix Lasagne Knorr. Gęsty aromatyczny sos mięsno-pomidorowy doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj 8 minut. Dodaj pokruszoną fetę. Naczynie żaroodporne o wym. 28x20 cm posmaruj śmietaną i rozłóż trzy płaty makaronu. Ponownie posmaruj śmietaną, posyp odrobiną sera i wyłóż część mięsnego sosu oraz plastry cukinii. Czynność tę powtórz do momentu wykończenia składników (3 warstwy). Ostatnia warstwę makaronu posmaruj śmietaną i posyp pozostałym serem oraz suszonym oregano. Naczynie wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i zapiekaj 40 minut. Gotowa zapiekankę podawaj z pomidorowym sosem, udekoruj listkami bazylii.
Baw się smakiem i kolorem, dodaj do przepisu inne grillowane warzywa np. bakłażan i paprykę.
Komentarze (0)