Lazania zagościła w naszej polskiej kuchni na dobre. Jest coś takiego w tym daniu, że niemalże wszyscy je lubią. Może to ciągnący ser mozzarella, może aromatyczny sos pomidorowy, a może po prostu doskonała kompozycja smaków i zapachów. Włosi z pewnością wiedzą, co dobre. :)

Co potrzebujemy do przygotowania podstawowej, mięsnej lasagne al forno, czyli lazanii z pieca? Szerokie płaty makaronu, sos pomidorowy (aby oszczędzić czas wykorzystajcie Sos Bolognese lub Toscana Knorr), mielone mięso, beszamel i ser. Osobiście uważam, że najlepsza jest lazania przygotowana z surowych płatów. Wszystkie sosy (mięsny i beszamel) powinny być gorące podczas układania. Ciasto ugotuje się w gorącym sosie. Na samym wierzchu rozprowadzam obfitą warstwę beszamelu i piekę BEZ sera. Tarty ser nakładam na 10 minut przed wyjęciem lazanii z piekarnika. Dzięki temu nie wyschnie i nie spali się.

Ciekawe, że lazania jest najlepsza odgrzana następnego dnia. Smaki doskonale łączą się a także dużo łatwiej będzie kroić.

Koniecznie muszę napisać o mojej ulubionej wersji klasycznej lazanii. To przekładaniec sosu bolońskiego, beszamelu, sera parmezan i plastrów bakłażana oraz cukinii. Lekko posmarowane oliwą plastry bakłażana i cukinii grilluję wcześniej na patelni lub w piekarniku. Kolejną wariacją na temat lazanii może być zamiana sosu pomidorowego na grzybowy. Lazania ma dziesiątki wersji, ty także możesz wymyślić swoją własną. :) Z grzybami, owocami morza czy z warzywami np. szpinakiem, brokułami. Do beszamelu można dodać ulubiony ser żółty albo zaszaleć i spróbować np. z serem pleśniowym typu rokpol. Zamiast mielonego mięsa wykorzystaj kurczaka smażonego w kawałkach z sosem pomidorowym. Albo przygotuj dekadencką wersję lazanii z boczkiem.

Jeszcze jedna uwaga. Nie układajcie więcej niż 3 warstw makaronu, bo lazania upiecze się nierównomiernie. Poniżej mój przepis na szybką lazanię, bez beszamelu.

Lazania
Dla 4 osób
Czas przygotowania: 1 godzina

Składniki:
- 250 g mięsa mielonego, wołowego, z indyka lub mieszanki
- 1,5 szklanki mleka
- 100 g tartej mozzarelli lub dowolnego żółtego sera
- 200 ml wody
- 1 opakowanie sosu pomidorowego Knorr
- 2 łyżki oleju
- 50 g koncentratu pomidorowego
- łyżka suszonego lub ½ pęczka świeżego drobno posiekanego oregano
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Mielone mięso podsmaż w malej ilości tłuszczu, dodaj koncentrat pomidorowy, posiekane oregano, sos Knorr i dopraw do smaku solą i pieprzem. Zagotuj i lekko odparuj sos. Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem. Na dnie naczynia rozprowadź warstwę sosu mięsno-pomidorowego. Następnie ułóż pierwsza warstwę surowego makaronu lasagna, na makaron znowu nałóż sos z mięsem, po czym sos zakryj makaronem czynność powtórz jeszcze dwukrotnie. Wierzch lasagnii posyp warstwą startego sera całość szczelnie zakryj folia aluminiową. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 30 minut. Aby ser był zapieczony 10 minut przed końcem pieczenia usuń folię.