Pierwszą zasadą kuchni śródziemnomorskiej jest gotowanie w oparciu o świeże składniki. Drugą, stosowanie dużych ilości warzyw, zbóż, roślin strączkowych, oliwy z oliwek i ryb, a raczej unikanie mięsa. Łatwo się trzymać tych zasad, gdy się mieszka w rejonie Morza Śródziemnego, gdzie łagodny klimat sprawia, że wspaniałe świeże produkty są dostępne przez cały rok...
Ale i w Polsce, tym bardziej w sezonie, nie brakuje doskonałych pomidorów, bakłażanów, papryki, grzybów, fasolki, bobu i soczewicy! Włoskie dania wzbogacone są zawsze dodatkiem świeżych ziół: bazylii, tymianku, rozmarynu czy majeranku, a skropione wyśmienitą oliwą z pierwszego tłoczenia.
https://www.przepisy.pl/przepis/wloska-salatka-makaronowa-1
Prawdziwym królestwem kuchni śródziemnomorskiej są Włochy. Zwyczajowo główny posiłek składa się z trzech-czterech dań: przystawki, dania pierwszego (zazwyczaj makaronu lub ryżu), dania drugiego (mięso z warzywami lub roślinami strączkowymi), a na koniec świeżych owoców lub klasycznego deseru – najczęściej tiramisu!
Teraz kilka słów o popularnych włoskich ziołach. Znacie je doskonale także z Waszych sklepów.
Włochy pachną bazylią, która dodaje potrawom świeżości. Moja rada – nie dodawajcie bazylii podczas gotowania, bo straci większość aromatu, a potrawie nada gorzkiego posmaku. Dodajcie ją już na sam koniec. Nigdy też nie kroję jej nożem, zawsze rozrywam liście palcami.
https://www.przepisy.pl/przepis/makaron-ze-szpinakiem-i-bazylia-1
Natka pietruszki doda świeżości rybom, pomidorom i daniom pikantnym, a smaku – bulionom, sosom i skorupiakom (np. małżom).
https://www.przepisy.pl/przepis/crostini-z-malzami
Tymianek nadaje długo gotowanym potrawom charakteru i aromatu. Używajcie go do duszonych mięs, ryb i roślin strączkowych. Starajcie się dodawać tylko listki, łodyżki mają gorzkawy posmak.
Rozmaryn – idealny do dań mięsnych i jarskich, które wymagają długiego gotowania. Możecie użyć tylko igiełek lub całych gałązek. Nada daniom zdecydowany, mocny zapach.
https://www.przepisy.pl/przepis/wloskie-medaliony-z-pieprzem-i-rozmarynem
Majeranek – świetny do warzyw i ryb, zarówno tych szybkich, jak i wymagających czasu. To bardzo aromatyczne zioło, używam tylko listków. Sezon jest krótki, więc suszę go i przechowuję w szczelnych pojemnikach.
Kuchnię włoską lubią chyba wszyscy. Zachęcam do próbowania.
Komentarze (0)