Crostini z małżami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Crostini z małżami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
204 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

37 osób wydrukowało

Pobierz pdf

100 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 sztuka

125 mililitrów

3 sztuki

125 mililitrów

3 sztuki

2 łyżki

2 sztuki

16 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dokładnie opłucz i oczyść małże.

Krok 2

Włóż muszle do garnka z 3 łyżkami oliwy i ząbkiem czosnku. Wlej wino, przykryj i gotuj 8 minut potrząsając garnkiem.

Crostini z małżami  - Krok 2

Krok 3

Po ugotowaniu wyjmij mięso z małży i trzymaj pod przykryciem. Posiekaj czosnek i chilli. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.

Crostini z małżami  - Krok 3

Krok 4

Wlej resztę oliwy na patelnię, dodaj posiekany czosnek, chilli i natkę. Następnie dodaj pokrojone pomidory oraz kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr i duś wszystko około 10 minut.

Crostini z małżami  - Krok 4

Krok 5

Następnie dodaj małże, wymieszaj. Podawaj małże na grzankach.

Crostini z małżami  - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Crostini z małżami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Crostini z małżami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Crostini z małżami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Crostini z małżami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Crostini z małżami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Crostini z małżami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Crostini z małżami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Crostini z małżami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Crostini z małżami Crostini z małżami

Crostini to niewielkie, eleganckie grzanki, które podasz z dowolnymi dodatkami. W daniu z tego przepisu są to małże gotowane w białym winie z pomidorami i przyprawami. Pierwszym krokiem do przyrządzenia tej wykwintnej potrawy jest dokładne oczyszczenie i opłukanie małży – użyj świeżych lub mrożonych, najlepiej odmiany nowozelandzkiej. Następnie umieść je w garnku z oliwą oraz ząbkami czosnku i zalej wytrawnym białym winem. Duś przez kilka minut pod przykryciem, raz na jakiś czas potrząsając garnkiem. Z ugotowanych małży wyjmij wnętrze. Drobno posiekaj czosnek oraz świeżą papryczkę chili, a pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Przyprawy podsmaż na rozgrzanej oliwie z dodatkiem natki pietruszki, a po chwili przełóż na patelnię także kawałki pomidorów. Aby nadać potrawie wyrazistszego smaku, przypraw ją kostką bulionową. Na koniec dodaj do duszonych pomidorów małże i całość podawaj na grzankach z bagietki. Ten przepis udowadnia, że wyrafinowane danie wcale nie musi być trudne do przygotowania.