
Składniki
1 kilogram
1 sztuka
125 mililitrów
3 sztuki
125 mililitrów
3 sztuki
2 łyżki
2 sztuki
16 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Dokładnie opłucz i oczyść małże.
Krok 2
Włóż muszle do garnka z 3 łyżkami oliwy i ząbkiem czosnku. Wlej wino, przykryj i gotuj 8 minut potrząsając garnkiem.

Krok 3
Po ugotowaniu wyjmij mięso z małży i trzymaj pod przykryciem. Posiekaj czosnek i chilli. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.

Krok 4
Wlej resztę oliwy na patelnię, dodaj posiekany czosnek, chilli i natkę. Następnie dodaj pokrojone pomidory oraz kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr i duś wszystko około 10 minut.

Krok 5
Następnie dodaj małże, wymieszaj. Podawaj małże na grzankach.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!
Czytaj więcejŁagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Crostini z małżami
Crostini to niewielkie, eleganckie grzanki, które podasz z dowolnymi dodatkami. W daniu z tego przepisu są to małże gotowane w białym winie z pomidorami i przyprawami. Pierwszym krokiem do przyrządzenia tej wykwintnej potrawy jest dokładne oczyszczenie i opłukanie małży – użyj świeżych lub mrożonych, najlepiej odmiany nowozelandzkiej. Następnie umieść je w garnku z oliwą oraz ząbkami czosnku i zalej wytrawnym białym winem. Duś przez kilka minut pod przykryciem, raz na jakiś czas potrząsając garnkiem. Z ugotowanych małży wyjmij wnętrze. Drobno posiekaj czosnek oraz świeżą papryczkę chili, a pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Przyprawy podsmaż na rozgrzanej oliwie z dodatkiem natki pietruszki, a po chwili przełóż na patelnię także kawałki pomidorów. Aby nadać potrawie wyrazistszego smaku, przypraw ją kostką bulionową. Na koniec dodaj do duszonych pomidorów małże i całość podawaj na grzankach z bagietki. Ten przepis udowadnia, że wyrafinowane danie wcale nie musi być trudne do przygotowania.