
Składniki
ciasto:
250 gramów
1 sztuka
2 łyżki
125 mililitrów
nadzienie:
500 gramów
4 sztuki
150 gramów
3 sztuki
1 sztuka
4 sztuki
2 sztuki
6 sztuk
1 sztuka
1 łyżeczka
1 sztuka
2 łyżki
1 łyżeczka
250 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Sparz pomidory, zdejmij skórkę i posiekaj. Posiekaj chilli i cebulę.

Krok 2
Na patelni rozgrzej masło, dodaj cynamon, goździki, kardamon, posiekane papryczki chilli, cebulę, zmiażdżony czosnek, kurkumę oraz starty imbir i smaż około 5 minut, czasem mieszając.

Krok 3
Dodaj mięso i podsmaż chwilę. Dorzuć pomidory oraz Bulionetke wołową Knorr i smaż około 5 minut. Dodaj groszek i znowu smaż przez 5 minut.

Krok 4
Usuń duże cząstki przypraw, posyp garam masalą. Wystudź. Składniki ciasta połącz w misie. Wyrabiaj, aż ciasto będzie jednolite. Odstaw do lodówki na 30 minut.

Krok 5
Ciasto podziel na 12 części, każdą rozwałkuj na koło o średnicy około 10 centymetrów.

Krok 6
Uformuj klasyczne pierogi, nadziewając je farszem.

Krok 7
Smaż pierogi w głębokim oleju, aż uzyskają złotobrązową barwę. Wyjmij je i odsącz z nadmiaru tłuszczu. Podawaj polane jogurtem.

Przepisy w Waszym wykonaniu

trudne
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcej