Dania i potrawy z grochu | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Groch

112 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (112)

Grochówka wojskowa
ratingratingratingratingrating

211

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Uważana za bardzo męską, prostą w przygotowaniu i krzepiącą zupę, której podobno nie da się zepsu...
Błyskawiczna sałatka jarzynowa
ratingratingratingratingrating

170

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Przygotowanie pysznej sałatki nie musi wiązać się z godzinami spędzonymi w kuchni. Tę z proponowa...
Chińska zupa z kurczakiem
ratingratingratingratingrating

154

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Zupy inspirowane kuchnią chińską wyróżniają się intensywnym smakiem, uzyskiwanym dzięki połączeni...
Ryż z warzywami po chińsku
ratingratingratingratingrating

158

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
Sypki ryż z duszonymi warzywami i dodatkiem sosu sojowego to potrawa, którą szybko się przygotowu...
Zupa pieczarkowo – kalafiorowa
ratingratingratingratingrating

78

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Nie tylko w polskiej tradycji kulinarnej zupa jest nieodłącznym elementem menu obiadowego. Zapewn...
Zapiekanka rodzinna
ratingratingratingratingrating

155

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
  Dla każdego coś smacznego – tak w skrócie opisać można skład aromatycznej zapiekanki rodzinnej...
Curry z kurczaka
ratingratingratingratingrating

125

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Szybkie i nieskomplikowane curry z kurczaka to świetna propozycja obiadowa dla całej rodziny. Gęs...
Zupa kwaśno-pikantna
ratingratingratingratingrating

81

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Jeśli masz ochotę na zupę pełną warzyw, ale jednocześnie szukasz alternatywy dla popularnej jarzy...
Wielkanocne tymbaliki z jajkiem i kurczakiem
ratingratingratingratingrating

66

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Wielkanocne tymbaliki z jajkiem i kurczakiem to świetny sposób, by w święta przyrządzić jajka w n...
Kapusta z grochem
ratingratingratingratingrating

119

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Kapusta z grochem jest zazwyczaj kojarzona z menu wigilijnym. Jednak w połączeniu z kaszą jaglaną...
Kapusta wigilijna z grzybami i grochem
ratingratingratingratingrating

103

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Komponując wigilijne menu, pamiętaj o kapuście z grzybami i grochem. Podstawowe składniki, wymien...
Zupa jarzynowa z papryką
ratingratingratingratingrating

47

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Zupy są uwielbiane przez Polaków. Stanowią stały element menu w każdym domu. Pomysłów na ich przy...
Sałatka jarzynowa
ratingratingratingratingrating

34

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
Sałatka jarzynowa, czy też sałatka warzywna, to chyba jedna z najpopularniejszych przekąsek kuchn...
Curry indyjskie
ratingratingratingratingrating

36

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
Różnorodność i wielobarwność kuchni Indii zamknięta w jednym daniu. Curry indyjskie to prawdziwa...
Zupa grochowa
ratingratingratingratingrating

39

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Zupa grochowa cieszy się uznaniem ze względu na wyraziste walory wędzonego boczku i bogactwo warz...
Sałatka z czerwoną fasolą
ratingratingratingratingrating

106

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Sałatka z czerwoną fasolą to kolorowy mix. Dlaczego? Poprzez wyjątkowe połączenie składników pows...
Łosoś w sosie pesto z pomidorkami
ratingratingratingratingrating

48

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Łosoś w sosie pesto z pomidorkami to bardzo dobry sposób na świąteczny obiad. Jest smaczny i pros...
Risotto z kurczakiem i groszkiem
ratingratingratingratingrating

16

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Risotto jest jedną z najbardziej znanych potraw kuchni włoskiej, którą możesz przygotować na wiel...
Zupa grochowa z pęczakiem
ratingratingratingratingrating

20

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Zupa grochowa z pęczakiem to doskonała propozycja na codzienny obiad lub wczesną kolację. Aby prz...
Shaami kabab
ratingratingratingratingrating

29

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
Rozsmakuj się w wywodzącej się z Indii kuchni i przyrządź danie z mięsa i soczewicy. Do przygotow...
Grochówka
ratingratingratingratingrating

42

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Grochówkę najczęściej przyrządza się z wędzonego boczku, włoszczyzny, ziemniaków i – oczywiście –...
Zupa grochowa z boczkiem
ratingratingratingratingrating

33

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Kultowe danie polskiej kuchni i ulubiona zupa żołnierzy – grochówka z boczkiem i kapustą. Przepis...
Zupa z fasolki szparagowej i pomidorów
ratingratingratingratingrating

25

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Garść fasolki szparagowej oraz kilka świeżych pomidorów mogą stać się bazą do przygotowania smacz...
Kurczak z serową „panierką”
ratingratingratingratingrating

44

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
Na najbliższy obiad planujesz przyrządzić smacznego kurczaka? Koniecznie skorzystaj zatem z poniż...
Azjatycka zupa warzywna
ratingratingratingratingrating

23

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
Zapiekanka z ryżu i kurczaka
ratingratingratingratingrating

39

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Zapiekanka z ryżu i kurczaka to prosty i smaczny sposób na codzienny obiad. Żeby ją przygotować...
Królik z warzywami  duszony w czerwonym winie
ratingratingratingratingrating

27

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
Królik z warzywami duszony w czerwonym winie to nasza propozycja na wyjątkowe okazje. Kruche i ar...
Omlet francuski z groszkiem
ratingratingratingratingrating

32

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Omlet z groszkiem? Czemu nie! Z powodzeniem zastąpi jajecznicę na śniadanie, a przygotowanie z pe...
Grochówka na wędzonce
ratingratingratingratingrating

16

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Grochówka na wędzonce to z całą pewnością jedna z najbardziej znanych polskich zup, która swą sła...

Ciekawostki i porady

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

przepisy.pl - GrochGroch

Strączki wracają do łask! Obok modnych ostatnio soczewicy i ciecierzycy nie warto pomijać na liście zakupów grochu. Posłuży nie tylko do zrobienia słynnej zupy kojarzonej z żołnierską dietą. Zresztą grochówkę można przygotować w równie smacznym, ale nowoczesnym wydaniu. Groch obecny na wigilijnych stołach miał zapewniać w nadchodzącym roku witalność i pomyślność. Wierzenia wierzeniami, ale używanie go w codziennych potrawach przyniesie sporo radości kubkom smakowym.

Dla kogo?

Groch to produkt, który znakomicie łączy tradycyjne przepisy z nowoczesnymi wpływami i inspiracjami z całego świata. Z powodzeniem włączycie go do receptury indyjskiego curry. Smakuje wybornie w wegetariańskich wariantach warzywnych oraz opcjach mięsnych, w których nie brakuje drobiu, jagnięciny i baraniny. Groch można umieścić w farszu chrupiących, wytrawnych placków oraz pierogów. Zapowiada się niezrównany, aromatyczny miszmasz!

Na jaką okazję?

Przyrządzanie grochu lepiej zaplanować z wyprzedzeniem. Spontaniczną ochotę na gotowanie może nieco przygasić fakt, że w pierwszej kolejności groch powinien być namaczany przez około 12 godzin. Niecierpliwi kucharze, miejsce to na uwadze! Nie warto jednak się zniechęcać. Wystarczy zalać go wodą, odstawić na noc i do gotowania można przystąpić z samego rana. Grochu nie rezerwujcie tylko na świąteczny stół. Zapiekanki z grochem w roli głównej uradują w porze obiadowej każdego głodomora.

Czy wiesz, że?

Potrawy z grochu należy przyprawiać majerankiem lub kminkiem. Nie tylko poprawiają walory smakowe, ale tradycyjnie uważa się, że ich spożywanie w ramach zróżnicowanej, zrównoważonej diety oraz aktywnego trybu życia pomaga w trawieniu. Warto wiedzieć, że wzdęciom zapobiega też odpowiednie przygotowanie grochu i innych roślin strączkowych. Za wzdęcia odpowiedzialne są cukry z rodziny rafinozy, które występują w strączkach. Cukry tę są wypłukiwane poprzez długie moczenie w wodzie, następnie gotowanie w świeżej wodzie bez przykrycia.

Dla urozmaicenia:

Skorzystajcie z greckiego pomysłu na zastosowanie grochu, przyrządzając favę. To gęsta, kremowa pasta przygotowywana z żółtej odmiany strączka. Przyprawia się ją oliwą, cebulą, tymiankiem, czosnkiem, liśćmi laurowymi i sokiem z cytryny. Podawana na ciepło i na zimno, będzie oryginalnym dodatkiem do pieczywa lub dań mięsnych.