Dania i potrawy z grochu | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Groch

112 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (112)

Grochówka wojskowa
ratingratingratingratingrating

221

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Grochówka wojskowa uważana jest za bardzo męską, prostą w przygotowaniu i krzepiącą zupę, której...
Błyskawiczna sałatka jarzynowa
ratingratingratingratingrating

192

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Przygotowanie pysznej sałatki nie musi wiązać się z godzinami spędzonymi w kuchni! Tę z proponowa...
Chińska zupa z kurczakiem
ratingratingratingratingrating

207

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Chcesz spróbować pysznej zupy chińskiej z kurczakiem o niezwykłym aromacie? Gwarantujemy, że jest...
Ryż z warzywami po chińsku
ratingratingratingratingrating

179

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
Sypki ryż po chińsku z duszonymi warzywami i dodatkiem sosu sojowego to potrawa, którą szybko się...
Zupa pieczarkowo – kalafiorowa
ratingratingratingratingrating

83

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Nie tylko w polskiej tradycji kulinarnej zupa jest nieodłącznym elementem menu obiadowego. Zapewn...
Zapiekanka rodzinna
ratingratingratingratingrating

186

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
  Dla każdego coś smacznego – tak w skrócie opisać można skład aromatycznej zapiekanki rodzinnej...
Curry z kurczaka
ratingratingratingratingrating

139

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Szybkie i nieskomplikowane curry z kurczaka to świetna propozycja obiadowa dla całej rodziny. Gęs...
Zupa kwaśno-pikantna
ratingratingratingratingrating

95

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Jeśli masz ochotę na zupę pełną warzyw, a jednocześnie szukasz alternatywy dla popularnej jarzyno...
Wielkanocne tymbaliki z jajkiem i kurczakiem
ratingratingratingratingrating

66

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Wielkanocne tymbaliki z jajkiem i kurczakiem to świetny sposób, by w święta przyrządzić jajka w n...
Kapusta z grochem
ratingratingratingratingrating

119

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Kapusta z grochem jest zazwyczaj kojarzona z menu wigilijnym. Jednak w połączeniu z kaszą jaglaną...
Kapusta wigilijna z grzybami i grochem
ratingratingratingratingrating

113

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Komponując wigilijne menu, pamiętaj o daniu, takim jak kapusta z grzybami. Przepis babci jest pro...
Zupa jarzynowa z papryką
ratingratingratingratingrating

47

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Zupy są uwielbiane przez Polaków. Stanowią stały element menu w każdym domu. Pomysłów na ich przy...
Sałatka jarzynowa
ratingratingratingratingrating

37

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
Sałatka jarzynowa, czy też sałatka warzywna, to chyba jedna z najpopularniejszych przekąsek kuchn...
Curry indyjskie
ratingratingratingratingrating

37

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
Różnorodność i wielobarwność kuchni Indii zamknięta w jednym daniu. Curry indyjskie to prawdziwa...
Zupa grochowa
ratingratingratingratingrating

45

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Zupa grochowa cieszy się uznaniem ze względu na wyraziste walory wędzonego boczku i bogactwo warz...
Sałatka z czerwoną fasolą
ratingratingratingratingrating

128

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Sałatka z czerwoną fasolą to kolorowy mix. Dlaczego? Poprzez wyjątkowe połączenie składników pows...
Łosoś w sosie pesto z pomidorkami
ratingratingratingratingrating

58

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Łosoś w sosie pesto z pomidorkami to bardzo dobry sposób na świąteczny obiad. Jest smaczny i pros...
Zupa grochowo – ziemniaczana
ratingratingratingratingrating

44

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Groch włóż do wody na dwie godziny. Następnie ugotuj w wywarze z mięsa i warzyw...
Risotto z kurczakiem i groszkiem
ratingratingratingratingrating

17

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Risotto jest jedną z najbardziej znanych potraw kuchni włoskiej, którą możesz przygotować na wiel...
Zupa grochowa z pęczakiem
ratingratingratingratingrating

20

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Zupa grochowa z pęczakiem to doskonała propozycja na codzienny obiad lub wczesną kolację. Aby prz...
Kofta kebab
ratingratingratingratingrating

33

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
Rozsmakuj się w wywodzącej się z Indii kuchni i przyrządź kofta kebab, czyli oryginalne danie z m...
Grochówka
ratingratingratingratingrating

43

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Grochówkę najczęściej przyrządza się z wędzonego boczku, włoszczyzny, ziemniaków i – oczywiście –...
Zupa grochowa z boczkiem
ratingratingratingratingrating

33

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Kultowe danie polskiej kuchni i ulubiona zupa żołnierzy – grochówka z boczkiem i kapustą. Przepis...
Zupa z fasolki szparagowej i pomidorów
ratingratingratingratingrating

26

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Garść fasolki szparagowej oraz kilka świeżych pomidorów mogą stać się bazą do przygotowania smacz...
Kurczak z serową „panierką”
ratingratingratingratingrating

48

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
Na najbliższy obiad planujesz przyrządzić smacznego kurczaka? Koniecznie skorzystaj zatem z poniż...
Azjatycka zupa warzywna
ratingratingratingratingrating

24

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
Grzyby namocz wcześniej. Jak zmiękną pokrój w cienkie paski. Podobnie zrób z makaronem. Zalej go...
Naleśniki z pieczarkami i zielonym groszkiem
ratingratingratingratingrating

41

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Przygotuj ciasto mieszając ze sobą następujące składniki: mleko, jajka, mąkę, wodę, olej, szczypt...
Zapiekanka z ryżu i kurczaka
ratingratingratingratingrating

40

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Zapiekanka z ryżu i kurczaka to prosty i smaczny sposób na codzienny obiad. Żeby ją przygotować...
Królik z warzywami  duszony w czerwonym winie
ratingratingratingratingrating

27

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
Królik z warzywami duszony w czerwonym winie to nasza propozycja na wyjątkowe okazje. Kruche i ar...
Omlet francuski z groszkiem
ratingratingratingratingrating

39

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Pożywne śniadanie nie zawsze musi kojarzyć się z chlebem czy płatkami na mleku. Warto spróbować c...
Grochówka na wędzonce
ratingratingratingratingrating

19

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Grochówka na wędzonce to z całą pewnością jedna z najbardziej znanych polskich zup, która swą sła...
Warzywa w cieście
ratingratingratingratingrating

29

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Warzywa zapiekane w cieście to sposób na wyjątkowo smaczny obiad. Do przygotowania wersji z tego...

Ciekawostki i porady

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - GrochGroch

Strączki wracają do łask! Obok modnych ostatnio soczewicy i ciecierzycy nie warto pomijać na liście zakupów grochu. Posłuży nie tylko do zrobienia słynnej zupy kojarzonej z żołnierską dietą. Zresztą grochówkę można przygotować w równie smacznym, ale nowoczesnym wydaniu. Groch obecny na wigilijnych stołach miał zapewniać w nadchodzącym roku witalność i pomyślność. Wierzenia wierzeniami, ale używanie go w codziennych potrawach przyniesie sporo radości kubkom smakowym.

Dla kogo?

Groch to produkt, który znakomicie łączy tradycyjne przepisy z nowoczesnymi wpływami i inspiracjami z całego świata. Z powodzeniem włączycie go do receptury indyjskiego curry. Smakuje wybornie w wegetariańskich wariantach warzywnych oraz opcjach mięsnych, w których nie brakuje drobiu, jagnięciny i baraniny. Groch można umieścić w farszu chrupiących, wytrawnych placków oraz pierogów. Zapowiada się niezrównany, aromatyczny miszmasz!

Na jaką okazję?

Przyrządzanie grochu lepiej zaplanować z wyprzedzeniem. Spontaniczną ochotę na gotowanie może nieco przygasić fakt, że w pierwszej kolejności groch powinien być namaczany przez około 12 godzin. Niecierpliwi kucharze, miejsce to na uwadze! Nie warto jednak się zniechęcać. Wystarczy zalać go wodą, odstawić na noc i do gotowania można przystąpić z samego rana. Grochu nie rezerwujcie tylko na świąteczny stół. Zapiekanki z grochem w roli głównej uradują w porze obiadowej każdego głodomora.

Czy wiesz, że?

Potrawy z grochu należy przyprawiać majerankiem lub kminkiem. Nie tylko poprawiają walory smakowe, ale tradycyjnie uważa się, że ich spożywanie w ramach zróżnicowanej, zrównoważonej diety oraz aktywnego trybu życia pomaga w trawieniu. Warto wiedzieć, że wzdęciom zapobiega też odpowiednie przygotowanie grochu i innych roślin strączkowych. Za wzdęcia odpowiedzialne są cukry z rodziny rafinozy, które występują w strączkach. Cukry tę są wypłukiwane poprzez długie moczenie w wodzie, następnie gotowanie w świeżej wodzie bez przykrycia.

Dla urozmaicenia:

Skorzystajcie z greckiego pomysłu na zastosowanie grochu, przyrządzając favę. To gęsta, kremowa pasta przygotowywana z żółtej odmiany strączka. Przyprawia się ją oliwą, cebulą, tymiankiem, czosnkiem, liśćmi laurowymi i sokiem z cytryny. Podawana na ciepło i na zimno, będzie oryginalnym dodatkiem do pieczywa lub dań mięsnych.