Przepisy na Groch

113 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (113)

Grochówka wojskowa
ratingratingratingratingrating

197

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Uważana za bardzo męską, prostą w przygotowaniu i krzepiącą zupę, której podobno nie da się zepsu...
Błyskawiczna sałatka jarzynowa
ratingratingratingratingrating

164

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Przygotowanie pysznej sałatki nie musi wiązać się z godzinami spędzonymi w kuchni. Tę z proponowa...
Chińska zupa z kurczakiem
ratingratingratingratingrating

125

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Zupy inspirowane kuchnią chińską wyróżniają się intensywnym smakiem, uzyskiwanym dzięki połączeni...
Ryż z warzywami po chińsku
ratingratingratingratingrating

110

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
Sypki ryż z duszonymi warzywami i dodatkiem sosu sojowego to potrawa, którą szybko się przygotowu...
Zupa pieczarkowo – kalafiorowa
ratingratingratingratingrating

76

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Nie tylko w polskiej tradycji kulinarnej zupa jest nieodłącznym elementem menu obiadowego. Zapewn...
Zapiekanka rodzinna
ratingratingratingratingrating

119

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Dla każdego coś smacznego – tak w skrócie opisać można skład aromatycznej zapiekanki rodzinnej. N...
Curry z kurczaka
ratingratingratingratingrating

93

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Szybkie i nieskomplikowane curry z kurczaka to świetna propozycja obiadowa dla całej rodziny. Gęs...
Zupa kwaśno-pikantna
ratingratingratingratingrating

64

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Jeśli masz ochotę na zupę pełną warzyw, ale jednocześnie szukasz alternatywy dla popularnej jarzy...
Wielkanocne tymbaliki z jajkiem i kurczakiem
ratingratingratingratingrating

66

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Wielkanocne tymbaliki z jajkiem i kurczakiem to świetny sposób, by w święta przyrządzić jajka w n...
Kapusta z grochem
ratingratingratingratingrating

117

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Kapusta z grochem jest zazwyczaj kojarzona z menu wigilijnym. Jednak w połączeniu z kaszą jaglaną...
Kapusta wigilijna z grzybami i grochem
ratingratingratingratingrating

98

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Komponując wigilijne menu, pamiętaj o kapuście z grzybami i grochem. Podstawowe składniki, wymien...
Zupa jarzynowa z papryką
ratingratingratingratingrating

46

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Zupy są uwielbiane przez Polaków. Stanowią stały element menu w każdym domu. Pomysłów na ich przy...
Sałatka jarzynowa
ratingratingratingratingrating

33

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
Sałatka jarzynowa, czy też sałatka warzywna, to chyba jedna z najpopularniejszych przekąsek kuchn...
Curry indyjskie
ratingratingratingratingrating

33

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
Różnorodność i wielobarwność kuchni Indii zamknięta w jednym daniu. Curry indyjskie to prawdziwa...
Zupa grochowa
ratingratingratingratingrating

31

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Jeśli masz ochotę na zupę, która zastąpi dwudaniowy obiad lub stanie się jego smakowitym wstępem...
Sałatka z czerwoną fasolą
ratingratingratingratingrating

68

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Sałatka z czerwoną fasolą to kolorowy mix. Dlaczego? Poprzez wyjątkowe połączenie składników pows...
Łosoś w sosie pesto z pomidorkami
ratingratingratingratingrating

40

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Łosoś w sosie pesto z pomidorkami to bardzo dobry sposób na świąteczny obiad. Jest smaczny i pros...
Risotto z kurczakiem i groszkiem
ratingratingratingratingrating

15

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Risotto jest jedną z najbardziej znanych potraw kuchni włoskiej, którą możesz przygotować na wiel...
Zupa grochowa z pęczakiem
ratingratingratingratingrating

20

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Zupa grochowa z pęczakiem to doskonała propozycja na codzienny obiad lub wczesną kolację. Aby prz...
Shaami kabab
ratingratingratingratingrating

23

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
Rozsmakuj się w wywodzącej się z Indii kuchni i przyrządź danie z mięsa i soczewicy. Do przygotow...
Grochówka
ratingratingratingratingrating

41

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Grochówkę najczęściej przyrządza się z wędzonego boczku, włoszczyzny, ziemniaków i – oczywiście –...
Zupa grochowa z boczkiem
ratingratingratingratingrating

31

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Kultowe danie polskiej kuchni i ulubiona zupa żołnierzy – grochówka z boczkiem i kapustą. Przepis...
Zupa z fasolki szparagowej i pomidorów
ratingratingratingratingrating

22

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Garść fasolki szparagowej oraz kilka świeżych pomidorów mogą stać się bazą do przygotowania smacz...
Kurczak z serową „panierką”
ratingratingratingratingrating

42

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
Na najbliższy obiad planujesz przyrządzić smacznego kurczaka? Koniecznie skorzystaj zatem z poniż...
Azjatycka zupa warzywna
ratingratingratingratingrating

20

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
Zapiekanka z ryżu i kurczaka
ratingratingratingratingrating

35

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Zapiekanka z ryżu i kurczaka to prosty i smaczny sposób na codzienny obiad. Żeby ją przygotować...
Królik z warzywami  duszony w czerwonym winie
ratingratingratingratingrating

27

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
Królik z warzywami duszony w czerwonym winie to nasza propozycja na wyjątkowe okazje. Kruche i ar...
Omlet francuski z groszkiem
ratingratingratingratingrating

29

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Omlet z groszkiem? Czemu nie! Z powodzeniem zastąpi jajecznicę na śniadanie, a przygotowanie z pe...
Grochówka na wędzonce
ratingratingratingratingrating

16

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Grochówka to z całą pewnością jedna z najbardziej znanych polskich zup, która swą sławę zawdzięcz...

Ciekawostki i porady

Delikatne, puszyste pączki. Jeśli chcesz wiedzieć, jak zrobić dobre pączki, pamiętaj o kilku radach, dzięki którym zawsze wyjdą doskonałe, a ich brzegi zwieńczy złota obwódka.

Czytaj więcej

Walentynki przywędrowały do nas stosunkowo niedawno, ale dobrze się zadomowiły w zimowym kalendarzu. Może to święto komercyjne, ale w moim przekonaniu warte obchodzenia.

Czytaj więcej

przepisy.pl - GrochGroch

Strączki wracają do łask! Obok modnych ostatnio soczewicy i ciecierzycy nie warto pomijać na liście zakupów grochu. Posłuży nie tylko do zrobienia słynnej zupy kojarzonej z żołnierską dietą. Zresztą grochówkę można przygotować w równie smacznym, ale nowoczesnym wydaniu. Groch obecny na wigilijnych stołach miał zapewniać w nadchodzącym roku witalność i pomyślność. Wierzenia wierzeniami, ale używanie go w codziennych potrawach przyniesie sporo radości kubkom smakowym.

Dla kogo?

Groch to produkt, który znakomicie łączy tradycyjne przepisy z nowoczesnymi wpływami i inspiracjami z całego świata. Z powodzeniem włączycie go do receptury indyjskiego curry. Smakuje wybornie w wegetariańskich wariantach warzywnych oraz opcjach mięsnych, w których nie brakuje drobiu, jagnięciny i baraniny. Groch można umieścić w farszu chrupiących, wytrawnych placków oraz pierogów. Zapowiada się niezrównany, aromatyczny miszmasz!

Na jaką okazję?

Przyrządzanie grochu lepiej zaplanować z wyprzedzeniem. Spontaniczną ochotę na gotowanie może nieco przygasić fakt, że w pierwszej kolejności groch powinien być namaczany przez około 12 godzin. Niecierpliwi kucharze, miejsce to na uwadze! Nie warto jednak się zniechęcać. Wystarczy zalać go wodą, odstawić na noc i do gotowania można przystąpić z samego rana. Grochu nie rezerwujcie tylko na świąteczny stół. Zapiekanki z grochem w roli głównej uradują w porze obiadowej każdego głodomora.

Czy wiesz, że?

Potrawy z grochu należy przyprawiać majerankiem lub kminkiem. Nie tylko poprawiają walory smakowe, ale tradycyjnie uważa się, że ich spożywanie w ramach zróżnicowanej, zrównoważonej diety oraz aktywnego trybu życia pomaga w trawieniu. Warto wiedzieć, że wzdęciom zapobiega też odpowiednie przygotowanie grochu i innych roślin strączkowych. Za wzdęcia odpowiedzialne są cukry z rodziny rafinozy, które występują w strączkach. Cukry tę są wypłukiwane poprzez długie moczenie w wodzie, następnie gotowanie w świeżej wodzie bez przykrycia.

Dla urozmaicenia:

Skorzystajcie z greckiego pomysłu na zastosowanie grochu, przyrządzając favę. To gęsta, kremowa pasta przygotowywana z żółtej odmiany strączka. Przyprawia się ją oliwą, cebulą, tymiankiem, czosnkiem, liśćmi laurowymi i sokiem z cytryny. Podawana na ciepło i na zimno, będzie oryginalnym dodatkiem do pieczywa lub dań mięsnych.