Kurczak z papryką, anyżówką i oregano przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak z papryką, anyżówką i oregano

Autor: Robert Makłowicz

ratingratingratingratingrating

13

heart
150 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

83 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

271 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżeczka

4 łyżki

2 sztuki

3 sztuki

4 sztuki

50 mililitrów

400 gramów

1 łyżeczka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka podziel na kawałki, posól. Wymieszaj mąkę z ostrą papryką w proszku. Opanieruj każdy kawałek kurczaka, strzepując nadmiar mąki z papryką.

Kurczak z papryką, anyżówką i oregano - Krok 1

Krok 2

W rondlu lub na patelni rozgrzej oliwę. Na mocnym ogniu zrumień z jednej strony kawałki kurczaka. Przełóż je na drugą stronę. Dodaj pokrojoną w półplasterki cebulę, drobno posiekany czosnek i pokrojone w paski papryki.

Kurczak z papryką, anyżówką i oregano - Krok 2

Krok 3

Kiedy kurczak zacznie się rumienić z drugiej strony, wlej anyżówkę, podpal i zaczekaj, aż alkohol się wypali.

Kurczak z papryką, anyżówką i oregano - Krok 3

Krok 4

Dodaj pomidory oraz roztarte w dłoniach oregano. Podlej odrobiną wody i duś pod przykryciem do miękkości (ok. 40 min.)

Kurczak z papryką, anyżówką i oregano - Krok 4

Krok 5

Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj.

Kurczak z papryką, anyżówką i oregano - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak z papryką, anyżówką i oregano - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak z papryką, anyżówką i oregano - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak z papryką, anyżówką i oregano - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak z papryką, anyżówką i oregano - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak z papryką, anyżówką i oregano - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak z papryką, anyżówką i oregano - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak z papryką, anyżówką i oregano - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak z papryką, anyżówką i oregano - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej