Kurczak z papryką, anyżówką i oregano przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak z papryką, anyżówką i oregano

Autor: Robert Makłowicz

ratingratingratingratingrating

13

heart
150 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

84 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

272 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżeczka

4 łyżki

2 sztuki

3 sztuki

4 sztuki

50 mililitrów

400 gramów

1 łyżeczka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka podziel na kawałki, posól. Wymieszaj mąkę z ostrą papryką w proszku. Opanieruj każdy kawałek kurczaka, strzepując nadmiar mąki z papryką.

Kurczak z papryką, anyżówką i oregano - Krok 1

Krok 2

W rondlu lub na patelni rozgrzej oliwę. Na mocnym ogniu zrumień z jednej strony kawałki kurczaka. Przełóż je na drugą stronę. Dodaj pokrojoną w półplasterki cebulę, drobno posiekany czosnek i pokrojone w paski papryki.

Kurczak z papryką, anyżówką i oregano - Krok 2

Krok 3

Kiedy kurczak zacznie się rumienić z drugiej strony, wlej anyżówkę, podpal i zaczekaj, aż alkohol się wypali.

Kurczak z papryką, anyżówką i oregano - Krok 3

Krok 4

Dodaj pomidory oraz roztarte w dłoniach oregano. Podlej odrobiną wody i duś pod przykryciem do miękkości (ok. 40 min.)

Kurczak z papryką, anyżówką i oregano - Krok 4

Krok 5

Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj.

Kurczak z papryką, anyżówką i oregano - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak z papryką, anyżówką i oregano - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak z papryką, anyżówką i oregano - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak z papryką, anyżówką i oregano - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak z papryką, anyżówką i oregano - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak z papryką, anyżówką i oregano - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak z papryką, anyżówką i oregano - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak z papryką, anyżówką i oregano - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak z papryką, anyżówką i oregano - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.

Czytaj więcej

Cukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.

Czytaj więcej