Składniki
1 sztuka
1 łyżka
1 łyżeczka
4 łyżki
2 sztuki
3 sztuki
4 sztuki
50 mililitrów
400 gramów
1 łyżeczka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kurczaka podziel na kawałki, posól. Wymieszaj mąkę z ostrą papryką w proszku. Opanieruj każdy kawałek kurczaka, strzepując nadmiar mąki z papryką.
Krok 2
W rondlu lub na patelni rozgrzej oliwę. Na mocnym ogniu zrumień z jednej strony kawałki kurczaka. Przełóż je na drugą stronę. Dodaj pokrojoną w półplasterki cebulę, drobno posiekany czosnek i pokrojone w paski papryki.
Krok 3
Kiedy kurczak zacznie się rumienić z drugiej strony, wlej anyżówkę, podpal i zaczekaj, aż alkohol się wypali.
Krok 4
Dodaj pomidory oraz roztarte w dłoniach oregano. Podlej odrobiną wody i duś pod przykryciem do miękkości (ok. 40 min.)
Krok 5
Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Jeszcze kilka lat temu sushi uznawano za egzotyczny przysmak, którego w Polsce skosztować można było tylko w nielicznych restauracjach, specjalizujących się w tej japońskiej potrawie. Z biegiem czasu lokali z sushi pojawiało się coraz więcej, w tym momencie serwowane bywa w licznych food truckach, a apetyczne rolki można zjeść nawet w biegu.
Czytaj więcejNuggetsy to pyszne chrupiące kąski, które w szybki sposób można przygotować w domu. Najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznych sosów i frytek. Jesteście ciekawi, jak zrobić domowe nuggetsy? Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie kilka wskazówek, które pozwolą Wam cieszyć się smakiem nuggetsów w pysznej panierce.
Czytaj więcej