Kurczak z papryką, anyżówką i oregano
łatwe
272 osoby zapisały

Składniki
1 sztuka
1 łyżka
1 łyżeczka
4 łyżki
2 sztuki
3 sztuki
4 sztuki
50 mililitrów
400 gramów
1 łyżeczka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kurczaka podziel na kawałki, posól. Wymieszaj mąkę z ostrą papryką w proszku. Opanieruj każdy kawałek kurczaka, strzepując nadmiar mąki z papryką.

Krok 2
W rondlu lub na patelni rozgrzej oliwę. Na mocnym ogniu zrumień z jednej strony kawałki kurczaka. Przełóż je na drugą stronę. Dodaj pokrojoną w półplasterki cebulę, drobno posiekany czosnek i pokrojone w paski papryki.

Krok 3
Kiedy kurczak zacznie się rumienić z drugiej strony, wlej anyżówkę, podpal i zaczekaj, aż alkohol się wypali.

Krok 4
Dodaj pomidory oraz roztarte w dłoniach oregano. Podlej odrobiną wody i duś pod przykryciem do miękkości (ok. 40 min.)

Krok 5
Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcej

































