Szakszuka - bliskowschodnie jajka w sosie pomidorowym
łatwe
2817 osób zapisało

Składniki
8 sztuk
4 łyżki
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
0.5 łyżeczki
400 gramów
500 mililitrów
1 pęczek
1 pęczek
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na dużej patelni rozgrzej oliwę. Dodaj pokrojoną w półplasterki cebulę i pozbawioną gniazd nasiennych, pokrojoną w paski paprykę. Smaż na średnim ogniu do zeszklenia cebuli.

Krok 2
Wsyp kmin rzymski, słodką i ostra paprykę w proszku. Wymieszaj. Dodaj pomidory oraz przecier. Duś na średnim ogniu ok. 30 min., aż papryka i cebula zmiękną.

Krok 3
Dodaj posiekaną natkę pietruszki i kolendry. Posól do smaku.

Krok 4
Zrób w jarzynach łyżką wgłębienia. Wbij w nie jajka. Przykryj i gotuj do ścięcia się białek. Podawaj.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej