Szakszuka - bliskowschodnie jajka w sosie pomidorowym
łatwe
2820 osób zapisało

Składniki
8 sztuk
4 łyżki
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
0.5 łyżeczki
400 gramów
500 mililitrów
1 pęczek
1 pęczek
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na dużej patelni rozgrzej oliwę. Dodaj pokrojoną w półplasterki cebulę i pozbawioną gniazd nasiennych, pokrojoną w paski paprykę. Smaż na średnim ogniu do zeszklenia cebuli.

Krok 2
Wsyp kmin rzymski, słodką i ostra paprykę w proszku. Wymieszaj. Dodaj pomidory oraz przecier. Duś na średnim ogniu ok. 30 min., aż papryka i cebula zmiękną.

Krok 3
Dodaj posiekaną natkę pietruszki i kolendry. Posól do smaku.

Krok 4
Zrób w jarzynach łyżką wgłębienia. Wbij w nie jajka. Przykryj i gotuj do ścięcia się białek. Podawaj.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej