Tarta z ciasta filo przepis – Zobacz na przepisy.pl

Tarta z ciasta filo

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

290 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

100 osób wydrukowało

Pobierz pdf

159 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

3 sztuki

1 opakowanie

80 gramów

2 sztuki

150 mililitrów

1 łyżka

100 gramów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Masło wstaw w rondlu do gotowania. Jak tylko piana oddzieli się od płynu, zdejmij ją ostrożnie łyżką.

Krok 2

Czosnek drobno posiekaj. Cukinie pokrój w cienkie plastry, zamarynuj w czosnku i ziołach. Następnie dopraw odrobiną soli i odstaw na 15 minut.

Krok 3

Foremkę do pieczenia wyłóż papierem pieczeniowym. Połóż jeden plaster ciasta filo, tak aby zawinąć go na rantach foremki.

Krok 4

Za pomocą pędzla posmaruj ciasto sklarowanym masłem, a następnie połóż kolejną warstwę. Ponownie posmaruj masłem. Czynność tę powtórz na wszystkich plastrach ciasta.

Krok 5

Cukinię odciśnij z nadmiaru soków i układaj plastrami na gotowym cieście.

Krok 6

Ser cheddar zetrzyj na tarce. Fix Makaron Kremowe 4 sery z Mozzarellą Knorr wymieszaj ze śmietaną i przygotowanym serem, po czym zalej cukinię przygotowaną masą.

Krok 7

Posyp startym żółtym serem. Piecz w piekarniku w temperaturze 160 stopni przez około 15-20 minut. Gotową tartę podawaj lekko wystudzoną lub na zimno.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • Waldemar Czierpka

    Waldemar Czierpka , 23.08.2016

    mniam. mniam!!!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarta z ciasta filo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarta z ciasta filo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarta z ciasta filo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarta z ciasta filo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarta z ciasta filo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarta z ciasta filo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarta z ciasta filo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tarta z ciasta filoTarta z ciasta filo

Zainspiruj się kuchnią bałkańską i do przygotowania wyśmienitej tarty wykorzystaj delikatne wielowarstwowe ciasto filo. Dodatkiem do niego będzie śmietankowe nadzienie z serem i cukinią. Aby je przyrządzić, najpierw pokrój cukinię w cienkie plastry i wymieszaj z marynatą z drobno posiekanego czosnku, świeżego tymianku oraz natki pietruszki. Całość odstaw na jakiś czas w chłodne miejsce, aby warzywo przeszło ziołowym smakiem i zapachem. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i umieść w niej płat ciasta filo, po czym nasmaruj je roztopionym tłuszczem i przykryj kolejną warstwą ciasta. Czynność powtarzaj do momentu, aż zużyjesz całe ciasto. Na wierzchu ułóż odciśnięte z nadmiaru soków plastry cukinii i zalej je sosem. Przygotujesz go, łącząc starty ser cheddar z gęstą kremową śmietaną oraz błyskawicznym sosem serowym w proszku. Przed wstawieniem do piekarnika, tartę dodatkowo posyp serem. Gotowe danie serwuj na ciepło lub na zimno, udekorowane drobno posiekanymi świeżymi ziołami. Przekonaj się, jakie to smaczne.