Składniki
4 sztuki
3 sztuki
1 opakowanie
80 gramów
2 sztuki
150 mililitrów
1 łyżka
100 gramów
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Masło wstaw w rondlu do gotowania. Jak tylko piana oddzieli się od płynu, zdejmij ją ostrożnie łyżką.
Krok 2
Czosnek drobno posiekaj. Cukinie pokrój w cienkie plastry, zamarynuj w czosnku i ziołach. Następnie dopraw odrobiną soli i odstaw na 15 minut.
Krok 3
Foremkę do pieczenia wyłóż papierem pieczeniowym. Połóż jeden plaster ciasta filo, tak aby zawinąć go na rantach foremki.
Krok 4
Za pomocą pędzla posmaruj ciasto sklarowanym masłem, a następnie połóż kolejną warstwę. Ponownie posmaruj masłem. Czynność tę powtórz na wszystkich plastrach ciasta.
Krok 5
Cukinię odciśnij z nadmiaru soków i układaj plastrami na gotowym cieście.
Krok 6
Ser cheddar zetrzyj na tarce. Fix Makaron Kremowe 4 sery z Mozzarellą Knorr wymieszaj ze śmietaną i przygotowanym serem, po czym zalej cukinię przygotowaną masą.
Krok 7
Posyp startym żółtym serem. Piecz w piekarniku w temperaturze 160 stopni przez około 15-20 minut. Gotową tartę podawaj lekko wystudzoną lub na zimno.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Fix Makaron Kremowe 4 sery z mozzarellą Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tarta z ciasta filo
Zainspiruj się kuchnią bałkańską i do przygotowania wyśmienitej tarty wykorzystaj delikatne wielowarstwowe ciasto filo. Dodatkiem do niego będzie śmietankowe nadzienie z serem i cukinią. Aby je przyrządzić, najpierw pokrój cukinię w cienkie plastry i wymieszaj z marynatą z drobno posiekanego czosnku, świeżego tymianku oraz natki pietruszki. Całość odstaw na jakiś czas w chłodne miejsce, aby warzywo przeszło ziołowym smakiem i zapachem. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i umieść w niej płat ciasta filo, po czym nasmaruj je roztopionym tłuszczem i przykryj kolejną warstwą ciasta. Czynność powtarzaj do momentu, aż zużyjesz całe ciasto. Na wierzchu ułóż odciśnięte z nadmiaru soków plastry cukinii i zalej je sosem. Przygotujesz go, łącząc starty ser cheddar z gęstą kremową śmietaną oraz błyskawicznym sosem serowym w proszku. Przed wstawieniem do piekarnika, tartę dodatkowo posyp serem. Gotowe danie serwuj na ciepło lub na zimno, udekorowane drobno posiekanymi świeżymi ziołami. Przekonaj się, jakie to smaczne.