Tarta z ciasta filo z warzywami - z cukinią | Przepisy.pl pixel

Tarta z ciasta filo

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

305 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

124 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

201 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

3 sztuki

1 opakowanie

80 gramów

2 sztuki

150 mililitrów

1 łyżka

100 gramów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Masło wstaw w rondlu do gotowania. Jak tylko piana oddzieli się od płynu, zdejmij ją ostrożnie łyżką.

Krok 2

Czosnek drobno posiekaj. Cukinie pokrój w cienkie plastry, zamarynuj w czosnku i ziołach. Następnie dopraw odrobiną soli i odstaw na 15 minut.

Krok 3

Foremkę do pieczenia wyłóż papierem pieczeniowym. Połóż jeden plaster ciasta filo, tak aby zawinąć go na rantach foremki.

Krok 4

Za pomocą pędzla posmaruj ciasto sklarowanym masłem, a następnie połóż kolejną warstwę. Ponownie posmaruj masłem. Czynność tę powtórz na wszystkich plastrach ciasta.

Krok 5

Cukinię odciśnij z nadmiaru soków i układaj plastrami na gotowym cieście.

Krok 6

Ser cheddar zetrzyj na tarce. Fix Makaron Kremowe 4 sery z Mozzarellą Knorr wymieszaj ze śmietaną i przygotowanym serem, po czym zalej cukinię przygotowaną masą.

Krok 7

Posyp startym żółtym serem. Piecz w piekarniku w temperaturze 160 stopni przez około 15-20 minut. Gotową tartę podawaj lekko wystudzoną lub na zimno.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • Waldemar Czierpka

    Waldemar Czierpka , 23.08.2016

    mniam. mniam!!!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarta z ciasta filo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarta z ciasta filo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarta z ciasta filo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarta z ciasta filo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarta z ciasta filo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarta z ciasta filo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarta z ciasta filo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tarta z ciasta filo - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tarta z ciasta filoTarta z ciasta filo

Zainspiruj się kuchnią bałkańską i do przygotowania wyśmienitej tarty wykorzystaj delikatne wielowarstwowe ciasto filo. Dodatkiem do niego będzie śmietankowe nadzienie z serem i cukinią. Aby je przyrządzić, najpierw pokrój cukinię w cienkie plastry i wymieszaj z marynatą z drobno posiekanego czosnku, świeżego tymianku oraz natki pietruszki. Całość odstaw na jakiś czas w chłodne miejsce, aby warzywo przeszło ziołowym smakiem i zapachem. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i umieść w niej płat ciasta filo, po czym nasmaruj je roztopionym tłuszczem i przykryj kolejną warstwą ciasta. Czynność powtarzaj do momentu, aż zużyjesz całe ciasto. Na wierzchu ułóż odciśnięte z nadmiaru soków plastry cukinii i zalej je sosem. Przygotujesz go, łącząc starty ser cheddar z gęstą kremową śmietaną oraz błyskawicznym sosem serowym w proszku. Przed wstawieniem do piekarnika, tartę dodatkowo posyp serem. Gotowe danie serwuj na ciepło lub na zimno, udekorowane drobno posiekanymi świeżymi ziołami. Przekonaj się, jakie to smaczne.