
Składniki
1 kilogram
2 sztuki
200 gramów
1 opakowanie
100 mililitrów
4 sztuki
1 szczypta
1 szczypta
1 łyżka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cukinię pokrój w cienkie plasterki.

Krok 2
Rozgnieć czosnek z bazylią.

Krok 3
Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i ułóż warstwami składniki: raz cukinia raz bryndza.

Krok 4
Jajka ubij ze śmietaną. Dodaj czosnek z bazylią oraz Fix Knorr. Masę ponownie dokładnie wymieszaj.

Krok 5
Wlej sos do naczynia żaroodpornego. Wstaw zapiekankę do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni na 30 minut.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!
Czytaj więcejŁagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekanka cukiniowa
Cukiniowa zapiekanka to doskonała alternatywa dla zapiekanek z makaronów, ziemniaków, kaszy czy ryżu. Podstawą zapiekanki są cukinia i bryndza – bardzo słony ser owczy, doskonale komponujący się z delikatnym warzywem. Zacznij od pokrojenia cukinii w cienkie paski. Następnie rozgnieć w moździerzu czosnek razem z bazylią. W naczyniu żaroodpornym układaj naprzemiennie cienkie plastry cukinii i bryndzy. Zamiast niej z powodzeniem sprawdzi się także bakłażan – pamiętaj jednak, by posolić go przed pieczeniem i na jakiś czas odstawić, by stracił swoją goryczkę. Do zapiekanki z cukinii przygotuj sos jajeczno-śmietanowy carbonara, zmodyfikowany dodatkiem bazylii i czosnku. Jeśli lubisz zapiekanki z serem, kilka minut przed wyjęciem dania z piekarnika, posyp je startą mozzarellą lub goudą. Cukiniowa zapiekanka to smaczna potrawa na obiad lub kolację, a także oryginalny dodatek do mięs. Pamiętaj o niej, komponując menu na domowe przyjęcie. W jaki sposób ją podasz? Podziel się z nami swoją propozycją.