Zapiekanka cukiniowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka cukiniowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

66

heart
449 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

673 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1892 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

2 sztuki

200 gramów

1 opakowanie

100 mililitrów

4 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cukinię pokrój w cienkie plasterki.

Zapiekanka cukiniowa - Krok 1

Krok 2

Rozgnieć czosnek z bazylią.

Zapiekanka cukiniowa - Krok 2

Krok 3

Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i ułóż warstwami składniki: raz cukinia raz bryndza.

Zapiekanka cukiniowa - Krok 3

Krok 4

Jajka ubij ze śmietaną. Dodaj czosnek z bazylią oraz Fix Knorr. Masę ponownie dokładnie wymieszaj.

Zapiekanka cukiniowa - Krok 4

Krok 5

Wlej sos do naczynia żaroodpornego. Wstaw zapiekankę do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni na 30 minut.

Zapiekanka cukiniowa - Krok 5
2

Opinie o przepisie

  • Antonina Garwolińska

    Antonina Garwolińska , 01.08.2019

    Przepyszne! Ja zastąpiłam bryndzę serem feta z dodatkiem śmietany i też wyszło bardzo dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna  Podsiadło

    Krystyna Podsiadło , 25.07.2019

    Jest ok!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka cukiniowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka cukiniowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka cukiniowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka cukiniowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka cukiniowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka cukiniowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka cukiniowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka cukiniowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka cukiniowaZapiekanka cukiniowa

Cukiniowa zapiekanka to doskonała alternatywa dla zapiekanek z makaronów, ziemniaków, kaszy czy ryżu. Podstawą zapiekanki są cukinia i bryndza – bardzo słony ser owczy, doskonale komponujący się z delikatnym warzywem. Zacznij od pokrojenia cukinii w cienkie paski. Następnie rozgnieć w moździerzu czosnek razem z bazylią. W naczyniu żaroodpornym układaj naprzemiennie cienkie plastry cukinii i bryndzy. Zamiast niej z powodzeniem sprawdzi się także bakłażan – pamiętaj jednak, by posolić go przed pieczeniem i na jakiś czas odstawić, by stracił swoją goryczkę. Do zapiekanki z cukinii przygotuj sos jajeczno-śmietanowy carbonara, zmodyfikowany dodatkiem bazylii i czosnku. Jeśli lubisz zapiekanki z serem, kilka minut przed wyjęciem dania z piekarnika, posyp je startą mozzarellą lub goudą. Cukiniowa zapiekanka to smaczna potrawa na obiad lub kolację, a także oryginalny dodatek do mięs. Pamiętaj o niej, komponując menu na domowe przyjęcie. W jaki sposób ją podasz? Podziel się z nami swoją propozycją.