Zapiekanka cukiniowa przepis – Zobacz na przepisy.pl

Zapiekanka cukiniowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

59

431 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

531 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1534 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

2 sztuki

200 gramów

1 opakowanie

100 mililitrów

4 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cukinię pokrój w cienkie plasterki.

Zapiekanka cukiniowa - Krok 1

Krok 2

Rozgnieć czosnek z bazylią.

Zapiekanka cukiniowa - Krok 2

Krok 3

Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i ułóż warstwami składniki: raz cukinia raz bryndza.

Zapiekanka cukiniowa - Krok 3

Krok 4

Jajka ubij ze śmietaną. Dodaj czosnek z bazylią oraz Fix Knorr. Masę ponownie dokładnie wymieszaj.

Zapiekanka cukiniowa - Krok 4

Krok 5

Wlej sos do naczynia żaroodpornego. Wstaw zapiekankę do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni na 30 minut.

Zapiekanka cukiniowa - Krok 5
2

Opinie o przepisie

  • Antonina Garwolińska

    Antonina Garwolińska , 01.08.2019

    Przepyszne! Ja zastąpiłam bryndzę serem feta z dodatkiem śmietany i też wyszło bardzo dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna  Podsiadło

    Krystyna Podsiadło , 25.07.2019

    Jest ok!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka cukiniowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka cukiniowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka cukiniowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka cukiniowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka cukiniowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka cukiniowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka cukiniowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Brukselka z makaronem
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka cukiniowaZapiekanka cukiniowa

Cukiniowa zapiekanka to doskonała alternatywa dla zapiekanek z makaronów, ziemniaków, kaszy czy ryżu. Podstawą zapiekanki są cukinia i bryndza – bardzo słony ser owczy, doskonale komponujący się z delikatnym warzywem. Zacznij od pokrojenia cukinii w cienkie paski. Następnie rozgnieć w moździerzu czosnek razem z bazylią. W naczyniu żaroodpornym układaj naprzemiennie cienkie plastry cukinii i bryndzy. Zamiast niej z powodzeniem sprawdzi się także bakłażan – pamiętaj jednak, by posolić go przed pieczeniem i na jakiś czas odstawić, by stracił swoją goryczkę. Do zapiekanki z cukinii przygotuj sos jajeczno-śmietanowy carbonara, zmodyfikowany dodatkiem bazylii i czosnku. Jeśli lubisz zapiekanki z serem, kilka minut przed wyjęciem dania z piekarnika, posyp je startą mozzarellą lub goudą. Cukiniowa zapiekanka to smaczna potrawa na obiad lub kolację, a także oryginalny dodatek do mięs. Pamiętaj o niej, komponując menu na domowe przyjęcie. W jaki sposób ją podasz? Podziel się z nami swoją propozycją.