Zapiekanka cukiniowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

59

427 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

517 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1359 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

4 sztuki

200 gramów

1 kilogram

1 łyżka

100 mililitrów

1 łyżka

2 sztuki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cukinię pokrój w cienkie plasterki.

Zapiekanka cukiniowa - Krok 1

Krok 2

Rozgnieć czosnek z bazylią.

Zapiekanka cukiniowa - Krok 2

Krok 3

Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i ułóż warstwami składniki: raz cukinia raz bryndza.

Zapiekanka cukiniowa - Krok 3

Krok 4

Jajka ubij ze śmietaną. Dodaj czosnek z bazylią oraz Fix Knorr. Masę ponownie dokładnie wymieszaj.

Zapiekanka cukiniowa - Krok 4

Krok 5

Wlej sos do naczynia żaroodpornego. Wstaw zapiekankę do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni na 30 minut.

Zapiekanka cukiniowa - Krok 5
2

Opinie o przepisie

  • Antonina Garwolińska

    Antonina Garwolińska

    Przepyszne! Ja zastąpiłam bryndzę serem feta z dodatkiem śmietany i też wyszło bardzo dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna  Podsiadło

    Krystyna Podsiadło

    Jest ok!

    Odpowiedz Odpowiedz

Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka cukiniowaZapiekanka cukiniowa

Cukiniowa zapiekanka to doskonała alternatywa dla zapiekanek z makaronów, ziemniaków, kaszy czy ryżu. Podstawą zapiekanki są cukinia i bryndza – bardzo słony ser owczy, doskonale komponujący się z delikatnym warzywem. Zacznij od pokrojenia cukinii w cienkie paski. Następnie rozgnieć w moździerzu czosnek razem z bazylią. W naczyniu żaroodpornym układaj naprzemiennie cienkie plastry cukinii i bryndzy. Zamiast niej z powodzeniem sprawdzi się także bakłażan – pamiętaj jednak, by posolić go przed pieczeniem i na jakiś czas odstawić, by stracił swoją goryczkę. Do zapiekanki z cukinii przygotuj sos jajeczno-śmietanowy carbonara, zmodyfikowany dodatkiem bazylii i czosnku. Jeśli lubisz zapiekanki z serem, kilka minut przed wyjęciem dania z piekarnika, posyp je startą mozzarellą lub goudą. Cukiniowa zapiekanka to smaczna potrawa na obiad lub kolację, a także oryginalny dodatek do mięs. Pamiętaj o niej, komponując menu na domowe przyjęcie. W jaki sposób ją podasz? Podziel się z nami swoją propozycją.