Zapiekanka ziemniczana przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka ziemniczana

Autor: laleczka20

ratingratingratingratingrating

1

heart
9 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

30 osób wydrukowało

Pobierz pdf

37 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

3 łyżki

4 sztuki

8 sztuk

2 łyżeczki

2 łyżeczki

2 szklanki

1 szczypta

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Udka z kurczaka smażę na patelni na rumiano w przyprawie do kurczaka. Kiedy ostygną obieram je z mięska

Zapiekanka ziemniczana - Krok 1

Krok 2

Ziemniaki myje potem obieram i kroje w talarki wkładam do naczynia do zapiekania. Dodaję Kostkę Rosołu z kury Knorr i ścieram ja na tarce posypując ziemniaki .

Zapiekanka ziemniczana - Krok 2

Krok 3

Marchew myje obieram kroje w talarki i posypuje na ziemniaki. Na to posypuje obrane mięso z udek. W 2 szklankach wody rozrabiam Rosół z kury Knorr dodaję trzy łyżki lutenicy i zalewam zapiekankę i znowu przekładam ziemniaki marchew i kurczak . Teraz mieszam wszystko i posypuje czubryicą zieloną i ziołami prowansalskim i pieprzem i mieszam. Wstawiam do pieca na 1.1/2 godziny i zapiekam w 180 stopniach .

Zapiekanka ziemniczana - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka ziemniczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka ziemniczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka ziemniczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka ziemniczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka ziemniczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka ziemniczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka ziemniczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka ziemniczana - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej