Zapiekanka ziemniczana przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka ziemniczana

Autor: laleczka20

ratingratingratingratingrating

1

9 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

28 osób wydrukowało

Pobierz pdf

27 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

3 łyżki

4 sztuki

8 sztuk

2 łyżeczki

2 łyżeczki

2 szklanki

1 szczypta

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Udka z kurczaka smażę na patelni na rumiano w przyprawie do kurczaka. Kiedy ostygną obieram je z mięska

Zapiekanka ziemniczana - Krok 1

Krok 2

Ziemniaki myje potem obieram i kroje w talarki wkładam do naczynia do zapiekania. Dodaję Kostkę Rosołu z kury Knorr i ścieram ja na tarce posypując ziemniaki .

Zapiekanka ziemniczana - Krok 2

Krok 3

Marchew myje obieram kroje w talarki i posypuje na ziemniaki. Na to posypuje obrane mięso z udek. W 2 szklankach wody rozrabiam Rosół z kury Knorr dodaję trzy łyżki lutenicy i zalewam zapiekankę i znowu przekładam ziemniaki marchew i kurczak . Teraz mieszam wszystko i posypuje czubryicą zieloną i ziołami prowansalskim i pieprzem i mieszam. Wstawiam do pieca na 1.1/2 godziny i zapiekam w 180 stopniach .

Zapiekanka ziemniczana - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka ziemniczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka ziemniczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka ziemniczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka ziemniczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka ziemniczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka ziemniczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka ziemniczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka ziemniczana - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej