Zapiekanka z dynią i mozzarellą i z kurczakiem | Przepisy.pl pixel

Zapiekanka z dyni

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

30

heart
417 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

391 osób wydrukowało

Pobierz pdf

409 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 łyżki

200 gramów

200 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżka

1 opakowanie

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W miseczce wymieszaj oliwę, musztardę, posiekany czosnek i rozmaryn oraz przyprawę Knorr.

Krok 2

Kurczaka pokrój w grube paski, następnie połowę marynaty wymieszaj z mięsem. Rozgrzej patelnię i smaż zamarynowane mięso przez 2 minuty. Odsącz na papierowym ręczniku.

Krok 3

Wyszorowane ziemniaki, obraną dynię oraz cebulę pokrój w jednakowej wielkości cząstki.

Krok 4

Obsmażone kawałki kurczaka oraz pokrojone warzywa przełóż do miski. Dodaj pozostałą marynatę, pieprz i dokładnie wszystko wymieszaj.

Krok 5

Całość przełóż do naczynia żaroodpornego, przykryj je i wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika na około 35-40 minut. 5 minut przed końcem pieczenia odkryj naczynie, posyp zapiekankę startym serem i ponownie zapiecz.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z dyni - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej