Zapiekanka z dyni przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka z dyni

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

26

403 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

355 osób wydrukowało

Pobierz pdf

374 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 łyżki

200 gramów

200 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżka

1 opakowanie

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W miseczce wymieszaj oliwę, musztardę, posiekany czosnek i rozmaryn oraz przyprawę Knorr.

Krok 2

Kurczaka pokrój w grube paski, następnie połowę marynaty wymieszaj z mięsem. Rozgrzej patelnię i smaż zamarynowane mięso przez 2 minuty. Odsącz na papierowym ręczniku.

Krok 3

Wyszorowane ziemniaki, obraną dynię oraz cebulę pokrój w jednakowej wielkości cząstki.

Krok 4

Obsmażone kawałki kurczaka oraz pokrojone warzywa przełóż do miski. Dodaj pozostałą marynatę, pieprz i dokładnie wszystko wymieszaj.

Krok 5

Całość przełóż do naczynia żaroodpornego, przykryj je i wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika na około 35-40 minut. 5 minut przed końcem pieczenia odkryj naczynie, posyp zapiekankę startym serem i ponownie zapiecz.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z dyni - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej