Zapiekanka z dynią i mozzarellą i z kurczakiem | Przepisy.pl pixel

Zapiekanka z dyni

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

29

414 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

366 osób wydrukowało

Pobierz pdf

401 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 łyżki

200 gramów

200 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżka

1 opakowanie

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W miseczce wymieszaj oliwę, musztardę, posiekany czosnek i rozmaryn oraz przyprawę Knorr.

Krok 2

Kurczaka pokrój w grube paski, następnie połowę marynaty wymieszaj z mięsem. Rozgrzej patelnię i smaż zamarynowane mięso przez 2 minuty. Odsącz na papierowym ręczniku.

Krok 3

Wyszorowane ziemniaki, obraną dynię oraz cebulę pokrój w jednakowej wielkości cząstki.

Krok 4

Obsmażone kawałki kurczaka oraz pokrojone warzywa przełóż do miski. Dodaj pozostałą marynatę, pieprz i dokładnie wszystko wymieszaj.

Krok 5

Całość przełóż do naczynia żaroodpornego, przykryj je i wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika na około 35-40 minut. 5 minut przed końcem pieczenia odkryj naczynie, posyp zapiekankę startym serem i ponownie zapiecz.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z dyni - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca. Ponieważ jest to danie, które może smakować świetnie na zimno, jak i prosto z piekarnika.

Czytaj więcej

Sernik nowojorski, wiedeński, japoński, a może swojski serowiec? Na kruchym cieście czy z kruszonką? Z polewą czekoladową, karmelową albo z cukrem pudrem… Gdy mowa o serniku, naprawdę jest w czym wybierać! To pyszny deser, który zachwyca kremową konsystencją i puszystością. Wszystko jednak pod pewnymi warunkami, ponieważ przygotowanie sernika rządzi się swoimi prawami. Jak długo piec sernik i w jakiej temperaturze?

Czytaj więcej