Zapiekanka z dyni przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka z dyni

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

25

387 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

313 osób wydrukowało

Pobierz pdf

307 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 łyżki

200 gramów

200 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżka

1 opakowanie

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W miseczce wymieszaj oliwę, musztardę, posiekany czosnek i rozmaryn oraz przyprawę Knorr.

Krok 2

Kurczaka pokrój w grube paski, następnie połowę marynaty wymieszaj z mięsem. Rozgrzej patelnię i smaż zamarynowane mięso przez 2 minuty. Odsącz na papierowym ręczniku.

Krok 3

Wyszorowane ziemniaki, obraną dynię oraz cebulę pokrój w jednakowej wielkości cząstki.

Krok 4

Obsmażone kawałki kurczaka oraz pokrojone warzywa przełóż do miski. Dodaj pozostałą marynatę, pieprz i dokładnie wszystko wymieszaj.

Krok 5

Całość przełóż do naczynia żaroodpornego, przykryj je i wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika na około 35-40 minut. 5 minut przed końcem pieczenia odkryj naczynie, posyp zapiekankę startym serem i ponownie zapiecz.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z dyni - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zapiekanka z cukinii
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej