
Składniki
400 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
100 gramów
1 łyżka
450 mililitrów
250 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki obierz i pokrój w plastry szerokości 0,5 cm. Dynię pokrój na podobne plastry. Suszone pomidory pokrój w paski.
Krok 2
W naczyniu żaroodpornym układaj plastry ziemniaków, dyni i suszonych pomidorów.
Krok 3
Mleko wymieszaj z kuminem i zawartością opakowania Fix Knorr. Rozgrzej piekarnik do 180 °C.
Krok 4
Zalej sosem warzywa i delikatnie wymieszaj.
Krok 5
Całość zasyp sporą warstwą startego sera i piecz pod przykryciem z folii aluminiowej przez 20 minut.
Krok 6
Na koniec zdejmij folię i piecz kolejne 20 minut. Podawaj od razu.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Spaghetti Carbonara Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekanka ziemniaczana z dynią
Zapiekanka ziemniaczana z dynią to danie, które możesz podać zarówno jako dodatek do pieczonych mięs i ryb, jak również jako samodzielną potrawę bezmięsną. Do pieczenia najlepiej sprawdzą się ziemniaki odmian sałatkowych, np. frezje lub reginy, które charakteryzują się zwartym miąższem. Pokrój je w niezbyt grube plastry, podobnie jak dynię (możesz użyć zwyczajnej albo popularnej w sklepach i na straganach niewielkiej odmiany hokkaido). Żeby zapiekanka miała jeszcze lepszy smak, dodaj do niej paski suszonych pomidorów, których słodycz dobrze współgra z dynią. Wymieszaj je z sosem carbonara, czyli włoską kompozycją śmietany, jajek i boczku, po czym dopraw kuminem. Na koniec posyp zapiekankę ziemniaczaną żółtym serem, najlepiej grubą warstwą, która utworzy na wierzchu dania smaczną, chrupiącą skorupkę. Piecz w dwóch etapach: najpierw pod przykryciem z folii aluminiowej, a w drugiej połowie pieczenia zdejmij ją, by wierzch potrawy się zarumienił. Zapiekankę serwuj udekorowaną natką pietruszki.