Zapiekanka ziemniaczana z dynią przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka ziemniaczana z dynią

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

70 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

210 osób wydrukowało

Pobierz pdf

204 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

100 gramów

1 łyżka

450 mililitrów

250 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz i pokrój w plastry szerokości 0,5 cm. Dynię pokrój na podobne plastry. Suszone pomidory pokrój w paski.

Krok 2

W naczyniu żaroodpornym układaj plastry ziemniaków, dyni i suszonych pomidorów.

Krok 3

Mleko wymieszaj z kuminem i zawartością opakowania Fix Knorr. Rozgrzej piekarnik do 180 °C.

Krok 4

Zalej sosem warzywa i delikatnie wymieszaj.

Krok 5

Całość zasyp sporą warstwą startego sera i piecz pod przykryciem z folii aluminiowej przez 20 minut.

Krok 6

Na koniec zdejmij folię i piecz kolejne 20 minut. Podawaj od razu.

1

Opinie o przepisie

  • Malwina Rembowska

    Malwina Rembowska , 19.10.2015

    gdyby nie dodać suszonych pomidorów to świat i smak by się nie zawalił ;)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka ziemniaczana z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka ziemniaczana z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka ziemniaczana z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka ziemniaczana z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka ziemniaczana z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka ziemniaczana z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka ziemniaczana z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka ziemniaczana z dyniąZapiekanka ziemniaczana z dynią

Zapiekanka ziemniaczana z dynią to danie, które możesz podać zarówno jako dodatek do pieczonych mięs i ryb, jak również jako samodzielną potrawę bezmięsną. Do pieczenia najlepiej sprawdzą się ziemniaki odmian sałatkowych, np. frezje lub reginy, które charakteryzują się zwartym miąższem. Pokrój je w niezbyt grube plastry, podobnie jak dynię (możesz użyć zwyczajnej albo popularnej w sklepach i na straganach niewielkiej odmiany hokkaido). Żeby zapiekanka miała jeszcze lepszy smak, dodaj do niej paski suszonych pomidorów, których słodycz dobrze współgra z dynią. Wymieszaj je z sosem carbonara, czyli włoską kompozycją śmietany, jajek i boczku, po czym dopraw kuminem. Na koniec posyp zapiekankę ziemniaczaną żółtym serem, najlepiej grubą warstwą, która utworzy na wierzchu dania smaczną, chrupiącą skorupkę. Piecz w dwóch etapach: najpierw pod przykryciem z folii aluminiowej, a w drugiej połowie pieczenia zdejmij ją, by wierzch potrawy się zarumienił. Zapiekankę serwuj udekorowaną natką pietruszki.