
Składniki
400 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
100 gramów
1 łyżka
450 mililitrów
250 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki obierz i pokrój w plastry szerokości 0,5 cm. Dynię pokrój na podobne plastry. Suszone pomidory pokrój w paski.
Krok 2
W naczyniu żaroodpornym układaj plastry ziemniaków, dyni i suszonych pomidorów.
Krok 3
Mleko wymieszaj z kuminem i zawartością opakowania Fix Knorr. Rozgrzej piekarnik do 180 °C.
Krok 4
Zalej sosem warzywa i delikatnie wymieszaj.
Krok 5
Całość zasyp sporą warstwą startego sera i piecz pod przykryciem z folii aluminiowej przez 20 minut.
Krok 6
Na koniec zdejmij folię i piecz kolejne 20 minut. Podawaj od razu.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Spaghetti Carbonara Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekanka ziemniaczana z dynią
Zapiekanka ziemniaczana z dynią to danie, które możesz podać zarówno jako dodatek do pieczonych mięs i ryb, jak również jako samodzielną potrawę bezmięsną. Do pieczenia najlepiej sprawdzą się ziemniaki odmian sałatkowych, np. frezje lub reginy, które charakteryzują się zwartym miąższem. Pokrój je w niezbyt grube plastry, podobnie jak dynię (możesz użyć zwyczajnej albo popularnej w sklepach i na straganach niewielkiej odmiany hokkaido). Żeby zapiekanka miała jeszcze lepszy smak, dodaj do niej paski suszonych pomidorów, których słodycz dobrze współgra z dynią. Wymieszaj je z sosem carbonara, czyli włoską kompozycją śmietany, jajek i boczku, po czym dopraw kuminem. Na koniec posyp zapiekankę ziemniaczaną żółtym serem, najlepiej grubą warstwą, która utworzy na wierzchu dania smaczną, chrupiącą skorupkę. Piecz w dwóch etapach: najpierw pod przykryciem z folii aluminiowej, a w drugiej połowie pieczenia zdejmij ją, by wierzch potrawy się zarumienił. Zapiekankę serwuj udekorowaną natką pietruszki.