Zapiekanka ziemniaczana z dynią

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

70 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

198 osób wydrukowało

Pobierz pdf

183 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

100 gramów

1 łyżka

450 mililitrów

250 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz i pokrój w plastry szerokości 0,5 cm. Dynię pokrój na podobne plastry. Suszone pomidory pokrój w paski.

Krok 2

W naczyniu żaroodpornym układaj plastry ziemniaków, dyni i suszonych pomidorów.

Krok 3

Mleko wymieszaj z kuminem i zawartością opakowania Fix Knorr. Rozgrzej piekarnik do 180 °C.

Krok 4

Zalej sosem warzywa i delikatnie wymieszaj.

Krok 5

Całość zasyp sporą warstwą startego sera i piecz pod przykryciem z folii aluminiowej przez 20 minut.

Krok 6

Na koniec zdejmij folię i piecz kolejne 20 minut. Podawaj od razu.

1

Opinie o przepisie

  • Malwina Rembowska

    Malwina Rembowska, 19.10.2015

    gdyby nie dodać suszonych pomidorów to świat i smak by się nie zawalił ;)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka ziemniaczana z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka ziemniaczana z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka ziemniaczana z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka ziemniaczana z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka ziemniaczana z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka ziemniaczana z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka ziemniaczana z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka ziemniaczana z dyniąZapiekanka ziemniaczana z dynią

Zapiekanka ziemniaczana z dynią to danie, które możesz podać zarówno jako dodatek do pieczonych mięs i ryb, jak również jako samodzielną potrawę bezmięsną. Do pieczenia najlepiej sprawdzą się ziemniaki odmian sałatkowych, np. frezje lub reginy, które charakteryzują się zwartym miąższem. Pokrój je w niezbyt grube plastry, podobnie jak dynię (możesz użyć zwyczajnej albo popularnej w sklepach i na straganach niewielkiej odmiany hokkaido). Żeby zapiekanka miała jeszcze lepszy smak, dodaj do niej paski suszonych pomidorów, których słodycz dobrze współgra z dynią. Wymieszaj je z sosem carbonara, czyli włoską kompozycją śmietany, jajek i boczku, po czym dopraw kuminem. Na koniec posyp zapiekankę ziemniaczaną żółtym serem, najlepiej grubą warstwą, która utworzy na wierzchu dania smaczną, chrupiącą skorupkę. Piecz w dwóch etapach: najpierw pod przykryciem z folii aluminiowej, a w drugiej połowie pieczenia zdejmij ją, by wierzch potrawy się zarumienił. Zapiekankę serwuj udekorowaną natką pietruszki.