Ziemniaczana zapiekanka z kukurydzą i ziołami
łatwe
83 osoby zapisały
Składniki
300 gramów
2 sztuki
2 opakowania
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
250 mililitrów
250 gramów
15 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 180 °C. Pokrojoną w pół plastry cebulę podsmaż na oleju, aż będzie miękka, po czym dodaj posiekaną ostrą papryczkę chili, czosnek oraz kukurydzę i smaż przez kolejne 2 minuty.
Krok 2
Mleko zagotuj z kostkami Knorr.
Krok 3
Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i dodaj do zagotowanego mleka.
Krok 4
Dodaj również mieszankę kukurydzianą. Całość zagotuj i wymieszaj dokładnie.
Krok 5
Gotowy sos wraz z ziemniakami przelej do naczynia żaroodpornego. Posyp obficie startym żółtym serem i wstaw do piekarnika na 1 godzinę, aż ziemniaki będą gotowe i ser złocisty.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej