Jak przygotować kukurydzę z mikrofali, żeby smakowała niczym w amerykańskiej restauracji? Poznajcie najprostsze sposoby.
Kukurydza z mikrofali – idealny dodatek do obiadu
Kolby kukurydzy można ugotować nie tylko w wodzie, ale też w mikrofalówce i jest to bardzo proste. Gotowana kukurydza posypana chili lub innymi charakternymi przyprawami może być podana jako przekąska lub warzywny dodatek do obiadu z kurczakiem, a także jako składnik menu na imprezie w ogrodzie. Najlepiej zrobić ją latem lub jesienią, kiedy w sprzedaży są dorodne świeże kolby, ale dobrą kukurydzę z powodzeniem kupicie też poza sezonem.
Jak zrobić kukurydzę z mikrofali?
Na porcję dla 2 osób przygotujcie 4 kolby kukurydzy oraz specjalne opakowanie z odpowietrznikiem do gotowania w mikrofalówce lub naczynie żaroodporne i folię spożywczą z otworkami. Zalejcie kukurydzę 2-3 łyżkami wody i gotujcie na najniższej mocy urządzenia przez ok. 5 minut. Kolby kukurydzy możecie ugotować też w papierowym ręczniku – wystarczy owinąć każdą w kawałek zmoczonego wodą ręcznika i ułożyć w naczyniu do użycia w mikrofali. Ugotowane kolby kukurydzy z mikrofali możecie później przesmażyć na maśle z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, mielonym chili i słodką papryką, a jeśli lubicie bardziej oryginalne smaki, z kminkiem lub odrobiną kardamonu.
W mikrofalówce przygotujecie też popcorn. Najprościej będzie wybrać gotowy popcorn do zrobienia w mikrofali, ułożyć opakowanie napisem „Up” do góry na 2-3 minuty, a następnie przesypać zawartość do miseczki i doprawić według uznania.
Komentarze (0)