W Polsce kukurydza często służy jako etniczny dodatek do dań inspirowanych kuchnią meksykańską i tzw. Tex-Mex (czyli teksańsko-meksykańskiej). Za oceanem bardzo cenią jej słodycz, chrupkość i aromat, dodając ją do najróżniejszych sałatek, tortilli i burritos.
Tortille, cienkie placki z mąki kukurydzianej lub pszennej są podstawowym składnikiem tych dwóch kuchni. W Polsce są coraz łatwiej dostępne. Spróbujcie koniecznie burritos. To codzienne danie w Meksyku, nieskomplikowane i bogate w smaku.
Jeśli lubicie tortille tak jak ja, to polecam Wam przepis, który powinien zasmakować także dzieciom.
Meksykańskie placki burritos:
- mięso mielone z kurczaka - 400 gramów
- kukurydziane lub pszenne placki tortilla - 10 sztuk
- Fix Kurczak po meksykańsku Knorr - 1 sztuka
- starty żółty ser - 4 łyżki
- cukinia - 1 sztuka
- olej - 1 łyżka
- papryczka chilli - 1 sztuka
Podsmaż mięso na oleju do momentu, kiedy stanie się sypkie.
Cukinię pokrój w cienkie paski, a papryczkę chilli drobno posiekaj. Następnie dodaj je do mięsa i duś przez chwilę. Dodaj również Fix Kurczak po meksykańsku Knorr i 300 ml wody. Wymieszaj i gotuj przez 10 minut.
Podgrzej placki w mikrofalówce lub gorącym piekarniku, po czym nałóż na nie po kilka łyżek farszu i posyp serem.
Następnie zawiń je i podawaj np. z awokado i łyżką kwaśnej śmietany.
Tortille kukurydziane możecie zastąpić naleśnikami, przygotowanymi pół na pół ze zwykłej mąki i mąki kukurydzianej lub zwykłymi naleśnikami, jeżeli nie macie specjalnego rodzaju mąki pod ręką.
Odważnym dorosłym polecam przepis na zupę z dodatkiem… gorzkiej czekolady! Może Was to dziwić, ale w kuchni Ameryki Środkowej i Południowej znajdziecie przepisy wytrawne z zastosowaniem gorzkiej czekolady.
Do miseczki włóż 1 łyżeczkę od kawy startej gorzkiej czekolady, dodaj kilka kropli ostrego sosu Tabasco i zalej gorącą zupą, np. kukurydzianą, doprawioną brandy (w proporcjach 1 łyżeczka na 1 porcję). A zamiast pieczywa podaj chrupkie chipsy kukurydziane nachos.
Komentarze (0)