Gotowana kukurydza to słodka i chrupiąca przekąska, coraz częściej sprzedawana w modnych food truckach. Jak przyrządzić ją w domu? To proste, jeśli wykorzystasz nasze porady.
Jak przygotować kukurydzę?
Do gotowania najlepiej nadaje się kukurydza cukrowa, która charakteryzuje się wyczuwalną słodkością. Wybierz jej młode, niewielkie kolby. Takie mają wielkość poniżej 18 cm. Sprawdź wygląd ich ziaren, powinny być jasne i duże. Kukurydzę obierz z liści oraz włókien, odetnij od niej trzonek. Usuń zbrązowiałe ziarna i wypłucz kukurydzę. Namocz ją przed przyrządzeniem w wodzie z solą i cukrem przez ok. 30 minut. Dzięki temu ziarna ugotują się równomiernie, a po wyjęciu z wody, będą łatwo odchodziły od kolby.
Jak gotować kukurydzę?
Przygotuj duży garnek, aby kukurydza mogła zostać w całości zakryta wodą. Włóż do niej kolby i zagotuj. Licz czas gotowania od wrzenia wody – powinien on wynosić ok. 15-20 minut, w zależności od wielkości kukurydzy. Nie dłużej, ponieważ może stać się zbyt twarda. Dobrym sposobem jest także wrzucenie jej bezpośrednio do wrzątku. Jeśli masz duże sztuki, możesz podzielić je na mniejsze części. W tym celu najlepiej złamać je na pół. Miękkość ziaren sprawdzaj podczas gotowania. Kukurydzę możesz ugotować także przed obraniem, pamiętaj jednak o tym, by znajdowała się w gorącej wodzie dłużej, nawet pół godziny. Kolby kukurydzy nadają się również do gotowania na parze. Jeśli nie masz specjalnego naczynia, użyj metalowej wkładki lub sitka. Przykryj i gotuj ok. 15 minut. Kukurydzę można również gotować po wcześniejszym wydzieleniu ziaren z kolb. Sprawdź tę metodę, przyrządzając gotowaną kukurydzę w kremowo-maślanym sosie.
Jak grillować kukurydzę?
Kukurydza nadaje się nie tylko do gotowania – bardzo dobrze sprawdza się też grillowana. Namocz ją w wodzie z cukrem, możesz także wcześniej ją podgotować. Grilluj w całości, pokrojoną na kawałki lub przekrojoną wzdłuż. która podkreśli smak kukurydzy i ułóż na folii aluminiowej. Tak przygotowaną kukurydzę piecz ok. 15-20 minut, obracając, gdy minie połowa czasu. Możesz także upiec ją w piekarniku. Będzie gotowa po upływie ok. 25 minut. Równie dobrze sprawdzi się jednak przygotowanie jej na patelni. Przekonaj się o tym, przygotowując chrupiące paluszki z indyka z miodowo-musztardowym sosem i grillowaną kukurydzą.
Jak podawać kukurydzę?
Najpopularniejszym sposobem serwowania gotowanej kukurydzy jest podanie jej w całości. Dzięki temu możliwe jest zjadanie ziaren bezpośrednio z kolby. W sklepach kupisz specjalne szpikulce, które ułatwiają trzymanie jej w dłoniach. Sprawdzą się także deserowe widelczyki. Ugotowane kolby dobrze smakują sauté, z odpowiednimi przyprawami i dodatkami. Możesz także obrać ziarna za pomocą noża i podawać w miseczce, albo jako urozmaicenie zup, mięs i sałatek. Sprawdź np. sałatkę z jajkiem i kukurydzą, zastępując warzywo konserwowe świeżo ugotowanym.
Komentarze (0)