Gotowana kukurydza w kremowo maślanym sosie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gotowana kukurydza w kremowo maślanym sosie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

88 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

32 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

41 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

450 gramów

1 opakowanie

2 łyżki

0.5 sztuki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ze świeżej kukurydzy odkrój nożem ziarenka i gotuj do miękkości. Kukurydzę mrożoną gotuj 1 minutę, zaś konserwową odcedź z nadmiaru wody. Po gotowaniu odcedź kukurydzę i zachowaj 3-5 łyżek wody.

Gotowana kukurydza w kremowo maślanym sosie  - Krok 1

Krok 2

Na patelni rozpuść tłuszcz i podsmaż kukurydzę. Po chwili dodaj paprykę.

Gotowana kukurydza w kremowo maślanym sosie  - Krok 2

Krok 3

Dodaj wodę z gotowania oraz zawartość opakowania Naturalnie Smaczne Knorr.

Gotowana kukurydza w kremowo maślanym sosie  - Krok 3

Krok 4

Wszystko dokładnie wymieszaj, skrop sokiem z cytryny i gotuj przez 1-2 minuty. Podawaj natychmiast po przygotowaniu.

Gotowana kukurydza w kremowo maślanym sosie  - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gotowana kukurydza w kremowo maślanym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gotowana kukurydza w kremowo maślanym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gotowana kukurydza w kremowo maślanym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gotowana kukurydza w kremowo maślanym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gotowana kukurydza w kremowo maślanym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gotowana kukurydza w kremowo maślanym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gotowana kukurydza w kremowo maślanym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gotowana kukurydza w kremowo maślanym sosie  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Warzywa po chińsku
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gotowana kukurydza w kremowo maślanym sosie Gotowana kukurydza w kremowo maślanym sosie

Przygotowana według naszego przepisu kukurydza w kremowo-maślanym sosie to potrawa godna polecenia nie tylko fanom tego słodkiego warzywa. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do wielu dań, zwłaszcza tych wywodzących się z kuchni meksykańskiej, jak np. tacos. Kukurydza podkreśli również smak pieczonych na grillu mięs – drobiowych udek i skrzydełek oraz wołowych steków. Do przygotowania tej potrawy możesz wykorzystać zarówno świeże kolby kukurydzy, jak i mrożone lub konserwowe ziarna. Jeśli wybierzesz pierwszą opcje, najpierw za pomocą ostrego noża oddziel nasiona od kolby. Kukurydzę gotuj do miękkości, po czym odcedź ją i podsmaż na rozgrzanym tłuszczu. Po chwili oprósz ją pikantną papryką w proszku, która będzie kontrastować ze słodyczą żółtych ziaren. Błyskawiczny sos w proszku, przeznaczony do warzyw na ciepło, wymieszaj z ciepłą wodą i zalej nim zawartość patelni. Całość dokładnie wymieszaj, a na koniec skrop odrobiną soku z cytryny. Serwuj na ciepło, bezpośrednio po przyrządzeniu. Udanego gotowania!