Ziemniaczana zapiekanka z serem

- Krok 1Naczynie żaroodporne posmaruj margaryną.
- Krok 2W blenderze umieść śmietanę, zawartość opakowania Knorr oraz jajka i pieprz. Całość zmiksuj na jednolitą masę.
- Krok 3Obrane ziemniaki pokrój w cienkie plasterki. Następnie w dużej misce połącz je z przygotowanym płynem oraz startym serem. Dokładnie wymieszaj.
- Krok 4Przygotowane ziemniaki przełóż do naczynia i wstaw do nagrzanego do 150 °C piekarnika na 45 minut. Podawaj jako dodatek do dań gorących. Udekoruj listkami ziół.

Ziemniaczana zapiekanka z serem to świetna alternatywa dla gotowanych ziemniaków, jako dodatek do mięs czy ryb. Z dodatkiem surówki może także stanowić samodzielne bezmięsne danie. Jej wielką zaletą jest nie tylko pyszny smak, ale również bardzo prosty sposób przygotowania. Zacznij od zrobienia sosu, który połączy plasterki ziemniaków i nada im serowy smak, a całemu daniu kremowej konsystencji. Połącz śmietanę, jajka, sos i przyprawy, a kiedy zyska już postać jednolitej masy, odłóż. Obierz ziemniaki i pokrój w plasterki – im cieńsze, tym szybciej się upieką. Wymieszaj je z sosem i przełóż do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego, na koniec posypując startym serem albo kładąc na wierzchu kawałki mozzarelli. Ten włoski ser doskonale nadaje się do zapiekania. Gotową ziemniaczaną zapiekankę podawaj posypaną oregano albo majerankiem. Do ziemniaków znakomicie pasuje też tymianek. Serwuj z dowolną surówką, np. z białej kapusty, albo zieloną sałatą i śmietaną. Wypróbuj nasz przepis przy najbliższej okazji!