Zapiekanka ziemniaczana z serem - niemiecka | Przepisy.pl pixel

Ziemniaczana zapiekanka z serem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

heart
215 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

160 osób wydrukowało

Pobierz pdf

193 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

100 gramów

200 mililitrów

2 sztuki

1 łyżeczka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Naczynie żaroodporne posmaruj margaryną.

Krok 2

W blenderze umieść śmietanę, zawartość opakowania Knorr oraz jajka i pieprz. Całość zmiksuj na jednolitą masę.

Krok 3

Obrane ziemniaki pokrój w cienkie plasterki. Następnie w dużej misce połącz je z przygotowanym płynem oraz startym serem. Dokładnie wymieszaj.

Krok 4

Przygotowane ziemniaki przełóż do naczynia i wstaw do nagrzanego do 150 °C piekarnika na 45 minut. Podawaj jako dodatek do dań gorących. Udekoruj listkami ziół.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ziemniaczana zapiekanka z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ziemniaczana zapiekanka z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ziemniaczana zapiekanka z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ziemniaczana zapiekanka z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ziemniaczana zapiekanka z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ziemniaczana zapiekanka z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ziemniaczana zapiekanka z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ziemniaczana zapiekanka z serem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ziemniaczana zapiekanka z seremZiemniaczana zapiekanka z serem

Ziemniaczana zapiekanka z serem to świetna alternatywa dla gotowanych ziemniaków, jako dodatek do mięs czy ryb. Z dodatkiem surówki może także stanowić samodzielne bezmięsne danie. Jej wielką zaletą jest nie tylko pyszny smak, ale również bardzo prosty sposób przygotowania. Zacznij od zrobienia sosu, który połączy plasterki ziemniaków i nada im serowy smak, a całemu daniu kremowej konsystencji. Połącz śmietanę, jajka, sos i przyprawy, a kiedy zyska już postać jednolitej masy, odłóż. Obierz ziemniaki i pokrój w plasterki – im cieńsze, tym szybciej się upieką. Wymieszaj je z sosem i przełóż do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego, na koniec posypując startym serem albo kładąc na wierzchu kawałki mozzarelli. Ten włoski ser doskonale nadaje się do zapiekania. Gotową ziemniaczaną zapiekankę podawaj posypaną oregano albo majerankiem. Do ziemniaków znakomicie pasuje też tymianek. Serwuj z dowolną surówką, np. z białej kapusty, albo zieloną sałatą i śmietaną. Wypróbuj nasz przepis przy najbliższej okazji!