Co zrobić, żeby kiszka ziemniaczana nie pękała? Dlaczego pęka?

Planujecie przygotowanie domowej kiszki i zastanawiacie się, co zrobić, żeby kiszka ziemniaczana nie pękała? Jakie sposoby wykorzystać? Sprawdźcie, dlaczego kiszka ziemniaczana pęka.

Co zrobić, żeby kiszka ziemniaczana nie pękała?

W procesie przygotowywania kiszki ziemniaczanej każdy krok jest istotny. Wiele osób próbujących swoich sił w produkcji tej domowej wędliny zastanawia się, dlaczego kiszka ziemniaczana pęka i jak temu zaradzić.

Sukces w produkcji kiszki zależy w dużej mierze od jakości użytych składników, a przede wszystkim od wybranych ziemniaków. Najlepsze są te o niskim poziomie skrobi, bo mają więcej wilgoci, co sprzyja zachowaniu właściwej konsystencji. Bardziej skrobiowe ziemniaki są suche, a to może zwiększać ryzyko pękania flaka.

Najważniejszym krokiem po napełnieniu kiszek jest nakłucie ich na całej długości, żeby umożliwić odprowadzenie nadmiaru powietrza. Dalsze postępowanie zależy już od sposobu obróbki termicznej.

  • Podczas pieczenia na wierzch kiszki ziemniaczanej warto położyć plasterki słoniny, które pod wpływem wysokiej temperatury będą się topiły i nawilżały wędlinę, a to zmniejszy ryzyko jej pęknięcia.
  • Jeśli parzycie kiszkę w wodzie, warto zadbać, żeby temperatura w garnku nie wzrastała zbyt szybko i żeby nie doszło do jej zagotowania. Temperatura wody powinna wynosić maksymalnie 85°C.

Dlaczego kiszka ziemniaczana pęka?

Problem pękania kiszki ziemniaczanej może wynikać z kurczenia się kiszki pod wpływem dużego wzrostu temperatury, co osłabia flaki. Przyczyną może być też zbytnie napowietrzenie kiełbasy i jej zbyt szybkie podgrzewanie.